Kruimelpad
Orthopedagogisch management
De banaba orthopedagogisch management wil leidinggevenden vormen die - als hoofdopvoeder, groepshoofd, coördinator,... - een verantwoordelijke functie (willen) uitoefenen in het orthopedagogisch werkveld. Leidinggeven, managen, coachen en ondernemen zijn de 4 sleutelwoorden van deze bachelor-na-bachelor.
De opleiding wordt aangeboden in samenwerking met de partnerhogescholen orthopedagogie van de Associatie KU Leuven: Vives en Hogeschool UCLL, die de coördinerende hogeschool is. De banaba bestaat uit het postgraduaat “Ik als leidinggevende van een team”, het postgraduaat “Mijn organisatie in een veranderende context” en drie finalisatievakken.
Leidinggeven, managen, coachen en ondernemen in de welzijnssector
De banaba Orthopedagogisch Management richt zich tot professionals die een leidinggevende functie binnen een (ortho)(ped)agogische setting uitoefenen of ambiëren.
Kandidaat-studenten:
- hebben een bachelor of masterdiploma;
- hebben (werk)ervaring in het orthopedagogische werkveld;
- oefenen een leidinggevende functie uit of ambiëren dat.
Elke kandidaat wordt uitgenodigd voor een gesprek met de coördinator van de opleiding om samen een haalbaar traject te bepalen.
- Kandidaten met onvoldoende orthopedagogische voorkennis kunnen een voorbereidingsprogramma volgen.
- Kandidaten die in het bezit zijn van een graduaatsdiploma en beschikken over de leidinggevende ervaring kunnen deelnemen aan de postgraduaten en kunnen eventueel via een verkort traject het gevraagde bachelordiploma behalen.
Om voor iedereen maximale leerkansen te voorzien, streven we in de opleiding naar een evenwichtige groepssamenstelling.
Geslaagd? Dan krijg je de titel 'orthopedagogisch leidinggevende'!
Wie ben je?
Is de Banaba Orthopedagogisch management iets voor jou?
Ben je...
- leidinggevende in het ortho(ped)agogische werkveld of zou je willen doorgroeien naar een leidinggevende functie?
- geïnteresseerd in hoe je verschillende rollen kan opnemen in diverse niveaus: managen, leiding geven, coachen en ondernemen?
- geïnteresseerd in een ruim theoretisch kader met grote toepassingsmogelijkheden op je eigen praktijk?
Stel je je vragen over:
- Hoe je je eigen competenties als leidinggevende kan optimaliseren?
- Hoe je optimaal kan (samen)werken met je team?
- Hoe je als leidinggevende in je organisatie kan functioneren?
- Hoe je jouw organisatie in een bredere context kan kaderen?
Wil je graag:
- Als leidinggevende werken naar concrete resultaten en je eigen persoonlijkheid verder vormen?
- In groep met en van elkaar leren en ben je ook bereid tot zelfstudie en zelfstandig werken?
- Een bijkomend volwaardig bachelordiploma en wil je de (studie)belasting hiervan spreiden?
- Een opleiding die betaalbaar is en die een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft?
Heb je op het merendeel van bovenstaande vragen ‘ja’ geantwoord, dan is de banaba orthopedagogisch management inderdaad iets voor jou!
Wie word je?
Als afgestudeerde orthopedagogisch manager...
Als afgestudeerde bachelor-na-bachelor in orthopedagogisch management:
- ben je een rasechte Moving Mind. Je bent een leidinggevende met een sterke, authentieke persoonlijkheid.
- neem je verschillende rollen op, op diverse niveaus: managen, leiden, coachen en ondernemen. Zowel op het operationeel-tactisch als op het strategisch niveau.
- zet je in op persoonlijke ontwikkeling en groei, alsook op kritische zelfreflectie.
- handel je kwaliteitsvol als inspirerende en motiverende professional. Je bent op de hoogte van 'the state of the art' theoretische kaders op vlak van leidinggeven, teamwerk, organisatieleer,...
- ben je een wereldburger met een brede, geëngageerde kijk op zowel de wereld als op je eigen beroep. Je staat open voor nieuwe visies, reflecteert hierover kritisch en ethisch en kan dit implementeren.
- ga je uit van 'het goede goed willen doen'.
- richt je je als innovatieve en ondernemende netwerker op het verbeteren van de ortho(ped)agogische beroepspraktijk door creatief en oplossingsgericht tewerk te gaan. Je ziet én neemt kansen, onderneemt acties, brengt verbeteringen aan,...
Brochures
Bekijk hier de voorstellingsbrochure van de banaba Orthopedagogisch management.
Studieprogramma
De volledige opleiding staat voor 60 studiepunten (SP) en is onderverdeeld in 2 postgraduaten met deelmodules en een aantal finalisatievakken.
ik als leidinggevende van een team
- Deelmodule 1: Ik als leidinggevende (10 SP)
- Deelmodule 2: Het team (10 SP)
mijn organisatie in een veranderende context
- Deelmodule 1: De organisatie (10 SP)
- Deelmodule 2: De context van de organisatie (10 SP)
Finalisatievakken
- Orthopedagogische en ethische invalshoeken (6 SP)
- Persoonsgebonden project (4 SP)
- Resultaatsgebonden project (10 SP)
De postgraduaten worden afwisselend per jaar georganiseerd. Zij kunnen afzonderlijk en in willekeurige volgorde gevolgd worden. Na het succes volgen van het postgraduaat krijgt de deelnemer een postgraduaatsgetuigschrift.
Diploma banaba: 3 of 2 jarig traject?
De finalisatievakken worden bij voorkeur in een derde jaar na de 2 postgraduaten gevolgd. Dit 3-jarig traject wordt aanbevolen aan studenten die (nog) niet beschikken over voldoende leidinggevende ervaring. Een 2-jarig traject is mogelijk door, na goedkeuring van de coördinator, bij aanvang van het eerste postgraduaat en ook in te schrijven voor het finalisatievak ‘orthopedagogische en ethische invalshoeken’. Het resultaats-en persoonsgebonden project kan vervolgens samen met een tweede postgraduaat gevolgd worden.
Getuigenissen van alumni
"De opleiding dekt volledig mijn huidige functie als teamcoördinator. Ook bij mijn tussenstap als hoofdopvoeder kon al aan de slag met de leerstof.”
“Een aanrader voor elke leidinggevende!”
“De inzichten die ik via deze opleiding verkreeg, zijn héél bruikbaar in mijn dagelijkse werkpraktijk.”
“De impact zit hem vooral in de zelfreflectie doorheen de opleiding, via oefeningen en gesprekken met medestudenten.”
“Het was voor mij een springplank naar andere job. Teams kunnen helpen groeien; terug kunnen vallen op kaders, methodieken... Ik neem nog heel regelmatig de cursus ter hand.”
“Ik heb geleerd om collega's mee te nemen in bepaalde denkwijzen en processen. De opleiding was een echte verruiming van mijn professioneel handelen."
Praktische info
De opleiding kan volledig in Kortrijk en Diepenbeek worden gevolgd. (Bij een onvoldoende aantal inschrijvingen per locatie kan de opleiding centraal georganiseerd worden. Een aantal overkoepelende initiatieven in het kader van ‘orthopedagogische en ethische invalshoeken’ worden mogelijks centraal georganiseerd.)
De lessen van het postgraduaat aan UCLL vinden plaats op een 20-tal donderdagavonden van 18u00 tot 22u00. Deze lessen komen in aanmerking voor educatief verlof.
Inschrijven en studiegeld
Personen die zich kandidaat willen stellen om deel te nemen aan een postgraduaat of aan de volledige banaba aan UCLL (Diepenbeek), kunnen contact opnemen met Liesbeth Lenie, verantwoordelijke banaba Orthopedagogisch Management. Zij bezorgt je een toelatingsformulier voor de officiële inschrijving.
- Inschrijvingen aan UC Leuven-Limburg met een creditcontract
- Inschrijvingen aan UC Leuven-Limburg met een diplomacontract
Kwaliteitszorg
Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg
Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: