Syndicaal werk | UCLL

Graduaat syndicaal werk iets voor jou?

Wie ben je?

  • Heb je een hart voor werknemers en werkzoekenden?
  • Ben je geboeid door de arbeidsmarkt?
  • Heb je een neus voor de politieke en sociaaleconomische realiteit?
  • Geloof je in verandering?
  • Vind je het belangrijk om te investeren in werkbaar werk?
  • Hou je van communicatie en van actie?
  • Breng je graag mensen in beweging om mee te bouwen aan een mooie en rechtvaardige toekomst?

Dan is de opleiding syndicaal werk iets voor jou. Als syndicaal werker word je bij ons opgeleid en ingewijd in onder andere historische en politieke vraagstukken, sociaaleconomische vraagstukken, sociale wetgeving, onderhandelen en bemiddelen, … 

Wat word je?

Je komt in uiteenlopende jobs terecht. Je kan sociaaljuridisch advies aan mensen geven, maar ook groepen werknemers begeleiden in bedrijven. Je kan werken op vormingsdiensten of binnen een thematische werking rond arbeid en gender, diversiteit, duurzaamheid, jongeren, …

Instappen in deze opleiding kan het hele jaar door. Nieuwe inschrijvingen kunnen op elk ogenblik van het academiejaar gebeuren.

Troeven van onze graduaten

Persoonsgericht
Openvouwen
Flexibel modulair
Openvouwen
Praktijkgericht
Openvouwen

Studieprogramma

Als syndicaal werker word je opgeleid en ingewijd in onder andere historische en politieke vraagstukken, sociaaleconomische vraagstukken, sociale wetgeving, onderhandelen en bemiddelen …

Algemeen Openvouwen
Specifiek Syndicaal Werk Openvouwen

Bekijk het studieprogramma in meer detail

In het begin deden we wat lacherig over vakken zoals zelfkennis. Maar het is toch een grote meerwaarde geweest.
Robby

Robby, 41 jaar, syndicaal werk

Ik was permanent in overleg en moest mezelf telkens opnieuw uitvinden. Want wat op de ene plek werkt, werkt ergens anders helemaal niet. De graduaatsopleiding sprak me meteen aan. Ik school me sowieso graag bij om beter te worden in wat ik doe. Bovendien kreeg ik een kans op een hoger diploma. Dat was echt een stimulans, iets wat ik voor mezelf kon bereiken.
Sven Deguise

Sven Deguise, 36 jaar, syndicaal werk

Studeren zonder grenzen

Droom je ervan om op buitenlands stage-avontuur te gaan? Dat kan vanaf je tweede blok stage of werkplekleren! Ieder jaar krijgen UCLL studenten de kans om hun stage te lopen bij een van onze partnerscholen en werkveldorganisaties. Eén van deze studenten, Babs, neemt je graag mee in haar eigen ervaring in Groningen.

Campus Sociale School

Boven aan de Groeneweg in Heverlee torent een hoog wit gebouw boven de omliggende velden uit. Het is campus Sociale School. Met de stad Leuven op een boogscheut, goed bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of de wagen. Er is immers parking op de campus. Studenten volgen les in goed ingerichte praktijk- en leslokalen. Voor een maaltijd of een broodje kan je terecht in het studentenrestaurant. 

Heb je zin om verder te studeren na je graduaat?

Op onze campus is het mogelijk om na je graduaatsopleiding een extra graduaatsdiploma te behalen in een verkort traject.  Daarnaast kan je in een vervolgtraject aan Hogeschool UCLL een diploma behalen van professionele bachelor:

Hoe starten?

 

  • Voor je kan inschrijven, heb je een instapgesprek met de coördinator van jouw opleiding. De contactgegevens van de coördinatoren staan bovenaan rechts op deze pagina.
  • Vervolgens schrijf je je online in via ucll.be/inschrijven. Duid de juiste opleiding en organisatievorm (‘traject voor werkenden’) aan. Je vindt hier ook een uitgebreide helpsectie en antwoorden op veel gestelde vragen.
  • Nadat we jouw inschrijving hebben verwerkt, krijg je een aantal documenten (inschrijvingsbewijs, activatiecode voor jouw UCLL-account en UCLL-studentenmailadres, …) toegestuurd op jouw privé e-mailadres. Activeer jouw UCLL-account meteen zodat je verder kan in jouw inschrijvingsproces.

Kostprijs van de opleiding?

De studiekost van je opleiding bestaat uit twee delen. Je betaalt zowel het studiegeld als de kost voor het studiemateriaal.

  • Alle studenten in het hoger onderwijs betalen een inschrijvingsbedrag of ‘studiegeld’. Meer info vind je via https://www.ucll.be/studeren/inschrijven/studiegeld. Heb je recht op een studiebeurs van de Vlaamse overheid, dan vraag je een studietoelage aan via www.studietoelagen.be. Ben je bezorgd over de kosten van je studie, dan kan je de sociale dienst van KU Leuven contacteren via https://www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen/socialedienst.
  • Het studiemateriaal verschilt per opleiding en omvat gedrukte cursussen, fotokopieën, handboeken, online materiaal. Jij betaalt hiervoor standaard 4 euro per studiepunt. Bij een aantal opleidingsonderdelen ligt het bedrag iets hoger omwille van een duurder handboek. Je betaalt het studiemateriaal per semester. Wij bezorgen je de factuur via je UCLL-studentenmailadres.

Syndicaal werk, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Peter Steyaert
Coördinator Graduaat Syndicaal Werk
Bernadette Houdart Opleidingsverantwoordelijke graduaten Welzijn Heverlee
Bernadette Houdart
Opleidingsverantwoordelijke Graduaten Welzijn Heverlee

Kwaliteit

Uit het adviesrapport van de Nederlands-Vlaamse Accreditatiecommissie (2019)

“De zes fundamentele onderwijskeuzes zorgen voor een krachtige leeromgeving, die individuele differentiatie mogelijk maakt, terwijl de samenhang van de opleiding toch voldoende wordt bewaakt. De commissie waardeert dat de opleiding verschillende modaliteiten heeft voorzien, die het voor zowel generatie- als werkstudenten mogelijk maken, in de opleiding in te stappen.”

“De commissie stelde vast dat het werkplekleren reeds sterk is uitgewerkt. De opleiding kan voor het werkplekleren gebruik maken van een bestaand netwerk van werkplekken en van reeds uitgewerkte en beproefde procedures en instrumenten.”

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: