Kruimelpad
Poster - Groep 3
Onderzoek naar probiotische eigenschappen van bakkersgist
Over het project
Studententeam: Hanne Desmet, Lara Hermans, Bieke Jacobs, Jonathan Verbeke, Amanda Verduyckt, Frauke Verreycken
Afstudeerrichting: biochemie
Projectbegeleider: Liesbeth Demuyser
Titel poster: “The probiotic properties of yeast: from the bakery to the pharmacy”
Inhoud project:
Probiotica zijn micro-organismen die, wanneer in voldoende mate ingenomen, een positief effect hebben op de menselijke gezondheid. Vaak worden uitsluitend bacteriën gebruikt als probioticum, maar ook bepaalde gisten kunnen positieve eigenschappen hebben. In dit project gaan we na of bakkersgist probiotische eigenschappen bezit. Probiotica moeten, als ze oraal worden ingenomen, passage door de zure omgeving van de maag overleven. Vervolgens moeten ze ook in bepaalde maten kunnen aanhechten aan menselijke epitheelcellen om lokaal een effect te kunnen hebben. We zullen hiervoor enerzijds gebruik maken van celkweektechnieken alsook specifiek passage door de maag nabootsen in het labo. Naast bakkersgist, zullen we ook een aantal andere gisten onderzoeken, zoals wijngist, biergist en de gekende probiotische gist geïsoleerd uit Enterol.