Kruimelpad
Innovatief onderwijs
Typisch voor onze opleiding orthopedagogie is dat je leert in nieuwe contexten, door uitdagingen aan te gaan en dat wat je leerde meteen toepast in je eigen leven. Wij noemen dat ervaringsleren.
Theaterstuk 'Katvis'
Orthopedagogie brengt onderwijs en kunst samen
Wat is het aandeel van kunst en cultuur in het hoger onderwijs? Die vraag stelden Inge Henrotay en Leen Vennekens, docenten orthopedagogie van UCLL Campus Hasselt. Beiden bouwden expertise op in zowel het onderwijs als de kunsten. Zij zoeken een manier van lesgeven waarbij kunst, onderwijs en onderzoek elkaar ontmoeten.
Kunst als zuurstof voor het onderwijs en onderwijs als sleutel voor maatschappelijke verandering. In eerste instantie gaat het over kwetsbaarheid. Dat is het thema van de theatervoorstelling Katvis.
Kat is een jonge vrouw met complexen en onzekerheden. Ze probeert het hoofd boven water te houden maar heeft het emotioneel moeilijk. Ze creëert een alter ego dat er beter en mooier uitziet dan zijzelf. Iemand waar ze zich achter kan verschuilen…
Ervaringsparcours 'Van het kastje naar de muur'
Beleef hoe het écht voelt om in kansarmoede te leven
Docenten en studenten creërden belevingsparcours rond kansarmoede op UCLL Campus Hasselt in kader van 'kansarmoede', het thema van de Warmste Week. Mensen in armoede ervaren steeds weer drempels in de hulp- en dienstverlening: afspraken moeten online gemaakt worden, het duurt vaak maanden voor ze de juiste hulp krijgen, dure facturen voorschieten,… Het lijkt wel of ze steeds van het kastje naar de muur gestuurd worden.
Net deze ervaringen wil campus Hasselt van hogeschool UCLL meegeven in het belevingsparcours ‘Van het kastje naar de muur’. Elke deelnemer wordt met een rugzak op pad gestuurd. Onderweg voert hij of zij een aantal opdrachten uit. Zo zal duidelijk blijken dat ‘de juiste hulp krijgen’ niet voor iedereen even vlot verloopt. “Wanneer je in de hulpverlening terecht komt, besef je pas echt hoe ingewikkeld dat soms is”, aldus Margot Heylen, docent Orthopedagogie.
Ervaringsleren
Laat jij je inspireren door de (culturele) diversiteit rondom jou? Voel jij je pas echt in je element wanneer je uit je comfortzone treedt? Goed nieuws!
Je krijgt vanaf de start (internationale) ervaringen, waarbij de ervaring van het moment centraal staat. Nadien heb je de tijd om over deze ervaringen te reflecteren. Zo kom je al snel tot nieuwe (zelf-)inzichten, kennis en vaardigheden.
Want leren doe je in nieuwe contexten, door uitdagingen aan te gaan en dat wat je leerde meteen toe te passen in je eigen leven.
Hieronder vind je een filmpje en enkele foto's van zulke ervaringsmomenten.
Stages in elke fase
In onze professionele bacheloropleiding besteden we veel aandacht aan stage. Door mee te draaien op de werkvloer, krijg je de kans om het takenpakket van een praktijkgerichte orthopedagoog te observeren en te analyseren. Je zal zelf ook initiatieven kunnen nemen en erover reflecteren. Je krijgt de kans om feedback te geven en te ontvangen. Zo kan je je handelen en je beroepshouding bijsturen.
Voor ons is het duidelijk: actief participeren op de werkvloer zorgt voor een doorleefde integratie van kennis, vaardigheden en beroepshoudingen, die je aanleert en ontwikkelt tijdens je opleiding.
Op welke manier stage is ingebed in onze opleiding?
Dat zie je hieronder: