Er zijn enorm veel AI en GenAI tools beschikbaar die je vooruit kunnen helpen. Niet alle tools hebben echter evenveel potentieel.
Volgende punten zijn noodzakelijk om je goed te kunnen helpen bij bronnenonderzoek:
- De tool is geconnecteerd met internet en baseert zich daardoor op de meest recente informatie
- De tool verwijst naar de bronnen waaruit het zijn informatie heeft gehaald
Doet de tool die je gebruikt dit niet, dan moet je zelf de bronnen nog zoeken. Dit geeft je natuurlijk extra werk, en dat zou zonde zijn!
Bekijk onze overzichtstabel van (Gen)AI tools en waarvoor je deze tools kan gebruiken
Enkele tools die bruikbaar kunnen zijn:
Elicit (AI tool)
Elicit is een AI tool die aan de hand van jouw tekst of sleutelwoorden op zoek gaat naar wetenschappelijke literatuur die relevant is. Van de gevonden wetenschappelijke bronnen geeft Elicit een korte samenvatting en per bron een tabel waar je naar believen elementen uit het onderzoek in kan zetten. Je kan ook je bronnen uploaden, bewaren en analyseren in je online bibliotheek.
Keenious (AI tool)
De AI tool Keenious helpt je om wetenschappelijke bronnen te vinden op basis van een pdf, een eigen geschreven tekst of een webpagina. Deze Engelstalige tool heeft een (enigszins beperkte) gratis versie en verwijst naar Engelstalige wetenschappelijke papers. Het kan je helpen om te starten met het zoeken van bronnen die bij je onderzoeksvraag passen of om bronnen te vinden bij een stukje van je paper.
De artikels die je vindt zijn niet altijd gratis beschikbaar, maar kunnen je wel op weg helpen in je zoektocht naar bronnen. Gebruik ook bij deze tool Lean Library om te weten of je via de school een betalende toegang hebt tot het artikel dat je gevonden hebt. We raden deze tool sterk aan!
Perplexity (GenAI)
Deze Engelstalige tool is speciaal gemaakt voor onderzoekers en is getraind op wetenschappelijke informatie. Het verwijst naar betrouwbare bronnen op het internet en in databanken. Je kan aan Perplexity vragen om informatielijsten te geven met betrekking tot jouw onderzoeksvraag of je kan expliciet vragen naar het soort informatiebron dat je wil verkrijgen: vaktijdschriften, gespecialiseerde instellingen/websites, online preprints, gepubliceerde open access artikelen, overzicht van meest geciteerde auteurs, …
De bronnen kunnen betalend zijn. Gebruik hiervoor de plug-in Lean Library, die je laat weten of je vanuit de UCLL betalende toegang hebt tot de bron.
Microsoft CoPilot (GenAI chatbot)
Microsoft CoPilot kan handig zijn om inspiratie op te doen en nieuwe bronnen te vinden. Het taalmodel is gebaseerd op de betalende versie van ChatGPT en ook afbeeldingsgenerator DALL-E is erin geïntegreerd. CoPilot verwijst steeds met linken naar de bronnen waarop het zich gebaseerd heeft en is geconnecteerd met het internet. Vanuit de UCLL heb je gratis toegang tot Microsoft CoPilot. Log hiervoor in met je ucll-mailadres.
Gemini (GenAI chatbot)
Deze chatbot geeft over het algemeen bij elk antwoord de bronnen waarop het zich baseert. Vraag je naar een bibliografie, dan geeft Gemini meestal de wetenschappelijke bronnen.
ChatGPT (GenAi chatbot)
De gratis versie van ChatGPT raden we niet aan om te gebruiken. Deze chatbot geeft je enkel een bronvermelding als je dit (letterlijk) in je prompt vraagt. Deze bronnen zijn niet klikbaar, waardoor je veel werk zal hebben om de informatie die je krijgt te checken. Daarnaast is deze chatbot niet geconnecteerd met het internet, waardoor de informatie niet up-to-date is.
Werk je toch graag met ChatGPT? Gebruik dan de betalende versie
DeepL
DeepL is een vertaaltool die gebruik maakt van AI. Hierdoor gaat hij ook goed om met vakjargon.
Promptbibliotheken
Een goede prompt is heel belangrijk. Hoe beter je prompt, hoe accurater het antwoord dat je krijgt. Er bestaan promptbibliotheken die goede prompts verzamelen per onderwerp. Zeker de moeite om eens te bekijken! Ze zijn zelden rechtstreeks bruikbaar, maar als je ze hier en daar wat aanpast komen ze goed van pas.
AI for education
EasyPrompt Library