Kruimelpad
Margo en Wout zijn NextGen Juryleden van de Bravos ! Next Gen Awards
Margo Lejeune en Wout Cordier zijn de Next Gen van Human Resources Management - én juryleden in de Bravos! Employee Engagement awards. Deze organisatie is meer dan een wedstrijd; het is een lerend netwerk waarbij bedrijven een traject afleggen om te groeien en te ontdekken wat organisatiecultuur uniek maakt. Hoe beleven zij dit? Wij vroegen het hen!
Jullie studeren allebei de nieuwe bachelor Human Resources Management, vanwaar die keuze?
Margo: Daar zit een beetje hetzelfde verhaal achter (lacht). We zijn allebei eerst aan geschiedenis begonnen en daarna overgeschakeld naar de Bachelor Human Resources Management. Persoonlijk heb ik voor HRM gekozen omdat daar een heel sociaal aspect inzit, wat bij me past. Er is ook veel werkgelegenheid in en het is een richting met zowel theorie- als praktijkvakken. De vakken interesseerden mij ook gewoon: ik zag sociaal recht, arbeidspsychologie, people skills…
Wout: Mij trok ook vooral het sociale aspect aan. Ik heb studentenvertegenwoordiging in het middelbaar en bij een studentenkring gedaan. Ik vond dat altijd al tof en ben redelijk goed in die sociale aspecten. Nadat ik moest stoppen met geschiedenis merkte ik dat HRM goed overeenkomt met studentenvertegenwoordiging en het sociale aspect van werken.
HRM is een veelzijdige opleiding, hebben jullie een voorkeur in welke richting jullie uit willen?
Margo: Human Resources Management geeft toegang tot jobs waarin je dat menselijke aspect hebt, zoals soft HR, maar je hebt ook toegang tot hard HR zoals payroll en ICT. Die combinatie tussen menselijk contact en technische taken spreekt me erg aan. Ik vind het heel leuk om te communiceren met mensen maar af en toe kruip ik graag achter mijn PC. Je kan ook kiezen afhankelijk van het bedrijf waar je terecht komt of je eerder generalistische HR doet of dat je je net specialiseert in iets, … Mijn voorkeur gaat naar sociaal recht en organisatiepsychologie maar ik vind zowel hard als soft HR interessant. Ik denk dat we bij onze toekomstige stages wel een voorkeur zullen krijgen.
Wout: Bij mij is het de soft skills, de people skills,… het is tof om met mensen te babbelen vind ik. Maar ik zou er ook tegenop gekeken hebben om in mijn latere leven steeds hetzelfde te doen op de werkvloer. Bij HR is dat niet zo; je hebt elke dag wel ongeveer dezelfde mogelijke taken maar je hebt elke dag wel een ander verhaal te vertellen. Dat vind ik het leuke eraan. Je kan ook naar alle sectoren toe; de volledige professionele wereld ligt voor u open en die keuzevrijheid is mooi om te hebben.
Voel je die verbondenheid ook in de manier waarop je les krijgt in de richting?
Margo; Ik vind dat we in een heel sociale en diverse klas zijn terecht gekomen. Dat zijn allemaal puzzelstukjes die in elkaar zijn gevallen, een heel leuke groep. En veel docenten komen ook uit het HR-veld wat een meerwaarde is.
Wout: Het is ook heel laagdrempelig om tegen mensen te praten. Het eerste gesprek dat ik met Miek (opleidingsverantwoordelijke HR, nvdr) heb gehad is een goed voorbeeld. De eerste mail die ik van haar kreeg was er een met een smiley in. Ik vond dat echt gek want ik kom van vier jaar universiteit waar heel droog en sec mails worden gestuurd met ‘hoogachtend’ en om dan een smiley te krijgen… dat was wel laagdrempeliger. Ik merk dat ook als ik mee uitleg geef op de infodag, want je bent eigenlijk gewoon aan het babbelen met uw opleidingsverantwoordelijke he. Je kan er zelfs grapjes mee maken. (lacht)
Margo: Het is ook dankzij haar dat we de Bravos hebben leren kennen en allebei de rol vervullen van klasvertegenwoordiger.
Wout: Inderdaad.
Kan je wat meer vertellen over hoe jullie de Employee Engagement Awards leerden kennen?
Wout: Net voor de examens van het eerste semester hebben we een mail gekregen van Miek met als P.S. dat we ons konden aanmelden voor de jury van de nextgen awards en dat we daar veel uit kunnen leren. Ik heb de site dan eens bekeken en gedacht ok, wie weet komt er iets uit. Zoniet, spijtig maar dan heb ik het geprobeerd. Zo wel, dan is het een meerwaarde om te doen. En we werden geaccepteerd.
Margo: We hebben ook bepaalde dingen geleerd bij het vak people skills over hoe je zaken kan aankaarten en bespreken. Ik heb dat ook gebruikt in die motivatiebrief en kortelings daarna kregen we dan dat mailtje van ‘we zien jullie daar echt bij zitten; jullie zijn geselecteerd’.
Wout: Ik heb ook gehoord dat er veel studenten hebben gesolliciteerd en dan worden enkel wij twee gekozen. Ik wil niks zeggen he, maar allebei uit geschiedenis ook (lacht). Het was een toffe verrassing.
Wout Cordier
Je kreeg het bericht dat je gekozen werd voor de Bravos; wat waren de volgende stappen?
Margo: We werden eerst kort voorgesteld op hun site en het nieuws werd bekend gemaakt. Dan volgde ook een teamsmeeting over de Bravos, een kennismaking met de mede-juryleden,… We spraken ook fysiek af buiten de wedstrijd om elkaar te leren kennen en komen regelmatig samen om de stand van zaken te bespreken.
Wout: Er zijn ook meetups voorzien, waarbij de juryleden samen over een topic spreken. Dat konden we niet altijd bijwonen wegens examens of een moeilijk te bereiken locatie zonder auto zoals Gent. Ze checken ook of alles ok is indien je er niet bij kan zijn en zijn begripvol als we examens hebben en daardoor sessies niet kunnen bijwonen.
Margo: Naast de nextgen jury waar wij deel van uitmaken, is er ook een jury van HR-professionals met veel ervaring. Zij organiseren meetups binnen hun bedrijf. Dat is heel leerrijk want je ziet er de beide jury’s samenkomen. Er was ook een online meetup met Dubai waar ik bij was; die ging over: “It’s not a generation gap, but an innovation gap.” Ik kon zo een debat uit een andere cultuur bijwonen, over verschillende generaties heen!
Jullie zullen als juryleden binnenkort ook cases bestuderen: waar kijk je naar uit in jullie rol als juryleden?
Margo: Ik kijk uit naar de trajecten die bedrijven hebben gelopen in hun HR-aanpak. We kunnen bekijken hoe elk bedrijf dat heeft aangepakt en hoe ze veranderingen hebben doorgevoerd. Dat geeft ook zicht op hoe HR voortdurend verandert. Een voorbeeld is de evoluerende impact van AI in HR. De vragen zijn dan bijvoorbeeld willen we motivatiebrieven door een AI-programma laten gaan of is dat net het menselijke weghalen? Dat is zo’n pril traject dat bedrijven doorlopen en die cases bestuderen is ook een leerrijke volgende taak.
Wout: De meetings die we gehad hebben met onze werkgroepen apart en het is eerder een versterking van wat ik al wist en geleerd heb. Binnen HR wordt er veel naar elkaar geluisterd en veel gepingpongd. Je legt je idee uit, dat wordt meegenomen, je laat dat insudderen en op het einde kom je erop terug en overleg je met anderen. Ik kijk er ook wel naar uit om die trajecten en casussen te lezen en na te gaan hoe de bedrijven die deelnemen aan de prijs ermee zijn omgegaan.
Margo: (knikt) Het is heel interessant om zo iedereens mening te horen en te zien hoe ieder van hen te werk gaat.
De Bravos! staan ook voor een lerend netwerk; hoe ervaren jullie dat?
Wout: Vanaf dat de eerste post werd geplaatst over de nextgen jury was het heel duidelijk wat de impact was. Mijn connecties op LinkedIn zijn meer dan verdubbeld op een dag en dat is niet enkel dat wat de bedoeling is van die awards maar je weet wel: dat zijn allemaal HR professionals met ervaring. Dat zijn ervaren mensen om iets aan te vragen als je in de latere jaren iets moeilijker aan je werkgever kan vragen.
Margo: Ik denk dat dat ook interessant is omdat er zoveel verschillende persona inzitten, zeker bij de nextgen en expertjury. Ik zou hen zeker durven vragen of ze tips hebben en eens ik ze beter ken zou ik die banden ook graag willen behouden. Sommigen hebben ook al ervaring opgedaan in het buitenland. Hierdoor kunnen wij ook inzicht verwerven in HR-toepassingen van het buitenland. Dat is ook bijzonder interessant en leerrijk.
Wout: Je kan ook connecties hebben op LinkedIn die met een goede reden grote namen zijn, zoals Conny Vandendriessche van Herculean Alliance. Ze noemen haar de moeder van HR en wat zij je kan leren is enorm. Ze heeft ‘koekenveel’ ervaring en is een onuitputbare bron van wijsheid en ervaring.
Is er iets wat jullie nog willen meegeven aan wie ook ooit in de jury wil zetelen?
Margo: Voor toekomstige studenten: doe het gewoon! Dat is een kans die we voorgeschoteld hebben gekregen en dachten zijn we hier al goed genoeg voor maar dan moet je denken weet je ik doe het gewoon en ik zie wel. En kijk wat eruit gekomen is. Elke kans benutten die je krijgt. Het is een heel gemotiveerde en dynamische groep.
Wout: Da’s waar. De andere kant van de munt is wel dat je er tijd in moet steken. Je werkt samen met professionals en als student is het moeilijk om alles te kunnen bijwonen. We krijgen wel veel creatieve ruimte; je kan ook een workshop vragen of zelf organiseren en dan helpen ze je om dat te plannen. Er is veel mogelijk en ze ondersteunen je echt.
Met de Bravos ! Employee Engagement Awards zetten we bedrijven in de kijker die extra inzetten op het engagement van hun medewerkers.
Bedrijven die willen deelnemen, kunnen doorheen het hele jaar aan hun case werken via een heus leertraject van Lab-events. Samen met een team van coaches die hen daarin ondersteunen en helemaal klaarstomen.
De juryleden gaan op zoek naar authentieke, duurzame verhalen, waar passie, creativiteit, klantentevredenheid en vooruitgang hand in hand gaan. De deelnemende organisaties maken deel uit van een warme community.
Soms hoef je niet te kiezen tussen je hoofd en je hart.
Kijk maar naar onze nieuwe bachelor Human Resources Management:
- Je hebt verstand van zaken én een hart voor mensenzaken.
- Je coacht graag andere mensen en bent geboeid door de bedrijfswereld.
- Je wil je organisatie skills én people skills inzetten voor werknemers én organisaties.
Iets voor jou?