Master in het basisonderwijs Leuven | UCLL
Ben je op zoek naar wetenschappelijke inzichten om de huidige en toekomstige uitdagingen in het onderwijs fundamenteel aan te pakken?

Kwaliteit van onderwijs, effectieve didactiek, klasmanagement, differentiatie, diversiteit, inclusie, digitalisering, artificiële intelligentie, educatieve technologie, samen onderwijs maken, professionalisering in lerarenteams, mentaal welzijn, werkdruk, globale thema’s met impact op het onderwijs zoals klimaat en conflicten, … Het zijn vraagstukken waarmee elke leerkracht te maken heeft.

Na de nieuwe master in het basisonderwijs sta je sterker in je pedagogisch-didactisch handelen in de klas. Daarnaast ontwikkel je de wetenschappelijk-onderzoeksgebaseerde expertise om advies uit te brengen, om te coachen en/of om onderwijsverbeteringen zoals kwaliteitszorg, taalbeleid, professionaliseringstrajecten, onderwijskundige innovaties, … te begeleiden en te implementeren op school.

Lees hier alles over het schakel- en masterprogramma
 

Hoe werkt het?

Volg je nu nog een educatieve bachelor kleuter- of lager onderwijs?

En je voelt dat een wetenschappelijk goed onderbouwde didactiek je nog meer kan helpen om optimaal effect te hebben op het leren van de kinderen?

  1. Dan kan je al enkele vakken opnemen in je laatste jaar van de educatieve bachelor in een zogenaamd ritstraject (tussen 5 en 35 sp.)
  2. Nadien volg je het schakeljaar met vrijstellingen omdat je al vakken hebt afgerond
  3. Daarna stroom je door naar de master basisonderwijs (60 sp.)
     

Heb je een diploma educatieve bachelor kleuter- of lager onderwijs?

En je wil graag in de klas (blijven) werken, maar tegelijk voel je de goesting om ook op schoolniveau  een rol op te nemen, om samen met collega’s lijnen uit te zetten voor het onderwijskundig beleid van jullie school?

  1. Dan volg je eerst het schakelprogramma (± 60 sp.)
  2. Nadien stroom je door naar de master basisonderwijs (60 sp.)
     

Ben je leerkracht met een andere diploma dan een educatieve bachelor kleuter- of lager onderwijs?

En je wil graag de overstap maken naar het basisonderwijs met veel praktijk én sterke theoretische onderwijskundige kennis?

  1. Dan volg je eerst een verkorte educatieve bachelor lager onderwijs of kleuteronderwijs, mogelijks met vrijstellingen
  2. Je volgt nadien het schakelprogramma (± 60 sp .)
  3. Nadien stroom je door naar de master basisonderwijs (60 sp.)
     
In de klas - lager onderwijs

Heb je een academische bachelor in pedagogische wetenschappen of onderwijskunde behaald?

En je wil maximaal praktijkkennis opdoen om je nadien verder te verdiepen in onderwijskundig beleid evalueren, dataverzameling, analyse en bijsturing?

  1. Dan volg je eerst een verkorte educatieve bachelor aan een hogeschool. Hiermee verwerf je professionele competenties en de pedagogische bekwaamheid voor het basisonderwijs.
  2. Nadien stroom je door naar de master basisonderwijs (60 sp.)
     
Studeer in Leuven... of in Limburg

Als UCLL-student kan je kiezen voor het schakel- en masterprogramma aan KU Leuven zoals hierboven beschreven, of voor het schakel- en masterprogramma aan UHasselt. Zo geven we elke student die de master basisonderwijs wenst te volgen alle kansen in zowel Leuven als in Limburg. Het is mogelijk te schakelen en/of over te stappen van het programma in Limburg naar het programma in Leuven en vice versa.

Heb je vragen?

Contacteer ons!

De master in het basisonderwijs is in volle ontwikkeling en start in academiejaar 2025-2026, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering. 
Starten in een schakelprogramma kan al in academiejaar 2024-2025.