Kruimelpad
Onze studenten aan het woord: graduaat maatschappelijk werk Campus Hasselt
Ontdek hier boeiende verhalen van onze graduaatstudenten maatschappelijk werk
Jessy Wynants
Waarom heb je voor de opleiding graduaat maatschappelijk werk gekozen?
Ik heb gekozen voor de opleiding maatschappelijk werk omdat ikzelf een KOPP-kind ben. Met andere woorden een ‘Kind van Ouders met Psychische Problemen’. Ik heb zelf kunnen ondervinden dat een goede maatschappelijk werker heel waardevol kan zijn voor een gezin. Als kind zei ik al dat ik maatschappelijk werker wou worden, naar het voorbeeld van M. die bij ons thuis de contextbegeleiding deed. Door de situatie waar ik in verkeerde had ik niet de mogelijkheden om onmiddellijk na het middelbaar onderwijs te studeren en ben ik gaan werken. Na loopbaanbegeleiding te hebben gevolgd ben ik me gaan heroriënteren en wist ik dat ik mijn droom ging waar maken. Ik ging terug studeren!
Wat heb je al geleerd en hoe ervaar je de opleiding?
Het is niet makkelijk om de combinatie van een voltijds traject in een hogeschool te combineren met een gezin en de zorg er rond. Toch geef ik niet op en nu ben ik trots dat ik in mijn laatste semester zit. Ik heb veel geleerd van de opleiding; zoals goed communiceren, krachtgericht en herstelgericht werken. Als persoon ben ik enorm gegroeid.
Waar zou je later als maatschappelijk werker willen werken?
Door mijn ervaring op mijn praktijkplaatsen ben ik erachter gekomen dat ik heel graag met jongeren wil werken. Ik zie mezelf werken als leerlingenbegeleider, bij het JAC, als jobcoach, … Kortom: het echte "veldwerk" zoals we zeggen.
En hoewel ik dacht dat politiserend werken niets voor mij was, zie ik nu in dat dit belangrijk is in het maatschappelijk werk. De meeste kwetsbare in onze samenleving een "stem" geven is iets wat mij veel voldoening geeft. Daarvoor doe ik het.
Kelly Knevels
Waarom heb je voor de opleiding graduaat maatschappelijk werk gekozen?
Via een studentenjob in het sociaal restaurant van Het Volkstehuis in Hasselt kwam ik in contact met mensen voor wie ik écht iets kon betekenen. Ik vond dat heel fijn en wilde van ‘mensen helpen’ mijn beroep maken. Ik wilde echt iets betekenen voor mensen en ging voor een opleiding die me daarbij helpt. Ik koos aanvankelijk voor de professionele bachelor Sociaal Werk. Maar dat verliep moeizaam. Ik twijfelde aan mezelf en aan het feit of ik wel zou kunnen slagen. Ik kwam uiteindelijk bij het graduaat Maatschappelijk Werk terecht.
De manier van werken in het graduaat bleek mij veel beter te liggen. En ook het werkplekleren gaf me heel wat motivatie en voldoening. Ik hoop dat ik ooit opnieuw aan de slag kan bij SAAMO, mijn laatste werkplek tijdens mijn graduaatsopleiding. Ik heb er nog altijd contact mee.
Hoe heb je onze opleiding ervaren?
Er wordt heel erg ingezet op de basishouding die zo eigen is aan het Maatschappelijk Werk. Tijdens de leergroepen heb ik veel geleerd over mezelf.
Er is een heel informele sfeer. Docenten zijn heel toegankelijk en staan dicht bij de studenten. De kleine klasgroepen zorgen voor een fijn contact met medestudenten.
Hoe zie je je toekomst als maatschappelijk werker?
Tijdens onze laatste werkplekervaring kregen we de opdracht iets te maken om achter te laten op de werkplek. Ik koos ervoor een podcast te maken waar ik ervaringsdeskundigen aan het woord heb gelaten over de problemen die zij ervaren rond wonen. Zo wilde ik de luisteraars bewustmaken van de wooncrisis. Deze podcast leverde me niet alleen een nominatie op voor de Moving Minds Award en een cheque van €500 die ik aan mijn praktijkplaats schonk. De nominatie zorgde er ook voor dat heel wat deuren voor me open gingen en dat ik veel mensen leerde kennen die me kunnen helpen in mijn beroepsleven.
Maatschappelijk Werk is een echte passie waar ik gelukkig van word. Dankzij deze graduaatsopleiding én de nominatie kreeg mijn zelfvertrouwen een boost. Nu zie ik het opnieuw wel mogelijk om mijn bachelor Sociaal Werk te behalen. Nog één jaar te gaan!
Erika De Roeck
Waarom heb je voor de opleiding graduaat maatschappelijk werk gekozen?
Doordat ik al 23 jaar van de schoolbanken ben is, het graduaat een laagdrempelige instap met veel werkplekleren. Ik kan mezelf omschrijven als ervaringsdeskundige en weet dan ook als geen ander dat het voor kwetsbare mensen soms moeilijk is om aan hun rechten te komen.
Heel dikwijls weet men niet waar men juist recht op heeft en dikwijls wordt men van het kastje naar de muur gestuurd. Dit onrecht heeft mij altijd al geraakt en als ik hier als toekomstig maatschappelijk werker mijn steentje in kan bijdragen, zal ik als eerste mee vechten voor deze basisrechten.
Wat hoop je te leren in de opleiding en hoe zijn je eerste ervaringen?
Ik hoop in eerste instantie zicht te krijgen op al deze basisrechten en waar men hiervoor terecht kan. Wat mij vooral opvalt is dat ikzelf ook van heel veel basisrechten het bestaan niet afwist. Er zijn veel meer organisaties die kwetsbare mensen helpen dan ik verwacht had, zelfs in mijn eigen buurt. Je bent constant aan jezelf aan het werken en krijgt enorme steun vanuit de school. Zelfs in coronatijden worden er psychologen voorzien die steeds online bereikbaar zijn voor de studenten.
Waar zou je later als maatschappelijk werker willen werken?
Ik wil vooral aan de basis werken samen met de cliënt. De laagdrempelige toegang, mensen aan hun rechten helpen en zeker niet onbelangrijk : mensen terug in hun kracht zetten. Ik twijfel nog of ik dit ga doen als begeleiding om volwassen aan hun rechten te helpen of met kinderen, omdat zij onze toekomst zijn en zorgen dat zij uit de vicieuze cirkel van generatiearmoede geraken.