Concentratieproblemen | UCLL

Enkele tips om je optimaal te concentreren

  • Pauzeer regelmatig. Na één uur pauzeer je best 5 à 10 minuten. Na twee uren ononderbroken studeren pauzeer je 20 minuten. Pauzeer na twee uur altijd, want dat is zowat het maximum dat iemand geconcentreerd kan werken. Na vier uur las je best een pauze van anderhalf uur in (waarin je bijvoorbeeld ook eet).
  • Studeer in een rustige omgeving. Zet dus de tv of radio af en studeer alleen. Eens je de stof grondig doorgenomen hebt, kan het zinvol zijn om samen met een medestudent vragen rond de leerstof te formuleren of elkaar te controleren op kennis.
  • Heb je geen aparte studeerruimte ter beschikking? Kies dan een plaats uit binnen de leefruimte, waar je het tv-toestel niet kan zien en liefst ook niet kan horen. Tracht die plaats zo studiegericht mogelijk te maken. Om echt goed te kunnen studeren moet je de studieruimte kunnen verwarmen tot 20° en af en toe een raam kunnen openzetten.
  • Zorg voor voldoende verlichting. Zorg dat het licht van links komt, als je rechtshandig bent. Er zijn speciale dag-gloeilampen in de handel verkrijgbaar, die het daglicht benaderen. Ze zijn blauw en geven blauwwit licht. Studeren bij dit licht is opvallend minder vermoeiend dan studeren bij geel licht. Gebruik in geen geval neonlampen. Het helle witte licht en het bijna onmerkbaar voortdurend trillen is bijzonder vermoeiend.
  • Vermijd afleiding. Hou de inrichting sober en zorg dat je geen hobbymateriaal of andere ontspanningszaken bij de hand hebt. Smartphone en laptop dus zeker aan de kant.
  • Word je afgeleid, zoek dan voor jezelf uit waardoor.
    • Inwendige factoren, vb. problemen thuis of met je lief waarmee je in je hoofd zit?
    • uitwendige factoren, vb. te veel lawaai?
    • Pak de oorzaken van je afleiding aan:
      Uitwendige oorzaken: die kan je oplossen.
      Inwendige oorzaken: kijk na of het voor jou haalbaar is om je probleem even aan de kant te zetten en je terug op het studeren te concentreren. Is dat niet zo gemakkelijk, probeer er dan eens over te praten met iemand uit je omgeving of met iemand die er net buitenstaat.
  • Doe iets terwijl je studeert: stel jezelf vragen, onderstreep, maak samenvattingen of een schema. Hoe meer je je activiteiten richt op de studie waarmee je bezig bent, hoe meer kans je maakt je aandacht er bij te houden.
  • Beloon jezelf als je een doel bereikt hebt:  sla bijvoorbeeld een praatje, doe iets ontspannends!

Train je concentratie met de Pomodorotechniek

Zie je wel eens tegen een taak op? Of kan je je écht niet concentreren op één ding? Dan zou de 'Pomodoro-techniek' jou best wel eens uitkomst kunnen bieden!

De Pomodorotechniek: urenlange concentratie

De Pomodorotechniek is een methode om je tijd in blokjes te hakken, met behulp van een kookwekker. “Huh!? Pomodoro? Dat is toch tomaat in het Italiaans?” Klopt. De techniek kreeg haar naam omdat de bedenker, Francesco Cirillo, een kookwekker gebruikte in de vorm van een tomaat. De techniek werkt zo:

  1. Kies een taak voor Pomodoro
  2. Stel de keukenwekker in op 25 minuten
  3. Werk 25 minuten
  4. Pauze
  5. Herhaal Pomodoro

Pomodoro’s voorbereiden

  • Maak een lijstje met taken voor vandaag.
  • Kies een paar wat grotere taken waarvan je weet dat je er minstens 25 minuten mee bezig bent.
    • Als een taak die je in gedachten hebt korter duurt dan 25 minuten, probeer ze dan te combineren met een andere soortgelijke taak.
    • Als een taak meer dan 2 uur duurt, splits ze dan op in kleinere taken.
  • Maak een lijstje met wat je gaat doen ter ontspanning. Bijvoorbeeld: spelletjes spelen, een stukje lopen, lunchen, 10x opdrukken, uit het raam staren, luidkeels meezingen met je favoriete nummer, ... Zolang jij er ontspanning uithaalt is alles goed. Let wel: probeer dingen op je lijstje te zetten die je in 5 minuten kan doen.
  • Zet een kookwekker klaar of gebruik een andere manier om te timen.

(1) Kies een taak voor Pomodoro

Kies een taak uit je lijstje.
Kies een ontspanning van je lijstje.

Je mag in willekeurige volgorde uit je lijstjes kiezen. Taken kunnen klaar zijn, en dus op raken, maar ontspanningsactiviteiten mag je natuurlijk ook hergebruiken.

(2) Stel keukenwekker in op 25 minuten

(3) Werk 25 minuten

Start je timer en werk door tot de wekker afloopt. Geen smoesjes, gewoon 25 minuten je best doen. Het is geen race tegen de klok, de taak hoeft niet per se af in deze 25 minuten, als je maar voortgang boekt.

(4) Pauze

Trrrrriiiiinnnggg! Stop met werken. Tijd voor ontspanning. Je hebt nu 5 minuten pauze. Tenzij dit al je vierde pomodoro is. Dan mag je genieten van 25 minuten pauze. In die 25 minuten pauze kan je bijvoorbeeld eens lekker gaan lunchen. Of als je, ondanks de Pomodorotechniek, merkt dat je een dipje krijgt, kan je die 25 minuten natuurlijk ook gebruiken voor een powernap.

(5) Herhaal Pomodoro

Nu je heerlijk ontspannen en opgeladen bent, begin je weer van voor af aan. Net zo lang tot je werk van je lijstje op is, of je genoeg uren aan werk hebt besteed voor vandaag.

Tomaten of bomen?

Er bestaan ook handige apps als alternatief voor de pomodorotechniek.  Die helpen je meteen om van je gsm af te blijven. Forest is er zo een. Tijdens de ingestelde tijdsduur groeit er een boompje. Pak je je gsm voor een spelletje of om te facebooken, dan gaat het boompje dood. Als je verschillende taken goed afwerkt zonder onderbreking, dan heb je op het eind van de dag een bos.