Kruimelpad
UCLL helpt houtbedrijf circulair innoveren: van 6000 m³ afvalhout naar outdoor designstoel
Voor Hogeschool UCLL is duurzaamheid een speerpunt. UCLL is dan ook met fierheid projectleider binnen Europees project Wanderful.stream, waarin kmo's op zoek gaan naar innovatieve oplossingen voor hun afvalstromen. Vandaag werd in Kinrooi bij Houtbedrijf Vanhove zo'n oplossing gepresenteerd: een knappe outdoor designstoel uit 6000 m³ vervuild afvalhout.
Wanderful.stream is een groot en ambitieus driejarig project van Interreg Euregio Maas-Rijn, waarbij meer dan 50 experten in design, technologie en bedrijfsontwikkeling de koppen bij elkaar staken. Het doel? Kmo's op weg helpen naar circulaire economie, vertrekkend vanuit hun eigen reststromen zoals hout, papier of zelfs koffiegruis.
UCLL heeft trekkersrol binnen Wanderful.stream
Hogeschool UCLL werkte de voorbije drie jaar intensief mee aan de begeleiding van kmo’s tot die circulaire innovatie. UCLL coördineerde het project samen met POM Limburg en Z33. In totaal kwamen er 24 innovatietrajecten op tafel te liggen. Pieter Willems, directeur UCLL Research & Expertise, de onderzoekscommunity van Hogeschool UCLL: 'Duurzaamheid is een speerpunt binnen UCLL en een project als Wanderful.stream is voor ons erg waardevol.'
'Kmo's willen vaak wel innoveren op circulair vlak, maar missen vaak tijd, ruimte, middelen en expertise. Daarom ben ik fier op onze trekkersrol: als projectleider, als expertiseleverancier, als trekker van de 22 onderwijstrajecten met studenten... Zo hielden we onder meer bootcamps met onze studenten, om de uitdagingen van de bedrijven te analyseren.'
6000 m³ afvalhout wordt outdoor designstoel
Onder meer de Limburgse bedrijven Bioracer, BelOrta en Houthandel Vanhove stapten in het innovatietraject voor een meer circulaire toekomst. Vandaag werd in Kinrooi Vanhove's oplossing gepresenteerd: een knappe outdoor designstoel uit 6000 m³ vervuild afvalhout. Normaal vertrekt dat hout, dat het bedrijf nodig heeft voor de productie van prefab betonwanden, jaarlijks richting de verbrandingsoven.
UCLL-onderzoekers Yana Vanbaelen en Joachim Hayen maakten deel uit van het projectteam: 'We onderzochten verschillende technieken om het hout te zuiveren, zodat het kan worden hergebruikt voor akoestische wandpanelen, buitenpaviljoenen of tuinmeubels. Zo houdt Vanhove geen reststromen meer over. Een duidelijke win-win.' Verder onderzocht het team hoe er minder nietjes gebruikt kunnen worden in het productieproces om zo minder schade toe te brengen aan het hout en de afvalstroom in de toekomst minder te vervuilen.
De toekomst is circulair
UCLL heeft haar expertise kunnen delen binnen het breder netwerk van Wanderful.stream en zelf expertise inzake circulaire economie opgebouwd. UCLL zal verder blijven inzetten op de interdisciplinaire samenwerking voor een circulaire transitie. Daarvoor heeft onze hogeschool zelf de technologische en business expertise al in huis. Daarnaast kan UCLL ook steunen op een breed netwerk van experten en bedrijven om samenwerkingen op te zetten en zo kmo’s helpen om de circulaire transitie te versnellen.
“Met partners als POM Limburg en Z33 zaten we meteen op hetzelfde ambitieuze spoor”, stelt Marc Vandewalle, algemeen directeur van Hogeschool UCLL. “De euregionale samenwerking was bijzonder, maar vooral uit de aanpak van interdisciplinaire samenwerking hebben we ontzettend veel geleerd. Problemen als reststromen bekijken vanuit verschillende perspectieven én daarin gezamenlijk te werken naar een innovatieve oplossing, vormt een leerrijk model en niet alleen voor onze economie, maar ook voor ons onderwijs.”
Over Wanderful.stream: www.wanderful.stream