Kruimelpad
Formula Electric Belgium: Lennert Beliën
Geen betere plek dan pole position om te starten als afstuderende student! Lennert Beliën, laatstejaarsstudent aan de bachelor Elektromechanica, is klaar voor zijn victory lap na zijn stage en afstudeerwerk bij Formula Electric Belgium: de racecrew en ontwerpers van elektrische racewagens. Lennert maakt daar deel uit van de crew achter het vehicle dynamics department. “Ik zorg mee voor de voertuigsdynamiek ten opzichte van het asfalt en ontwierp een nieuwe ophanging voor een betere vering van de banden,” aldus Lennert. “Maar deze stage is nog veel meer dan dat; je krijgt er veel kameraadschap van, wordt als team gepusht om tot het uiterste te gaan en breidt je netwerk ook echt uit.”
Wat houdt je stage precies in?
Formula Electric Belgium (FEB) is een raceteam van studenten, gelokaliseerd in Leuven. We bouwen elk jaar een racewagen volledig uit en doen daarna wereldwijd mee aan racewedstrijden. Het doel is ook om studenten aan te sporen om te innoveren en tot het uiterste te gaan. Ik zit zelf bij het vehicle dynamics department: de voertuigsdynamiek ten opzichte van het asfalt. Mijn rol was een nieuwe ophanging ontwerpen voor de vering van de banden. Momenteel is er nog een ophanging met een demper en veer, in het nieuwe model krijgt deze die nieuwe update. Ik heb een volledig nieuw systeem uitgewerkt, waarbij bepaalde dynamische bewegingen ontkoppeld kunnen worden. Dat zorgt ervoor dat we een betere afstelling kunnen maken voor een bepaalde circuit lay-out.
Hoe heb je Formula Electric Belgium leren kennen?
Dat verliep eigenlijk volledig via de hogeschool. Er hing een grote affiche op in gangen van UCLL met daar een heel mooie racewagen op. Dat sprak me meteen aan, door mijn passie voor de auto-industrie. Ik ontdekte dat er drie manieren zijn om binnen te geraken bij Formula Electric. De eerste optie is als part-timer in je vrije tijd; dan ben je 6 tot 8 uren per week aan de slag voor hen. De tweede optie is als full-timer; dan kies je voor een postgraduaat waarbij je full time voor het team werkt en ook een certificaat krijgt. De laatste optie is als thesis-student. Dat leek mijn ideale kans om er de kneepjes van het vak te leren en mijn vaardigheden uit de bachelor Elektromechanica toe te passen.
Voelde je je daarin deel van het team achter Formula Electric?
Heel zeker! Formula Electric was al voor het project transparant naar mij toe. Ik wist van begin af aan wat er van me verwacht werd en hoe alles in elkaar zat. Op stage moet je het uiteindelijk nog altijd zelf doen dus het is niet dat ik bij elk aspect betrokken kon zijn, maar ik heb me wel proberen in te werken bij verschillende delen van Formula Electric. Ik heb er meer dingen mee mogen ervaren dan ik had gehoopt. Je wordt écht deel van het team, waardoor je dingen mag meedoen waarvoor je als stagair niet altijd de kans krijgt. Ik ben in contact gekomen met bedrijven, heb mee STEM-workshops gegeven aan scholen, meegedaan aan grote events,… dat zijn zaken die ik in het begin niet had verwacht maar zo heb ik ook op het niet-technische en soft skills vlak veel geleerd.
Lennert Beliën
Hoe voelt het om de stage af te ronden, gezien je band met het team?
Ik ga deze zomer nog mee op wedstrijd naar Tsjechië en Duitsland. Ik zal er helpen bij het klaarmaken van de wagen bij bepaalde componenten. Je wordt in de wedstrijd namelijk niet enkel beoordeeld op prestaties maar ook op zaken zoals veiligheid, innovatie en aspecten van het racen; endurance, sprint een rechte lijn, autocross in circuitlay-out op tijd,… We leefden echt naar de roll-out toe: het moment dat we alles voorstellen aan het publiek. Alles voor dat evenement was eigenlijk geheim en er mocht niks naar buiten komen. Dat is eigenlijk ook een heel leuk aspect ervan. (lacht) En nu is het pushen om alles in orde te krijgen voor de competitie.
Hoe paste je wat je geleerd hebt in de opleiding toe in je stage?
Als bachelorstudent bij UCLL krijg je een heel brede studie. Dat is heel nuttig omdat je daardoor veel mogelijkheden hebt na afstuderen. We kunnen kiezen wat we willen doen maar moeten wel leren bovenop de basis die we hebben. Voor mij was vooral vakinhoud zoals CAD-tekenen, technische inhoud, materiaalkeuzes, lagers en dynamiek een meerwaarde. Ik heb veel van de vakken die ik gehad heb kunnen toepassen bij mijn stage! Maar ik moest over een deel van die basis wel véél meer te weten komen. (lacht) Ik ben niet gegaan voor de meest doorsnee stage voor een student van onze richting, maar dit heeft wel een invloed gehad op hoe ik verder ga.
Je studeert binnenkort af, wat zijn de plannen?
Als ik kon werken voor Formula Electric als job zou ik dat direct doen maar dat kan niet als non-student. Ik zou graag binnen de sector blijven, maar er zijn veel anderen met dezelfde passie. Ik weet dat de automobiele sector gesatureerd is en dat het moeilijk is om er een job te krijgen. Als er toch zo’n job op mijn pad komt denk ik wel dat ik die kans zal grijpen. Ik overweeg ook om te gaan voor een master als automotive engineer. Deze ervaring heeft me overtuigd dat het meer is dan enkel auto’s bouwen. Plus ik breidde mijn netwerk ook echt uit en kwam in contact met veel andere bedrijven.
Is er iets wat je zelf graag nog wil meegeven aan studenten die volgend jaar een stageplaats zullen kiezen?
Ik ben iemand die dingen die ik graag doe tien keer beter doe dan zaken die gewoon verwacht worden. Dat geldt ook voor veel van mijn medestudenten. Ik heb het gevoel dat de meeste studenten kiezen uit een lijst en klaar. Maar ik wil iedereen aansporen om zelf te zoeken. Als je iets vindt wat je enthousiast maakt is dat goed en anders geen probleem. Ik merk dat degenen die zelf een bedrijf hebben gezocht dat past bij hun interesses echt de tijd van hun leven hebben gehad. Ik hoop dat veel anderen dit ook zullen doen voor hun stage.
Ik kan Formula Electric ook echt aanraden. We maken dagen die geen ‘9 to 5’ zijn maar blijven doorgaan tot 20 of 21u. Niet omdat dat moet, we kiezen daar zelf voor uit voldoening en plezier. Je leert er superveel van bij en krijgt er veel kameraadschap van. We werden een echt team en pushen elkaar zo op positieve manier om samen tot het uiterste te gaan.
Formula Electric Belgium verenigt gemotiveerde studenten van verschillende campussen uit associatie KU Leuven. Het project biedt teamleden een werkomgeving waar ze hun technische en soft skills kunnen inzetten. Daarnaast is het praktische doel om Elektrische racewagen te ontwerpen, bouwen en er in te rijden tijdens verschillende studentencompetities doorheen Europa.
Als bachelor in de elektromechanica weet je perfect hoe installaties werken dankzij automatisering en de mechanica erachter. Het eerste jaar is hetzelfde voor iedereen. Vanaf het tweede jaar begin je je te specialiseren en kies je voor een afstudeerrichting: elektromechanica (afstudeerrichting), automatisering, klimatisering en onderhoudstechnologie.