Kruimelpad
#HealthyMinds: knuffelen met campushonden
Kijk niet verbaasd op als je op campus Diepenbeek een spontane ‘ooooh, schattig’ of ‘Lig! Rol! Pootje!’ hoort weergalmen. Twee keer per week krijgen onze studenten er bezoek van drie super aaibare campushonden. Want uit onderzoek blijkt dat interactie met honden een positief effect heeft op de gemoedstoestand. Pootjes in de lucht dus voor mentaal welzijn, want dat vinden we belangrijk aan UCLL
Studeren is soms intens, en niet altijd makkelijk. Lessen en groepswerken combineren, je deadlines en de trein op tijd halen, blokken voor de examens, … En liefst ook tijd maken voor sport, ontspanning, vrienden en familie.
Want je mentale gezondheid als student is superbelangrijk. Dat vinden wij hier ook bij UCLL. Meer zelfs: we geloven heel sterk in een preventieve aanpak, en daar kunnen onze campushonden bij helpen.
Meer knuffels, minder kopzorgen
Het is echt waar wat ze zeggen: huisdieren knuffelen, aaien of ermee spelen is goed voor ons mentaal welzijn. Dat blijkt uit onderzoek waar de studenten van onze eigen opleiding Orthopedagogie ook aan meewerkten.
Samen met vzw Limburgse Reddings- en Therapiehonden lanceerden we in 2023 op campus Diepenbeek een testproject. Om onze studenten een mentale boost te geven, nodigden we een stel enthousiaste viervoeters uit op de campus voor een feelgoodmoment.
Om de twee weken zijn de campushonden aanwezig op campus Diepenbeek, afwisselend op dinsdag en donderdag tijdens de middaguren, van 11u30 tot ongeveer 13u.
Stuvo studentenbegeleider Judyta
Meer dan alleen een pootje
Een Engelse cocker, Australische herder en Spaanse straathond zijn intussen geen onbekenden meer op campus Diepenbeek.
Ze vormen een vast trio, en ze brengen elk hun begeleider mee. Want de honden zijn er niet alleen voor een goede knuffelsessie. Ze maken deel uit van een groter doel: de diensten van Stuvo, onze dienst studentenvoorzieningen, bekender maken bij onze studenten. Heb je vragen over je studies of het studentenleven?
We bieden je een ontspannen moment én een luisterend oor aan. Onze medewerkers staan klaar om je vragen te beantwoorden of om je in contact te brengen met de opleidingsverantwoordelijke, coach of begeleider die het antwoord op je vraag kent.
Aandacht voor het welzijn van mens en dier
We denken ook aan het welzijn van de honden. Als ze moe of geïrriteerd zijn, sluit de begeleider de sessie af. Om ervoor te zorgen dat ook de honden een overzichtelijke en veilige omgeving hebben, bakenen we bijvoorbeeld ook speciale zones af waar je de honden kan ontmoeten.