Kruimelpad
Poster (3 MLT) - Britt Vervloesem
Diagnose en behandeling van voorkamerfibrillatie
Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis. De ritmestoornis zorgt ervoor dat het hart onregelmatig slaat. Dit ontstaat door extra prikkels die gemaakt worden in de hartcellen van de atria. Voorkamerfibrillatie diagnosticeren kan door het maken van een elektrocardiogram. Zo is de elektrische activiteit van het hart zichtbaar.
Om voorkamerfibrillatie te behandelen zijn er verschillende mogelijkheden, dit afhankelijk van elke patiënt. Frequentiecontrole is de eerste soort behandeling. Hier wordt bij een te hoge hartslag aan de hand van medicatie de hartslag verlaagd.
Vervolgens kan de arts ook voorstellen om een cardioversie te doen. De medicamenteuze en de elektrische cardioversie zijn ritme controlerende behandelingen met als doel om terug een sinusritme te krijgen. Ten slotte kan ook gekozen worden voor ontstollingstherapie om het ontstaan van een bloedklonter te vermijden. Bloedklonters ontstaan bij voorkamerfibrillatie doordat de atria gaan trillen en niet goed meer het bloed gaat pompen naar de ventrikels.
Algemene gegevens
Stageplaats: Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen Campus Mariëndal
Afdeling: Pneumologie & Cardiologie