Biomedische laboratoriumtechnologie (BLT) | UCLL

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Wie ben je?

Eerst even checken of jij en Biomedische Laboratoriumtechnologie een goede match zijn: 

  • Jij bent helemaal in je nopjes tijdens de lessen chemie, biologie en wiskunde.
  • De werking van het menselijk lichaam boeit je mateloos.
  • Vrienden, familie en leerkrachten noemen je weleens nieuwsgierig en kritisch.
    Mooi zo! Want het zijn noodzakelijke eigenschappen van een goede laborant.
  • Je zoekt een opleiding die theorie en praktijk combineert.
  • Je wil van het labo je nieuwe thuishaven maken. Daar verantwoordelijk omgaan met analyses en resultaten? Laat maar komen!
Wat word je?

Goed nieuws, de arbeidsmarkt kijkt nú al ongeduldig uit naar je komst. Want laborant is een knelpuntberoep. Wat je precies gaat doen? Dat hangt af van je afstudeerrichting.

Afstudeerrichting 1: Medische Laboratoriumtechnologie  

Neemt de dokter een staal bij een patiënt? Dan komt dat jouw richting uit. Lichaamsvochten onderzoeken, bacteriën opsporen, bloedcellen bestuderen, alcohol opsporen, schimmels identificeren, … Het wordt je dagelijkse ding. Bijvoorbeeld in een diagnostisch labo, polikliniek of bloedtransfusiecentrum.

Afstudeerrichting 2: Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie  

Medicijnen besparen ons veel leed. En daaraan draag jij je steentje bij. Een zeldzame aandoening onderzoeken, nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen, kwaliteitscontroles uitvoeren? Een nobele job, die jij uitoefent in een biomedisch labo of in de productieafdeling van een farmabedrijf.

Studieprogramma

Voltijds traject

Labo Biomedische Laboratoriumtechnologie

De bacheloropleiding Biomedische laboratoriumtechnologie bestaat uit 180 studiepunten verdeeld over drie opleidingsfasen. Het curriculum wordt op onze beide campussen anders georganiseerd. In Diepenbeek wordt gewerkt in vier periodes van telkens 6 à 7 lesweken en 1 of 2 examenweek/-weken. In Leuven bestaat het curriculum uit 2 semesters met telkens 3 examenweken. Op die manier kan je kiezen voor het systeem dat je het beste ligt.

Hoe gaan we te werk?

  • Je volgt theorielessen in een grote aula en maakt oefeningen in kleine groepjes;
  • Je voert practica uit in het labo en werkt in kleine groepjes aan projectopdrachten;
  • Je hebt gemiddeld 21 contacturen op school;
  • Je bereidt thuis practica voor, schrijft verslagen en werkt projecten uit;
  • Elke periode of elk semester sluit je bovendien af met een afrondend examen.

In de eerste opleidingsfase verwerf je de nodige wetenschappelijke basis. Naast chemie, fysica en wiskunde, krijg je vanaf de start ook meer beroepsgerichte, biomedische vakken zoals cel- & moleculaire biologie, microbiologie en biologie van de mens. Je leert binnen elk opleidingsonderdeel ook praktische vaardigheden. De eerste opleidingsfase is dezelfde voor beide afstudeerrichtingen. Tijdens semester 2 van deze eerste opleidingsfase maak je een keuze tussen de twee afstudeerrichtingen, die van start gaan in fase 2. De afstudeerrichting FBT wordt enkel op campus Leuven gedoceerd. De gedetailleerde studieprogramma's en meer informatie over de afstudeerrichtingen vind je hieronder.

Afstudeerrichtingen

Studenten aan het woord

(Oud)Studenten vertellen over hun studiekeuze en ervaringen met de bachelor BLT.

Tamara
Openvouwen
Bart
Openvouwen
Sarah
Openvouwen

Onze troeven?

Sterktes van de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie?

  • doorgedreven studie- en studentenbegeleiding
  • een curriculum met veel aandacht voor projectwerk
  • keuzetrajecten (MLT) als enige in Vlaanderen
  • een gemotiveerd en sterk lectorenteam
  • een inspirerende campus midden in het werkveld
  • student is wereldburger
  • werken met state-of-the-art materialen, toepassingen en systemen, zoals LabOnline (voor meer info zie video links of lees nieuwsbericht)

Studeren zonder grenzen

Op uitwisseling

Heb je interesse in een internationale ervaring? Wil je deze ervaring dichtbij huis beleven? Of reis je liever naar de andere kant van de wereld? Ook dat kan binnen de opleiding bachelor Biomedische laboratoriumtechnologie.  

Vandaag is mijn laatste dag in Faro. Ik heb enorm genoten van mijn Braziliaans/Portugees leventje. Voor mij is deze Erasmus zeer geslaagd! Ik dank Hogeschool UCLL voor dit avontuur. Estava muito legal aqui, muito obrigado a todos.

Jonas

Emilie
Openvouwen
An
Openvouwen
Koen & Jelle
Openvouwen

Twijfel je nog?

Zet jij binnenkort de stap naar het hoger onderwijs?

Zomercursussen chemie en wiskunde

Twijfel je of je  chemie of wiskunde skills wel voldoende zijn, of heb je gewoon nood aan een opfrissing van de leerstof?  Onze zomercursussen chemie en wiskunde bereiden je voor! Ze zijn niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen voor studenten met minder dan 4u wiskunde in het secundair onderwijs.

Campus Gasthuisberg Leuven

Campus Diepenbeek

ABCE-proef

Zit je in het secundair onderwijs en denk je na over een opleiding in het hoger onderwijs? Ben je geboeid door wetenschapsvakken zoals chemie en biologie, maar weet je nog niet welke richting je wilt volgen? Dan is de ABCE-proef wat voor jou. De ABCE-proef helpt je een beeld te vormen van de inhoud van de opleiding met aandacht voor zowel theorie als praktijk, na te gaan of de opleiding aansluit bij je verwachtingen en interesses, in te schatten of je de opleiding aankunt. Alle info over deze proef vind je op de website. De proef zelf, kan je doen door hier te klikken.

Campussen

Campus Gasthuisberg Leuven

Campus Gasthuisberg ligt pal naast het Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ) en biedt onderdak aan zo'n 2500 studenten van de UCLL-opleidingen verpleegkunde, vroedkunde, voedings- en dieetkunde, biomedische laboratoriumtechnologie, mondzorg en chemie.  De kruisbestuiving met het tot over de landsgrenzen befaamde UZ, maakt dat je hier uitzonderlijk dicht bij de praktijk staat. Naast aula’s en klaslokalen, biedt Campus Gasthuisberg labo’s, een skills labo, een mediatheek en een restaurant waar je geniet van een gezonde hap met je medestudenten. Veel studenten komen met de fiets of een van de talloze bussen die voor de deur stoppen.

En zo’n labo, hoe ziet dat er eigenlijk uit? Dit 360°filmpje neemt je mee in één van onze chemische labo’s voor Basischemie of Analytische chemie. Je leert er alles over veilig werken in een chemisch labo en oefent verschillende basistechnieken zoals verdunningen maken, een bunsenbrander gebruiken, pipetteren, afwegen, en nog veel meer.  En dit 360° filmpje geeft je een inkijk in het labo van de cel- en weefselkweek. Zie jij jezelf hier al rondlopen in een witte labojas?

Campus Diepenbeek

Een living campus is meer dan een plaats om te leren en te werken. Het is een eigentijdse, bruisende en stimulerende omgeving die voor iedereen toegankelijk is, waar iedereen zichzelf kan zijn, en waar verbondenheid en participatie centraal staan. Dankzij het Masterplan 2020 Diepenbeek kwamen er nieuwe stille ruimtes, een nieuwe hedendaagse inrichting voor de restaurants en een nieuw aangelegd middenplein met tafels en stoelen. Ook de nieuwbouw zal bijdragen tot een living campus, met een uitgestrekte foyer en plaats voor projecten van de jonge ondernemers op onze campus. De verschillende ingangen van de campus werden bovendien verenigd door één centrale ingang. De verschillende mediatheken werden samengevoegd tot één leercentrum. 

Bovendien bouwen wij met onze campus Diepenbeek méé aan Health Campus Limburg en zo ook aan de toekomst van een innovatieve en kwaliteitsvolle gezondheidszorg. We bevorderen samenwerkingen & ondernemerschap, innovatie en implementatie van wetenschappelijke kennis in de praktijk. 

Vervolgopleidingen

Je hebt jouw diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie te pakken, maar je bent nog niet uitgestudeerd? Wat dacht je van een bijkomend diploma?

Een masteropleiding aan de universiteit behoort ook tot de mogelijkheden. Na een schakelprogramma of verkorte bachelor kun je onder andere van start in:

  • Master of Science in de Biomedische Wetenschappen
  • Master of Science in de Biochemie en Biotechnologie
  • Master of Science in de Industriële Wetenschappen, opties Chemie en Biochemie
  • Master of Science in de Biowetenschappen, optie Voedingsindustrie
  • Master of Science in de Biologie

Ook een lerarenopleiding behoort tot de mogelijkheden. Bekijk het volledige aanbod binnen de associatie KU Leuven.

Praktische info

Vragen? Contacteer ons!

Heb je een algemene vraag over de opleiding? Of denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen?
Surf naar de veelgestelde vragen of neem rechtstreeks contact op met een van onze coördinatoren:

Algemene info

Campus Gasthuisberg (Leuven)

Campus Diepenbeek

Vrijstellingen

Campus Gasthuisberg (Leuven)

Campus Diepenbeek

Posterbeurs

3de bachelor Medische Laboratoriumtechnologie

bio techniek example

Binnen de laatste fase van de afstudeerrichting ‘Medische laboratoriumtechnologie’ voeren de studenten twee stages uit; een algemene stage in het ene semester en een keuzestage binnen het gekozen keuzetraject ‘Klinische diagnostiek en Functiemetingen’ of ‘Humane genetica en Anatomopathologie’, in het andere semester. Gekoppeld aan de keuzestage schrijven de studenten een artikel en maken ze een bijhorende poster. Deze posters* kan je raadplegen via deze posterbeurs.
*De finale versies werden niet gereviseerd door de opleiding.

Exchange programmes

Internationalisering

We offer exchange programmes at our UCLL Leuven and Diepenbeek campuses.

Biomedische laboratoriumtechnologie, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Karolien Decamps Opleidingsverantwoordelijke BLT Leuven
Karolien Decamps
Opleidingsverantwoordelijke Biomedische Laboratoriumtechnologie (Leuven)
Eveline Strackx Opleidingsverantwoordelijke BLT Diepenbeek
Eveline Strackx
Opleidingsverantwoordelijke Biomedische Laboratoriumtechnologie (Diepenbeek)
Jos Depovere
Lector Biomedische Laboratoriumtechnologie (Leuven)
Sofie Pieraets
Lector Biomedische Laboratoriumtechnologie (Diepenbeek)

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: