Kruimelpad
Onze studenten aan het woord: graduaat sociaal-cultureel werk
Ontdek hier boeiende verhalen van onze graduaatstudenten sociaal-cultureel werk
Ibtissam hachad
Waarom heb je voor de opleiding graduaat sociaal-cultureel werk gekozen?
Ik engageer mij al een paar jaar in projecten zoals Chillambas, WTS-coaches,…in Stad Genk. Daarin organiseren we activiteiten en we begeleiden jongeren. Hier wilde ik mee verder, dus ging ik op zoek naar een ‘sociale opleiding’. Sociaal-cultureel werk kon je tot vorig jaar enkel in Heverlee volgen. Op kot gaan zag ik niet zitten. Ik startte met de bacheloropleiding communicatiemanagement, maar dat lag mij niet. In februari 2020 stapte ik over naar het graduaat maatschappelijk werk en kwam meteen in de coronacrisis terecht. Toen dit jaar de opleiding graduaat sociaal-cultureel werk in Hasselt startte, heb ik geen moment getwijfeld. Meteen de eerste week wist ik: “Nu zit ik in de juiste richting.”
Naast mijn studie werk ik in een rust- en verzorgingstehuis. Ik geef er mensen eten in de zaal en maak een praatje, zo creëer je een band. Door de verstrengde coronamaatregelen moeten de bewoners alleen op hun kamer eten en brengen wij het eten rond. Dat is triest en maakt mensen eenzaam. Mijn naam betekent ‘glimlach’ in het Arabisch, zo probeer ik met mijn glimlach toch wat warmte te brengen.
Wat hoop je te leren in de opleiding en hoe zijn je eerste ervaringen?
Ik zou graag meer leren over de achtergrond van en werken met kwetsbare doelgroepen. Zodat ik de juiste acties op basis van onderbouwde theorie kan opzetten.
Ik voelde mij wat verloren in de grote groep studenten van de bacheloropleiding. In een graduaatopleiding aan de UCLL heb je echt een klassfeer met klasgenoten. We kennen elkaar en je kan een band opbouwen met de docenten. Dat vind ik echt wel belangrijk.
Waar zou je later als sociaal-cultureel werker willen werken?
“Later neem ik jouw job over,” zeg ik wel vaker al lachend tegen de jeugdwerker in Genk. “Jij hebt het volste recht om mijn job over te nemen,” antwoordt hij dan. Het liefst zou ik wat ik nu doe als vrijwilliger, later als job doen. Dan start ik, samen met vrijwilligers, nieuwe projecten op. Ik heb mijn hart verloren aan Genk: “Er is een grote diversiteit, je komt in aanraking met veel culturen.”
Bij studenten die twijfelen over deze richting, zou ik vragen naar hun motivatie. Wil je iets veranderen in de maatschappij? Wil je er zijn voor andere mensen? Ben je sociaal en open minded? Dan is de opleiding sociaal-cultureel werk iets voor jou.
“Ik ben begonnen in een bachelor sociaal werk. Ik vond de lessen en de sfeer op school leuk en de inhoud van de vakken interesseerde mij. Maar toen kwamen de examens: op korte tijd veel leerstof verwerken was niet evident. Sociaal-cultureel werk studeren met een meer praktijkgericht traject: dát was wat ik zocht!”
Cem Aydogan
Soraya Makhtout
Waarom heb je voor de opleiding sociaal-cultureel werk gekozen?
We leven in een wereld waar veel negativiteit is en veel mensen noden hebben. Ik haal er geluk uit om een luisterend oor te bieden en mensen te helpen. Volgens de Islam is het ook onze plicht als mens om goed te doen voor anderen. Zowel mijn geloof als mijn persoonlijke ingesteldheid hebben mij doen kiezen voor de opleiding sociaal-cultureel werk.
Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?
Ik voel me goed in de klasgroep, ik kan helemaal mezelf zijn. Er is veel respect voor het anders-zijn. De driedaagse voor ‘Werken met groepen’ heeft ervoor gezorgd dat we naar elkaar toe zijn gegroeid. Ik heb mijn medestudenten op een andere manier leren kennen en de ‘kliekjes’ zijn doorbroken.
Hoe zie je jouw toekomst als sociaal-cultureel werker?
Ik hoop ooit in een organisatie te werken waar mensen met al hun problemen terecht kunnen. Dan zou ik er zijn om hen een luisterend oor te bieden en hen eventueel door te verwijzen. Tegelijkertijd ben ik ook wel vastberaden om een aantal onrechtvaardigheden te bestrijden. En misschien richt ik ooit mijn eigen bedrijfje of organisatie op…
Koen Smets
Jef Gelade
Waarom heb je voor de opleiding graduaat sociaal-cultureel werk gekozen?
Ik ben na het secundair onderwijs begonnen met de opleiding Communicatiemanagement. Al snel merkte ik dat deze opleiding zeer theoretisch was en dat ik liever een praktijkgerichte opleiding wou volgen. Ik wilde aan de slag gaan met maatschappelijke problemen en zo een verschil maken. Door mijn ervaringen bij de KSA leerde ik oog en oor voor de bekommernissen en noden van jongeren te hebben. Daarom koos ik voor deze sociale richting.
Hoe heb je de opleiding tot nu toe ervaren?
In deze opleiding krijg ik de kans om al doende te leren en te groeien, dankzij de leerrijke stageperiodes die al in het eerste semester aan bod komen. Ook wordt er een actieve inzet gevraagd tijdens de lessen, wat ik zeer boeiend vind. Bij de groepswerken leer je veel van elkaar en leer je hoe het is om in een team te werken. Dit alles vormt je als SCW'er.
Wat wil je gaan doen na afstuderen?
Mijn opties na het afstuderen liggen nog open. Maar misschien ga ik toch nog voor een bachelor sociaal-cultureel werk. Omdat ik door alle ervaringen sterker in mijn schoenen sta. Als ik klaar ben met studeren wil ik graag in de sociale sector werken.