Kruimelpad
Studeren in het buitenland met je Bachelor Secundair Onderwijs
Veel studenten gaan in hun laatste opleidingsjaar naar het buitenland. Wil jij ook op avontuur gaan binnen of buiten Europa?
Dit zijn de opties:
- korte of langdurige stage met leerlingen in een andere omgeving en cultuur,
- internationaal programma aan een andere hogeschool,
- alternatief project.
Voor een internationale ervaring kan je ver reizen of dichtbij huis blijven. Kies je voor een warm of koud land? Wil je een vreemde taal leren? Ben je klaar voor een cultuurshock? Pak je koffer!
Blogs van onze studenten
Jonas in Denemarken (muzikale opvoeding - project algemene vakken)
Merel in Finland (chemie - wiskunde)
Alexander in Zweden (geschiedenis - economie)
Joyce in Finland (biologie - economie)
Lennert in Spanje (lichamelijke opvoeding - bewegingsrecreatie)
Jasmine in Noorwegen (lichamelijke opvoeding - bewegingsrecreatie)
Samuel Valor Reyes
Buitenlandse stage verhalen
Maaike zat tijdens corona in Suriname
Maaike vertrok als student-leraar in het tweede semester naar Suriname en werd na de uitbraak van corona, net als alle andere studenten, aangeraden om naar huis te komen. Maar ze bleef… en daar heeft ze nog geen minuut spijt van gehad!
"Toen de scholen in Suriname dichtgingen, had ik nog maar enkele weken lesgegeven in wiskunde. Ik wilde vooral werken aan mijn klashouden, maar dat bleek hier niet nodig te zijn. De leerlingen hadden veel respect voor de leraar en leerlingen berispten elkaar als ze te luidruchtig werden. Ik moest dus niet tussenkomen. Wat ik wel heb meegenomen, zijn de individuele 1-op-1 gesprekken tussen de leraar en leerling. Die momenten versterken de interpersoonlijke relatie en dat heeft een gunstig effect op het klasmanagement.”
Afstandsonderwijs is in Suriname helaas niet mogelijk wegens te weinig middelen, maar Maaike kreeg de kans om een online cursus programmeren van de Stanford University te ondersteunen. “Bij het onderwijsvak informatica aan hogeschool UCLL leerde ik programmeren in python en dat ging me goed af." 6 weken lang begeleidde ze een groep van 10 internationale studenten uit Frankrijk, Duitsland, Pakistan en India in een online werksessie op een hoogstaand niveau. “De studenten kregen les in variabelen, expressies, functies, animaties, data … en konden op het einde van de cursus programmeren in python. In België leer ik kinderen ook al wekelijks programmeren in Scratch met Codefever. Dat ben ik vanuit Suriname ook blijven doen via chatsessies.”