Kruimelpad
Mondzorg
Wil jij je medemens een stralende glimlach bezorgen – letterlijk en figuurlijk? Onze opleiding Mondzorg verklapt hoe je dat doet! Als mondhygiënist ben je een preventieve zorgprofessional, werkzaam binnen tand–en mondzorg; zoals een tandartspraktijk, het ziekenhuis, woonzorgcentra, het CLB en nog vele andere voorzieningen in de gezondheidszorg.
Bachelor mondzorg
Wie je bent
Ben je een perfectionist die houdt van precisiewerk en graag technische handelingen uitvoert? Wil je je verdiepen in anatomie, fysiologie en communicatie? Wil je weten wat optimale mondzorg én preventie is? Ben je op zoek naar een sociaal, afwisselend en verantwoordelijk beroep in de zorg? Kan je zelfstandig én in teamverband werken? Werk je graag met mensen en heb je goede communicatieve vaardigheden? Dan is deze bachelor iets voor jou!
- Je bent handvaardig en je bent geboeid door wetenschappen zoals biologie en chemie.
- Je bent zelfstandig en verantwoordelijk. Je werkt prima samen met collega-deskundigen en met tandartsen. En natuurlijk ook met je zorgcliënten.
- Je bent rationeel en geïnteresseerd in hoe communicatie werkt. Je wilt weten hoe je mensen het best informeert en hun gedrag ten goede beïnvloedt. Je praat makkelijk met volwassenen, ouderen én kinderen en weet zorgcliënten te motiveren en te stimuleren.
- Stress, daar kun jij wel tegen. In crisissituaties houd je het hoofd koel.
- Je bent behulpzaam en hebt oog voor mensen. Samen met hen, hun omgeving en andere professionals leer je mensen hoe ze zelf ook optimaal voor hun mond en tanden kunnen zorgen.
- Je bent niet bang om kritisch naar jezelf te kijken, naar je manier van werken en leren. Zo haal je het beste uit jezelf.
- Omdat je standpunten vanuit verschillende invalshoeken bekijkt, kan je multidisciplinair werken. Je kent de balans tussen zakelijk en sociaal. Je begrijpt andere meningen en je hebt het lef om je eigen visie neer te zetten.
Wat je wordt
Bij Hogeschool UCLL zetten we alles in om van jou een erg gegeerde bachelor in de mondzorg oftewel mondhygiënist te maken. We zorgen ervoor dat jouw vaardigheden van bij de fundamenten worden opgebouwd en puntgaaf worden bijgevijld naar het eind van je opleiding toe. Daarnaast bouw je wetenschappelijke kennis en inzicht op.
Je leert respectvol omgaan met zorgcliënten, verantwoordelijkheid nemen en geëngageerd samenwerken. Onderweg kan je je eigen leertraject uitstippelen en je persoonlijke klemtonen leggen.
Als Mondhygiënist heb je ook een belangrijke rol in de preventieve mondzorg. Je maakt een staat op van de mondgezondheid en geeft advies over een gezonde mond. Vermits preventie-gericht werken veel te maken heeft met gedrag van de zorgcliënt, zijn gedragsverandering en gezondheidsvoorlichting belangrijke facetten.
Bijkomend verwijder je tandsteen boven en onder het tandvlees.
De Mondhygiënist is ook maatschappelijk geëngageerd. Je brengt preventieve mondzorg in instellingen voor mensen met een beperking, in woon-zorgcentra, in OCMW’s ...
En eens je afgestudeerd bent, zal je de kennis, vaardigheden en houding hebben om als mondhygiënist aan de slag te gaan. Je kan daarbij kiezen uit een hele reeks boeiende werkomgevingen:
- Je kan aan de slag in een samenwerkingsverband, bijvoorbeeld in een mondzorgkundig team met een tandarts en een tandartsassistent, in een groepspraktijk of in een ziekenhuis; bij een orthodontist, een kaak-chirurg of bij een parodontoloog (een specialist op het gebied van tandvleesproblematiek);
- Een zorginstelling behoort ook tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij personen met functiebeperkingen of ouderen;
- Of waarom niet aan de slag als voorlichter of organisator van projecten in scholen, ziekenhuizen of woonzorgcentra met als doel: gedragsverandering voor een betere mondgezondheid.
Een mondhygiënist is een internationaal erkend beroep dat sinds 1-7-2019 ook uitgeoefend wordt in België.
Studieprogramma
Tijdens de eerste en tweede fase verwerf je heel wat kennis over het menselijk lichaam, in het bijzonder over de mond, het gebit en de afwijkingen ervan. Theorie en praktijk gaan hand in hand. Wat je aan kennis uit boeken en colleges haalt, pas je direct toe tijdens praktijklessen. Vanaf de start oefen je praktische vaardigheden. Je leert eerst om de instrumenten te gebruiken op kunsttanden in fantoomkoppen. Daarna oefen je op medestudenten en vrijwilligers en vanaf de derde fase behandel je echte patiënten, uiteraard onder begeleiding. (Klinische vaardigheidstrainingen vinden plaats bij KU Leuven.)
Bekijk hiernaast alvast een proefles!
Je leert individuele patiënten behandelen, voorlichting voor groepen geven en voert zelfs onderzoek uit. Je leert diagnostische gegevens verzamelen door het gebit en de omringende weefsels te onderzoeken. Daarvoor worden er bv. röntgenfoto's gemaakt. Je maakt behandelplannen en voert die ook uit, zoals plak en tandsteen verwijderen en gebitten polijsten. In het derde jaar werk je aan je afstudeerwerk en kan je een keuze opleidingsonderdeel volgen. Tijdens het tweede en het derde jaar loop je meerdere stages, zowel intern als extern. Je kunt zelf bepalen waar je stage loopt: in de algemene praktijk of parodontologie, de ouderenzorg, voorzieningen voor personen met functiebeperking, het ziekenhuis of de tandheelkundige faculteit.
De opleiding Mondzorg is vrij nieuw in Vlaanderen maar zit ijzersterk in elkaar. Reken op:
- Praktijklessen in moderne faciliteiten –Je leert de kneepjes van het vak in het nieuwe fantoomlab van UCLL.
- Internationale contacten – Wil je graag een buitenlands avontuur beleven? Wordt geregeld!
- Betrokken lectoren – De (praktijk)lectoren staan dicht bij de studenten en veelal in het werkveld. Dankzij hun begeleiding, ervaring én respect word je alsmaar sterker.
Verhalen
Studenten aan het woord
Maak kennis met onze (oud-)studenten Mondzorg
Moving Minds Award
Mondzorg voor truckers
Het project ‘Mondzorg voor truckers’ is een innovatieve aanpak van twee bachelorstudenten Mondzorg die zich richt op vrachtwagenchauffeurs, een moeilijk bereikbare doelgroep met onregelmatige werkuren en beperkte toegang tot mondzorginformatie. Ze werkten hiervoor samen met transportbedrijf Van Dievel. Het project won onze Moving Minds Award ‘24. Ieder jaar zet Hogeschool UCLL met deze award de meest opmerkelijke projecten van haar studenten in de schijnwerpers.
Studeren zonder grenzen
Een greep uit de internationale mogelijkheden
In het voorjaar`22 namen enkele studenten uit het 2de en 3de jaar mondzorg deel aan een Blended Intensive Program te Riga (Letland, Stradins University of Riga) samen met ook een groep mondzorg studenten uit Finland (Savonia University of Applied sciences, Kuopio). Als mondhygiënisten in spé dachten ze na over de uitdagingen van hun -voor België vrij nieuw- beroep van mondhygiënist. Samen met medestudenten en keynote-speakers uit Letland, het Verenigd Koninkrijk en Australië werkten ze een social media plan uit en gingen ze ermee aan de slag als tool voor gezondheidspromotie en preventie. #dentalhygienstinachangingworld
Ontdek de visie van Mondzorg
Sterk onderwijsmodel
Droom jij van een toekomst als mondhygiënist? Zet je dan maar schrap voor een reis die je leven verandert. Jouw opleiding aan UCLL wordt een spannend avontuur. Jij zit in de cockpit, jij bent de piloot. Maar wees gerust, je bent goed omringd!
Vervolgopleiding
Verder studeren na een bachelor mondzorg?
Je diploma op zak? Zin om verder te studeren? In combinatie met werken?
In het hoger onderwijs zijn er vele mogelijkheden: tal van andere bachelor-, master- en vervolgopleidingen die aansluiten bij jouw diploma.
Je kan via een schakelprogramma doorstromen naar een masteropleiding, bijvoorbeeld Master in de gezondheidsvoorlichting en -bevordering
Via een verkort programma kan je een tweede bachelor volgen. Ook aan de UCLL zijn daarvoor heel wat mogelijkheden.
Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten
Je kan gaan voor de vele navormingen die de UCLL jaarlijks aanbiedt. Voor het volledige aanbod: navormingen.
Praktische info
Inschrijven?
Ben je geïnteresseerd in de opleiding en heb je besloten ervoor te gaan! Prima, dan kan je je hieronder inschrijven.
OPGELET, in bijzonder voor studenten uit Nederland:
- Als je je inschrijft bij Hogeschool UCLL, betreft dit een definitieve inschrijving.
(Geen 'aanmelding' zoals in Nederland.)
Vrijstellingen?
Als je denkt dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen, neem je, nadat je bent ingeschreven, contact op met je trajectcoach. Ter info: 'Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van credits die je behaalde aan een hogeschool of universiteit (min HBO6)’.
Bied je een stageplaats aan?*
*Voor organisaties en bedrijven
Wil jij je aanmelden als stageplaats voor de derdejaarsstudenten Mondzorg?
Vul dan onderstaand formulier in.
(Deze databank wordt gedeeld met Arteveldehogeschool Gent.)
Kwaliteitszorg
Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg
Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: