Kruimelpad
Poster - Groep 4
Antimicrobiële werking van lokaal geteelde plantaardige oliën
Studententeam: Michiel Briké, Liam Raets, Lukas Rutten, Elena Thys, Axel Geerts, Bianca Van Campenhout
Afstudeerrichting: biochemie
Projectbegeleider: Bieke Van de Broek
Inhoud project: Door de klimaatproblematiek en geopolitieke wijzigingen is de omschakeling van fossiele grondstoffen naar een biogebaseerde economie (met dierlijke/plantaardige grondstoffen) meer dan ooit actueel. Vermits plantaardige oliën potentieel antimicrobiële eigenschappen bezitten, kunnen ze ingezet worden voor gebruik in hygiëneproducten, cosmetica en landbouw (biopesticiden en biofertilizers).
In dit project wordt eerst plantaardige olie gewonnen uit verschillende lokaal geteelde oliehoudende zaden zoals deder, mosterd, hennep, lijnzaad, koolzaad en saffloer. Vervolgens wordt de gewonnen olie getest op antimicrobiële activiteit. Dit kan gebeuren via diskdiffusietesten of via testen met micro-organismen in oplossing. De testen die op waterbasis gebeuren moeten gekoppeld kunnen worden aan hydrofobe oliën hetgeen een tweede uitdaging vormt. De gewonnen oliën zullen ook geanalyseerd worden via GC-MS om te achterhalen welke componenten aanwezig zijn en verantwoordelijk kunnen zijn voor de potentiële antimicrobiële werking.
Dit project maakt deel uit van een nieuw onderzoeksproject van het expertisecentrum Sustainable Resources. In dit expertisecentrum proberen we waardevolle afvalstromen op te waarderen tot circulaire producten. Het onderzoek naar de antimicrobiële werking van de gewonnen oliën gebeurt in samenwerking met het praktijkpuntlandbouw Vlaams-Brabant.
Titel poster: “Antimicrobial effect of plant-based oils”