Kruimelpad
Poster - Groep 5
Onderzoek naar de inzetbaarheid van aardappelsnippers als basis voor de ontwikkeling van bouwstenen en tegels (STACKS-project)
Over het project
Studententeam: Jels Coorevits, Roy Geboers, Jorian Janssen, Jef Kempeneers, Lauren Notelé, Anke Reniers
Afstudeerrichting: chemie
Projectbegeleider: Geert Dehaen
Titel poster: “The use of potato flakes in building materials and the effect of the amylose/amylopectin ratio on its firmness”
Inhoud project:
De laatste jaren focust de maatschappij steeds meer op duurzaam leven. Ook in de bouwsector wordt hierom naar alternatieve grondstoffen gekeken. Gedurende dit project wordt gekeken naar de inzetbaarheid van zetmeel houdende afvalstromen als bouwstenen. Onze focus ligt op het inzetten van aardappelsnippers afkomstig van Agristo en de mogelijkheid om glasafval uit verschillende afvalstromen hierin te implementeren. De procedure om deze bouwstenen te maken is gebaseerd op een onderzoek van de universiteit van Delft genaamd CoRncrete: A corn starch based building material.
Aardappelen zijn niet de enige bron van zetmeel. Rijst, maïs, granen en tapioca bevatten ook grote hoeveelheden zetmeel. De structuur van hun korrels en de samenstelling van het zetmeel verschilt. De invloed van het amylopectine/amylose gehalte op de sterkte van het bouwmateriaal wordt achterhaald. Hierbij wordt verwacht dat deze verhouding een grote invloed heeft op het gelatineringproces. Het proces verloopt in fasen. Amylose en amylopectine nemen na verloop van tijd water op, waardoor de zetmeelkorrels opzwellen. Bij een bepaalde temperatuur zetten de korrels zodanig uit dat ze hun sterk geordende structuur verliezen en geldeeltjes vormen. De mate van kristalliniteit en daarmee sterkte is beïnvloed door de verdeling van korte amylopectineketens doorheen de gelatinering met langere vertakkingen. Met een hogere concentratie aan amylopectine verlaagt de reactieenthalpie waardoor gelatinering sneller plaatsvindt. Algemeen wordt aangenomen dat korrels die verrijkt zijn met amylopectine het gelatineringproces bevorderen terwijl amylose een remmend effect heeft op het opzwellen. Dit gelatineringproces kan een bepaalde invloed hebben op de sterkte van de proefstalen als bouwstenen.