Kruimelpad
Studeren met een functiebeperking
Studeren met een beperking hoeft geen belemmering te zijn. Wij staan voor een inclusief beleid waar mogelijk. Op basis van het statuut 'student met een functiebeperking' kan je in aanmerking komen voor onderwijs- of examenfaciliteiten.
Wie komt in aanmerking?
Wanneer je blijvende of langdurig last ondervindt van een probleem of beperking op fysiek, mentaal of zintuiglijk vlak en hiervoor een aantal documenten kan voorleggen, kom je in aanmerking.
Het kan gaan om een motorisch, visueel, auditief of psychiatrisch probleem, een ontwikkelingsstoornis (AD(H)D, ASS, …), een chronische ziekte, …
Ook dyslexie en dyscalculie vallen hieronder.
Twijfel je of heb je vragen hierover: contacteer dan zeker de studentendienst van je opleiding.
Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Je dient in het bezit te zijn van één van deze documenten en het toe te voegen bij je aanvraag.
Welke faciliteiten kan je krijgen?
Samen met de studentendienst bespreek je welke faciliteiten voor jou zinvol zijn.
Het is mogelijk om zowel onderwijs- als examenfaciliteiten te krijgen.
Deze faciliteiten hebben als doel de hindernissen, die je omwille van je functiebeperking ondervindt, op te vangen. Het kan bijvoorbeeld gaan om aangepaste opdrachten of deadlines, gebruik van hulpmiddelen, extra tijd tijdens een examen of de mogelijkheid om je antwoorden mondeling toe te lichten op een examen.
De faciliteiten dienen jaarlijks besproken te worden met de studentendienst.
Om in aanmerking te komen voor examenfaciliteiten, dient je aanvraag ten laatste 35 dagen voor de start van de officiële examenperiode in orde te zijn.
UCLL streeft naar het aanbieden van een inclusieve leer-en leefomgeving. een aantal faciliteiten (o.a. extra tijd voor examens) worden universeel (voor iedereen) uitgerold.
De aanvraagprocedure van het statuut en toekenning faciliteiten
Om recht te hebben op onderwijs- of examenfaciliteiten moet je uiteraard een aanvraag doen om je statuut van 'studeren met een functiebeperking' te krijgen.