VR-drugs of alcohol in playseats | UCLL

Drinken of drugs gebruiken, en dan achter het stuur kruipen? Geen goed idee. Maar jongeren daarvan overtuigen is niet zo simpel. De dienst Politionele en Maatschappelijke Veiligheid Limburg wil via een VR-bril inzetten op preventie. Studenten ICT en Informatica van UCLL ontwikkelden een app die een realistische verkeerssituatie koppelt aan de effecten van drugs en alcohol.

Nel Greco

Nel Greco van het eerste jaar ICT (Professionele Bachelor Elektronica-ICT) was een van de twintig studenten die meededen aan dit innovatieve project dat startte met een eerste brainstorm. “Het game dat aan de basis ligt, vonden we weinig overtuigend. We wilden de setting zo realistisch mogelijk: geen race-circuit maar echte straten en pleinen, met verkeerslichten, fietspaden enz. De applicatie moest voor ons herkenbare wegsituaties simuleren. Dat leek ons essentieel om echt een impact te hebben.”

Mustafa Sarikaya

Gebruikers van de app kunnen in een veilige, virtuele omgeving ervaren hoe het is om onder invloed te rijden. Tegelijkertijd moet de bestuurder keuzes maken en dus nadenken over die keuzes. Mustafa Sarikaya: “Je start het spel met een portie virtuele drugs of alcohol in je bloed. Onderweg kan je nog af en toe eens stoppen om wat bij te drinken. Het einde van het spel is wel voorspelbaar: voor je thuis geraakt kom je een wegcontrole tegen, en vermits je onder invloed bent, hang je.”

Na de brainstormfase gingen de 20 studenten aan de slag met het ontwikkelen van prototypes in Unity. Ze kwamen met diverse creatieve en inspirerende ontwerpen, waaronder een UI (gebruikersinterface) en interactieve elementen zoals verkeerslichten en flitspalen die de realiteit van dronken rijden nabootsen. Deze prototypes dienden niet alleen als technisch fundament, maar ook als inspiratiebron voor verdere ontwikkelingen.
 

Geen snelheidslimiet

Vijf studenten van het derde jaar Toegepaste Informatica werkten verder op de ideeën en puzzelstukjes. In het kader van hun bachelorproef hebben ze het game verder afgewerkt en klaar gemaakt voor de VR-bril en playseat.

studenten Toegepaste Informatica in XP-lab

Kobe T’Joen: “Scripts voor games schrijven is leuk want af en toe moet je het testen en dat mag je er dus mee spelen. Heel cool als het dan blijkt te werken.”
“Games opbouwen vergt wel heel wat werk, maar het is leuk werken. Zolang je geen snelheidslimiet inbouwt, kan je aan 400 km/uur door de straten racen,” lacht Yassine Sayadi.

De studenten hebben heel wat onderzoek moeten doen. Zo moest de simulator zo realistisch mogelijk een dronken toestand imiteren, maar dan weer niet te realistisch: de gebruiker mag er immers niet echt misselijk van worden.

XP-lab

De studenten konden rekenen op de expertise van XP-lab. XP-lab is een gezamenlijk initiatief van de UCLL-expertiscellen Smart Organisations en Digital Solutions. XP-lab heeft studio’s op de Corda-campus in Hasselt en op de Proximuscampus in Leuven. 

XP-lab faciliteerde brainstormsessies, bood technische trainingen over Blender en Unity en ondersteunde de docenten en studenten met de vele innovatieve technologieën die het in huis heeft.

playseat met omstaanders

Erdem Yilmazdemir: “Ik had het geluk al eerder stage te hebben gelopen bij XP-lab, dus we hadden al wat ervaring met de beste talen om games te programmeren. In dit XP-lab werken is een zaligheid. Hier vind je heel wat nieuwe technologie bij elkaar, van een laserprojector tot een robot-hond.

Mimi Willems en David Vandenbroeck zijn alvast tevreden over het hele proces. “Hun werk toont hun inspirerende en breeddenkende aanpak en zin voor innovatie. Bovendien vergde het heel wat professionalisme om met velen samen te werken aan deze complexe uitdagingen.” “En met dit maatschappelijk engagement wordt het een perfect voorbeeld van de Moving Minds filosofie,” voegt Mimi daar nog aan toe.

De definitieve versie van de VR-app zal worden afgewerkt door de onderzoeksgroep XP-lab en zal gebruikt worden door de Dienst Politionele en Maatschappelijke Veiligheid Limburg, onder meer al in de zomer van 2024 op Pukkelpop. UCLL is overigens een trouwe bondgenoot van Pukkelpop. Eén van de gezamenlijke projecten is “We care a lot” dat sensibiliseert rond grensoverschrijdend gedrag.