Kruimelpad
Welkom studentenverenigingen!
Hasselt studentenstad! Studeren is belangrijk, maar proeven van het studentenleven is dat zeker ook. Om dat fun en veilig te houden organiseren we, samen met PXL en UHasselt, een welkom aan alle studentenverenigingen. Linde Henkens – participatiecoach UCLL Limburg: “Het doel van deze avond is studenten op een goede, positieve manier voorbereiden met topics waar ze vaak mee in contact komen.” Met muziek van Ambifaarke, partners uit de regio en een fris drankje kwamen ze over schoolgrenzen heen op 15 oktober samen op campus Diepenbeek.
Event van aanvraag tot socials voor Gen Z
Met workshops over eventmanagement, grensoverschrijdend gedrag en sociale media kregen onze studentenverenigingen een boost om extra sterk in hun schoenen te staan. Daarbij is een goed contact met alle partners uit de regio van groot belang, met wie ze konden napraten op het netwerkmomentje achteraf. Wij vroegen hen naar wat de studenten zeker niet mogen vergeten.
Kristof Claes, expert eventmanagement: “Stel je altijd in de ervaring van je bezoeker en hoe zij je event zullen beleven. Daarop maak je beslissingen en zorg je ervoor dat je bezoeker zich goed voelt. Heel belangrijk: zorg dat uw fuif nét iets anders is dan alle andere fuiven.
Werk aan belevingsaspecten en sta stil bij hoe je bepaalde details van je event anders kan aanpakken dan de rest. Creëer een safe space en communiceer dat ook. Je hele customer journey moet van begin tot einde kloppen én net wat anders zijn dan de rest.”
De Politie werd vertegenwoordigd door Joel Nies; “We zijn je vriend maar neem je verantwoordelijkheid op en vraag je vergunning op tijd aan. Anders is het feestje snel gedaan. En tel goed uit hoeveel beveiliging je nodig hebt afhankelijk van het aantal personen op je fuif. ”
In een sessie over sociale media kregen ze wat tips en tricks mee om die ledenaantallen te vergroten: “Spreek de taal van je gen Z doelgroep en durf ook je lectoren te vragen om in beeld te komen als studentenkring. Verder: volg wie jou volgt terug en val niet stil tijdens de examenmaanden.”
Met of zonder bier en Lustrum-tips
Onder de vele aanwezige studentenverenigingen horen er onder meer een aantal bij die dit jaar hun lustrumjaar vieren. Netsilana mag 60 kaarsjes uitblazen, MAG heeft 30 zomervakanties achter de rug. Wat vonden hun praeses van de avond met de festiviteiten in het vooruitzicht?
Nathalie Wouters – Praeses Netsilana: “Ik vond eventmanagement heel handig want er werden punten aangehaald die we in het dagelijks leven kunnen gebruiken zoals bijvoorbeeld een echte timeline creëren en een draaiboek maken. We doen dat wel maar kunnen het verbeteren en bijvoorbeeld subsidies aanvragen. Zeker dit lustrumjaar; we bestaan 60 jaar en zijn daarmee de oudste van UCLL. We willen dat ook wat groter vieren en besteden er aandacht aan met een volle week waarin wij volledig los gaan. Verder zagen we ook dat onze socials wel eens onder de loep genomen mogen worden (lacht).”
Torben Van Cauwenbergh – Praeses MAG (Mater Artes Gymnastica): “Voor mij was vooral de sessie over positieve beeldvorming interessant. Daar werd aangehaald om ook in te zetten op activiteiten die niets te maken hebben met bier. We moesten als studentenverenigingen uittellen hoeveel studentenactiviteiten we hebben met en hoeveel zonder bier. MAG organiseert er net meer zonder, wat ik heel fijn vind. We willen er bij MAG op inzetten om iedereen aan te spreken met ook sportactiviteiten, rustige activiteiten, … Het was heel fijn om bevestiging te krijgen dat we het eigenlijk echt wel goed doen. We hebben ons 30-jarige Lustrum dit jaar dus rond eventmanagement was het ook interessant om te weten wat we nog beter kunnen doen.”
Inclusiviteit en regiopartners
De unieke welkomsdag speelde niet enkel in op events, sociale media en studentikoze tips maar ook op belangrijke maatschappelijke thema’s en plichten. “We willen ook dat ze breder denken dan er soms over hen gedacht wordt, als je kijkt naar het imago van een studentenvereniging,” aldus participatiecoach Linde Henkens. “ We hebben bijvoorbeeld gefocust op inclusiviteit en omgaan met grensoverschrijdend gedrag.We vinden het belangrijk dat de studentenverenigingen goed op de hoogte zijn bij activiteiten die ze organiseren, inclusief welke mogelijkheden er zijn.”
Dat laatste bleef ook hangen bij de studentenverenigingen, die sterk werken aan het opkrikken van hun imago. “We hebben gezien dat het imago van studentenkringen in de media niet altijd positief is,” deelt Anneleen Hevelen van Netsilana. “We kunnen dat zelf verbeteren en in de hand hebben en moeten daarnaar werken. Als je ons opzoekt moeten we er duidelijk en goed staan. Wij willen tonen dat studentenkringen wel iets goeds zijn en positief zijn voor de student.”