Professionele bachelor Sociale Readaptatiewetenschappen | UCLL

Word de jeugdprofessional die kinderen en jongeren écht verder helpt

Als SRW’er word je een sociaal-pedagogisch begeleider, gespecialiseerd in opvoeding, psychosociale ontwikkeling en het begeleiden van kinderen en jongeren (0-24 jaar). Je ondersteunt hen bij de opvoeding en bij de ontwikkeling, en bij uiteenlopende uitdagingen, zoals spijbelen, pesten, agressie, conflicten of eetproblemen, en versterkt hun relaties en mentale welzijn. Je biedt ondersteuning aan jongeren individueel of in groep, en ook aan hun ouders, leerkrachten en begeleiders.

Waar kun je werken?

Na de opleiding ’SRW’ kun je aan de slag overal waar kinderen en jongeren zijn: in de bijzondere jeugdzorg, bij gezinnen thuis, in de buurt, in de vrije tijd, in de zorg of in de leerlingbegeleiding in het onderwijs, in leersteuncentra, voorzieningen voor jongeren met een fysieke of mentale beperking, in centra voor minderjarige asielzoekers, Huizen van het Kind, OverKop-huizen, jeugdrechtbanken, internaten, kinderwerkingen, gemeenschapsinstellingen, ... 

Aan werkgelegenheid dus geen gebrek! Met een diploma Sociale Readaptatiewetenschappen sta je sterk in een sector met een grote vraag naar gedreven professionals. Jouw vaardigheden zijn breed inzetbaar en maatschappelijk relevant.

Tijdens mijn stage bij jongerenwerking Erat kreeg ik de kans om mee te werken aan de veranderingen die nodig zijn om de toekomst van jongeren met een delinquentieverleden positief te beïnvloeden.

- Mehdi, oud-student SRW

Sociaal-pedagogische opleidingsonderdelen

Je ontdekt doorheen psychologie, pedagogie, sociologie, biologie, recht, criminologie en jeugdhulp kijken naar opvoedingssituaties, en hoe je kinderen, jongeren en gezinnen kan ondersteunen.

Communicatie

De communicatieve leerlijn vertrekt vanuit communicatietheorieën. Daarna ga je oefenen in schriftelijke vaardigheden, communicatiestrategieën met kinderen, met jongeren, met gezinnen en begeleiding van groepen.

Creativiteit

Je ontdekt creatieve werkvormen en je leert creatief denken. Dat doe je door zelfkennis, door uit je comfortzone te stappen en door je nieuwe creatieve vaardigheden toe te passen op specifieke doelgroepen.

Sociale inclusie & diversiteit

Je maakt kennis met de superdiverse wereld en alle vormen van diversiteit. Dat doe je in theorie, maar ook in de praktijk via workshops, getuigenissen en via internationale uitwisselingsprojecten. 

Onderzoekend vermogen

In deze leerlijn maken we je vertrouwd met basisprincipes voor praktijkonderzoek. Je leert er wetenschappelijke onderzoeksgegevens begrijpen en de vaardigheden om zelf een praktijkgericht onderzoeksproject uit te voeren.

Beroepspraktijk

In het eerste jaar (opleidingsfase 1) doe je 40 uren in een organisatie om echt kennis te maken met het werkveld van kinderen en jongeren. In de tweede en derde opleidingsfase worden de stages nog belangrijker. In de tweede fase zijn dat 200 uren. In de derde fase heb je een heel semester stage (500 uren).

Professional in wording

Dit is geen apart ‘vak’ binnen de opleiding, maar eerder een rode draad die door de volledige duur én breedte van het programma loopt. We werken samen actief aan het versterken van je zelfregie, je zelfzorg, je growth mindset en je doorzettingsvermogen als basis voor je persoonlijke en professionele groei.

Trajecten op maat

Heb je al een andere studie in het hoger onderwijs gevolgd? Wil je een carrièreswitch maken en jeugdprofessional worden? Of wil je je werk combineren met de opleiding SRW? Dan heb je mogelijk recht op vrijstellingen of bijzondere faciliteiten.

Vrijstellingen of verkorte trajecten

Heb je al een diploma hoger onderwijs behaald of ervaring opgebouwd in je werk of vrije tijd? Dan kan je een verkort traject volgen dankzij vrijstellingen.

Lees meer

Studeren met een bijzonder statuut

Studeren als topsporter, kunstenaar, mantelzorger, ondernemer, werkende student of student met een functiebeperking? Je hebt recht op onderwijs- en examenfaciliteiten.

Lees meer

In vakken zoals ‘creativiteit’ leer je echt om je grenzen te verleggen. Hierdoor ga je later jongeren ook beter kunnen helpen en echt voor verandering kunnen zorgen in hun leven.

- Leye Abdirizak Farah, oud-student SRW


Waarom kiezen voor Sociale Readaptatiewetenschappen aan UCLL?

✨ Breed en veelzijdig curriculum

Je volgt vakken zoals psychologie, pedagogie, criminologie en sociologie. Dit geeft je een brede basis én de ruimte om jouw specifieke interesses te ontdekken en ontwikkelen.

🛠️ Veel praktijkervaring

Naast boeiende hoorcolleges krijg je intensieve praktijktraining in kleine groepen, praktijkbezoeken en stages. Zo maak je een vlotte overstap van theorie naar praktijk.

🤝 Begeleiding op maat

Onze docenten en coaches bouwen een sterke band met je op en begeleiden je persoonlijk. We staan dichtbij, denken oplossingsgericht en bieden zorg op maat om jouw leerpad te optimaliseren.

🎨 Ruimte voor creativiteit

Tijdens de opleiding ontwikkel je creatieve denk- en werkvormen om sterker in te spelen op de unieke behoeften van kinderen en jongeren. Zo leer je op een innovatieve manier situaties aanpakken en mensen inspireren.

🌱 Persoonlijke groei

Jouw ontwikkeling als mens én als professional staat centraal in onze opleiding. Zelfzorg, doorzettingsvermogen en het cultiveren van een growth mindset zijn sleutelelementen om jou stevig in je schoenen te laten staan.

🌍 Internationale stagekansen

Houd je van avontuur en nieuwe ervaringen? Tijdens je opleiding krijg je de kans om internationaal stage te lopen en jouw horizon te verbreden, met mogelijkheden over de hele wereld.

 

 

Oud-studenten SRW Bertukan, Heleen, Valentine, Mehdi, Anke, Lenja en Nell vertellen over hun stage-ervaringen


Duurzame samenwerking met Sri Lanka

Samen met Child Action Lanka (CAL) begeleiden SRW-studenten kinderen, jongvolwassenen en hun ouders die in Sri Lanka op straat of in moeilijke omstandigheden leven. De non-profit organisatie biedt een veilige plek, kleding, gezonde maaltijden en emotionele steun aan meer dan 1500 (straat-) kinderen en hun ouders in 11 centra, verspreid over het hele land. Onze studenten ontwikkelen themapakketten voor begeleiders rond sociaal-emotionele ontwikkeling, vergroten van zelfvertrouwen, recyclage, omgaan met sociale media, en pedagogische programma’s voor ouders.

 

Campus Sociale School - Heverlee/Leuven

"Boven op de berg", zoals wij het hier wel eens noemen, vind je de campus Sociale School. We bevinden ons op een steenworp van Gasthuisberg en de E314, wat de campus makkelijk bereikbaar maakt.  Hogeschool UCLL heeft trouwens 2 sterke Welzijnscampussen, deze in Heverlee/Leuven en Campus Hasselt, waarmee nauw wordt samengewerkt.

Vervolgopleidingen

Wil je al graag weten wat je na je bachelor kan studeren? Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar is je leerhonger nog niet helemaal gestild? Heb je al wat ervaring als sociale professional, maar wil je jezelf verder ontplooien? Wil je doorgroeien in het welzijnswerk? Hogeschool UCLL biedt kwalitatieve en vernieuwende vervolgopleidingen die je helpen om sterker uit de hoek te komen op de arbeidsmarkt of je loopbaan een nieuwe richting te geven.

Tweede bachelor via verkort programma of bachelor-na-bachelor

Je kan een tweede bachelor via verkort programma of een bachelor-na-bachelor volgen in 1 jaar voltijds  of soms gespreid over meerdere jaren, in combinatie met werk:

Schakelprogramma

Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit. Daar heb je heel wat mogelijkheden:

  • Master in de Pedagogische Wetenschappen
  • Master Sociaal Werk en Sociaal Beleid KU Leuven
  • Master Educatieve Studies
  • Master in de Criminologische Wetenschappen
  • ...

Contactpersonen

Studenten die nog niet zeker zijn over hun studiekeuze of met algemene vragen zitten over de opleiding kunnen terecht op de Campus Sociale School bij het SRW-infoteam:

 

Sociale readaptatiewetenschappen, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Leen Van Den Broeck
Opleidingsverantwoordelijke SRW
Opleidingsverantwoordelijke SRW - Sven Van der Aa
Sven Van der Aa
Opleidingsverantwoordelijke SRW

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: