Kruimelpad
Ik als leidinggevende van een team
Een postgraduaat waarbinnen jij als leidinggevende en het samenwerken met het team en de medewerkers centraal staan. Hoe je eigen competenties als leidinggevende optimaliseren en hoe optimaal (samen)werken met je team zijn de uitgangsvragen. De focus ligt op het combineren van de vier rollen van een leidinggevende: leiden, managen, coachen en ondernemen.
Over dit postgraduaat
Dit postgraduaat wil leidinggevenden vormen die als hoofdopvoeder, groepshoofd, coördinator, orthopedagoog,... een verantwoordelijke functie (willen) uitoefenen in het orthopedagogische werkveld.
Het postgraduaat richt zich dan ook tot hulpverleners die een leidinggevende functie binnen een orthopedagogische setting uitoefenen of ambiëren.
Kandidaat-deelnemers:
- hebben een bachelor of masterdiploma
- hebben (werk)ervaring in het orthopedagogische werkveld.
- die niet beschikken over een bachelor- of masterdiploma orthopedagogie(k)
worden uitgenodigd voor een gesprek met de coördinator van de opleiding. - met onvoldoende orthopedagogische voorkennis,
kunnen bij ons een voorbereidingsprogramma volgen. - in het bezit van een diploma via CVO/VSPW
kunnen via een verkort traject het gevraagde bachelordiploma behalen.
Deelmodule 1: ‘ik als leidinggevende’
In de deelmodule ‘ik als leidinggevende’ sta je eerst en vooral als leidinggevende 'als persoon' centraal. Wat is je leiderschapsstijl en hoe kan je hierin verder ontwikkelen? Hoe kan je inspirator en motivator zijn? Welke zijn jouw (kern)kwaliteiten en jouw valkuilen in deze functie? Hoe kan je jouw persoonlijke effectiviteit verhogen en burn-out voorkomen?
Daarnaast komen ook bepaalde aspecten van het manager-zijn aan bod. Vaardigheden rond gespreksvoering, besluitvorming, planning, organiseren en delegeren kan je oefenen.
Ook wordt bekeken hoe je als leidinggevende vanuit jouw positie met specifieke verantwoordelijkheden ten opzichte van cliënten kan omgaan.
Deelmodule 2 : ‘het team’
In de deelmodule ‘het team’ is de centrale vraag: hoe kan je als leidinggevende je team (bege)leiden, inspireren, motiveren … zodat zowel de verschillende medewerkers als het team komen tot goede resultaten (een zo optimaal mogelijke hulpverlening) én zodat de medewerkers een gevoel van arbeidstevredenheid ervaren? Of hoe kan je resultaatsgerichtheid en procesgerichtheid combineren?
Effectieve communicatie, conflicthantering, inzichten in groeps– en veranderingsprocessen staan in deze module voorop. Daarnaast komt de begeleiding van de medewerkers aan bod - van aanwerving tot ontslag.
Praktisch
Dit postgraduaat is een onderdeel van de banaba Orthopedagogisch Management en kan afzonderlijk gevolgd worden. Het gaat van start in september 2025.
Voor elke deelmodule worden een 30-tal contacturen voorzien, die je verspreid over donderdagavonden in de periode september - mei kan volgen.
Voor de totale module betekent dit een 65-tal uren. Deze opleiding geeft recht op opleidingsverlof.
Een uitgebreide brochure met een beschrijving van de inhouden en competenties per module kan je op aanvraag verkrijgen bij liesbeth.lenie@ucll.be.