Professionele bachelor Voedings- en dieetkunde | UCLL

Over deze opleiding

Wie ben je?

“De opleiding Voedings- en dieetkunde, is dat iets voor mij?”
Vast wel, als jij je hierin herkent:

  • Eten trekt je aandacht en je hebt een grote honger naar wetenschappelijke inzichten erover.
  • Wat vrienden en familie allemaal naar binnen spelen? Dat heeft je altijd al geïnteresseerd. Want jij bent begaan met hun gezondheid. Speelse kleuter of ervaren senior? Jij slaat met iedereen een praatje. Je hebt een luisterend oor én de gave om een ander op zijn gemak te stellen. Je denkt mee over zijn probleem en werkt mee aan een efficiënte oplossing.
  • Je barst van nieuwsgierigheid, passie en motivatie. Dankzij jouw optimisme motiveer je makkelijk anderen.

De opleiding tot voedingsdeskundige kan je ook volgen met een speciaal statuut zoals bv. topsportstatuut. 
Ontdek je mogelijkheden 

Theorie en praktijk gaan hier hand in hand. Je leert kritisch omgaan met wetenschappelijke literatuur en past dat toe in je adviezen aan patiënten.

Hélène Van Eeckhoutte, student

Wat word je?

Je opleiding Voedings- en dieetkunde duurt drie jaar.  En daarna? Alvast een voorsmaakje van je toekomst …

  • Misschien richt jij je eigen praktijk op als zelfstandig diëtist.
  • Of toon je jouw meerwaarde in een ziekenhuis, verzorgingscentrum of sportorganisatie? 
  • Maar er zijn nog meer opties. Wat dacht je van een job in de catering, voedingsindustrie of … bij voedselhulpprogramma’s?

De troeven?

Voedings- en dieetkunde - beeld uit de aula

Waarom de opleiding Voedings- en dieetkunde volgen aan Hogeschool UCLL?

  1. Veel wetenschap – Je krijgt een sterke wetenschappelijke basis: daarvoor werken we nauw samen met het ziekenhuis UZ Leuven.
  2. Veel keuze – Jij stippelt zelf je traject uit: 
    Health prevention, Health innovation, Food Technology, Healthcare professional of the future.
    Opties genoeg, én dat is uniek in Vlaanderen.
  3. Veel begeleiding – Je leerstof efficiënt verwerken? Je faalangst een kopje kleiner maken? Je parcours bepalen? Onze studiebegeleiding helpt je graag!

Voedings- en dieetkunde studeren doe je vlakbij  Leuven op de campus Gasthuisberg. En Leuven als rasechte studentenstad maakt het je sowieso naar je zin! Hieronder kan je al eens piepen in de cursussen...

Studieprogramma Bachelor Voedings- en dieetkunde

Fase 1

Je start met een breed wetenschappelijk basispakket met oa. chemie, biologie, toegepaste fysica, wiskunde,… Daarnaast komen al enkele beroepsspecifieke vakken aan bod zoals voedingsleer, voedings- en gezondheidsvoorlichting en workshops voeding. Bovendien ga je op kijkstage.  In deze eerste fase concentreer je je op voeding bij gezonde mensen.

Fase 2

In de tweede fase wordt voeding bij ziekte in de kijker gezet. Je zal je verder verdiepen in de ziekteleer, dieetleer, voedselveiligheid en de voedingswarenanalyse. De wereld van catering en management komen uitgebreid aan bod en deze kennis mag je omzetten in de praktijk tijdens de cateringstage. Eveneens zullen we je vertrouwd maken met evidence based werken bij casuïstiek, het schrijven van papers en communicatie.

Fase 3

In de derde fase wordt voeding bij bijzondere doelgroepen besproken. Je studeert af als diëtist na het schrijven van je afstudeerwerk en het lopen van twee stages van elk zeven weken waarvan één klinische stage en één keuzestage. In deze fase krijg je de mogelijkheid om je kennis te verdiepen in één van de vier keuzetrajecten:

1 Health prevention
2 Health innovation
3 Food Technology
4 Health care professional of the future

Studieprogramma Bachelor Voedings- en Dieetkunde

1ste opleidingsfase: Voeding bij gezonde mensen Openvouwen
2de opleidingsfase: Voeding bij ziekte Openvouwen
3de opleidingsfase: Voeding bij bijzondere doelgroepen Openvouwen

Verkort traject

Op vraag van professionals uit de gezondheidssector en aanverwante opleidingen aan de KU Leuven, biedt de opleiding Voedings- en dieetkunde ook een verkort traject aan.  Zo kunnen professionals zich bijscholen tot diëtist.

Werkstudent?

Hogeschool UCLL biedt een statuut werkstudent aan, maar opgelet, voor deze opleiding Voedings- en dieetkunde is er géén aangepast traject mogelijk.

Voeding speelt al lang een grote rol in mijn leven, en van daaruit is ook de goesting ontstaan om mensen in soortgelijke situaties te helpen als professional en als ervaringsdeskundige. De opleiding biedt een waaier aan mogelijkheden voor de toekomst, je krijgt in alle fases ook de kans om het werkveld te ontdekken. Het is geen te onderschatten opleiding, maar dankzij de steun die je krijgt van de lectoren en de school zelf ben je snel mee, zelfs met de moeilijke wetenschappelijke achtergrond. Kortom het is ongelooflijk interessant en leuk om jezelf te zien ontplooien tot een echte professional.
Manon Wanrant

Manon Wanrant

Ik combineer de opleiding Voedings- en dieetkunde met volleybal in de Belgische nationale volleybalploeg én in het buitenland. Dankzij het werk van de studenten- en trajectcoach kan ik dat combineren met mijn studies. De labo’s heb ik afgelegd tijdens de eerste twee jaren. De theoretische vakken studeer ik op mijn eentje. Ik kan altijd rekenen op de hulp van de docenten als ik met de leerstof vastzit. Later wil ik mijn passies combineren door topsporters te begeleiden.
Kaja Grobelena

Kaja Grobelena

Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. De passie om levensmiddelen te kunnen vertalen naar nutriënten en elementen, zodat je een pasklaar advies kan geven aan je cliënten, boeit mij enorm. Dat ik daarnaast ook kennis en levenservaring op wetenschappelijk, psychisch en mentaal vlak kan doorgeven, schenkt mij voldoening.
Davy Van Steenkiste

Davy Van Steenkiste

Studeren zonder grenzen

Onze studenten in Griekenland

Studenten van het keuzetraject 'Food Technology' werkten een hele week in Sitia (Kreta, Griekenland) rond het thema 'Olijfolie'.  Ze begonnen met een theoretisch luik aan de Mediterranean University en vatten verder een praktisch deel aan.  In dit filmpje kan je de rondleiding in een productieplant van olijfolie en raki meevolgen. 

Studeren met een statuut

Lees het verhaal van Flore, mantelzorger

Flore getuigt over hoe ze haar diploma bachelor Voeding- en dieetkunde behaalde, terwijl ze mantelzorger was voor haar papa.

Campus Gasthuisberg

Campus Gasthuisberg ligt pal naast het Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ) en biedt onderdak aan zo'n 2500 studenten van de UCLL-opleidingen verpleegkunde, vroedkunde, voedings- en dieetkunde, biomedische laboratoriumtechnologie, mondzorg en chemie.

De kruisbestuiving met het tot over de landsgrenzen befaamde UZ, maakt dat je hier uitzonderlijk dicht bij de praktijk staat. Naast aula’s en klaslokalen, biedt Campus Gasthuisberg labo’s, een skills labo, een mediatheek en een restaurant waar je geniet van een gezonde hap met je medestudenten. Veel studenten komen met de fiets of een van de talloze bussen die voor de deur stoppen.

Na je studie

Verder studeren

Trappenhal Voedings- en dieetkunde campus Gasthuisberg

Met een bachelordiploma van Hogeschool UCLL kun je twee dingen doen: je kunt meteen aan de slag of je kunt verder studeren. Neem eens een kijkje bij de bachelor-na-bacheloropleidingen en postgraduaten van Hogeschool UCLL. Je kunt ook voor een master gaan aan een universiteit. Start je zoektocht in de databank overstapmogelijkheden van de Associatie KU Leuven.

Voedings- en dieetkunde, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Opleidingsverantwoordelijke Voedings- en dieetkunde Ilse Scroyen
Ilse Scroyen
Opleidingsverantwoordelijke Voedings- en dieetkunde
Frank Delaere
Lector Voedings- en dieetkunde

Samenwerken met de opleiding?*

*voor organisaties en bedrijven

Heb je een idee dat je -al langer- wil uitwerken, maar er in realiteit onvoldoende tijd voor kan vrijmaken? Dan kan onze opleiding misschien hulp bieden!

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: