

Kruimelpad
Afstandstraject Secundair Onderwijs
Heb je al een lerarendiploma op zak (kleuter-, lager of secundair onderwijs), maar wil je jouw mogelijkheden in het secundair onderwijs uitbreiden? Of geef je les in een vak waar je geen lesbevoegheid in hebt en wil je je kennis versterken? UCLL biedt jou de kans om via een flexibel afstandstraject een extra lesbevoegdheid te behalen in een van de volgende vakken:
De aanpak van onze opleiding
Dit afstandstraject voor het behalen van een bijkomende lesbevoegdheid bestaat uit 50 studiepunten (SP) en is ontworpen met oog op jouw behoeften. Het standaard modeltraject loopt over 2 jaar, maar kan aangepast worden aan jouw persoonlijke situatie.
De meeste onderdelen volg je plaats- en tijdsonafhankelijk via ons online leerplatform, gecombineerd met:
- Online coaching- en begeleidingsmomenten via Teams.
- Online samenwerking met medestudenten.
- Een beperkt aantal sessies op campus (campus Hertogstraat Heverlee of campus Diepenbeek) voor praktijkmomenten en examens.
- Je bepaalt grotendeels zelf je tempo en plant je leeractiviteiten flexibel in met ondersteuning van coaching en begeleiding.
Het traject omvat naast vakinhoudelijke modules met de focus op vakspecifieke kennis en vaardigheden ook 45 uur praktijkstage, verspreid over twee jaar. Hierdoor breng je de opgedane kennis meteen in de praktijk en versterk je je vakdidactische vaardigheden. Geef je al les in het vak dat je wenst te volgen? Dan kan je je eigen lesuren inzetten voor het grootste deel van je stage.
Overzicht per onderwijsvak
Elk vak bestaat uit vakinhoudelijke modules, vakdidactische sessies en praktijk. Hieronder vind je een overzicht van de inhouden per onderwijsvak:
Wiskunde
Ben jij iemand die jongeren wil inspireren met de fascinerende wereld van wiskunde en zijn talloze toepassingen? Geniet je ervan om vraagstukken en problemen op te lossen? Ben je altijd nieuwsgierig naar het 'waarom' achter de dingen? Droom je ervan om leerlingen uit te dagen en met veel geduld te begeleiden door hen te laten zien hoe wiskunde de wereld om ons heen vormgeeft ? Dan ben je bij het onderwijsvak wiskunde aan het goede adres.
- 1.1. Logica en relaties (3 SP)
- 1.1. Vlakke meetkunde (4 SP)
- 1.2. Structuren, relaties en beschrijvende statistiek (4 SP)
- 1.2. Vlakke transformaties en driehoeksmeting (4 SP)
- Praktijk A (8 SP)
- 2.1. Ruimtemeetkunde (3 SP)
- 2.1. Veeltermen, functies en analytische meetkunde (4 SP)
- 2.2 Getallen (6 SP)
- 3. Geïntegreerde leerstofmodule (6 SP)
- Praktijk B (8 SP)
Biologie
In deze opleiding duik je diep in de bouw, voortplanting en classificatie van zaadplanten en leer je planten determineren. Je onderzoekt de fascinerende bouw van cellen, weefsels en de levenscycli van wieren, mossen, varenachtigen en zwammen. Daarnaast verdiep je je in de chemische processen in planten en de complexe fysiologie van gewervelde dieren, zoals hun spijsvertering, ademhaling en voortplanting. Je ontdekt hoe dieren zich aanpassen aan hun omgeving en bestudeert hun skelet, zintuigen en zenuwstelsel. Bovendien verwerf je essentiële kennis in fysica en chemie, inclusief krachten, materie en chemische reacties. Bij ons krijg je de kans om zowel je wetenschappelijke als didactische vaardigheden te ontwikkelen.🌿📚
- 1.1. Cytologie (3 SP)
- 1.1. Plantkunde (4 SP)
- 1.2. Chemie en fysica voor natuurwetenschappen (4 SP)
- 1.2. Ecologie (4 SP)
- Praktijk A (8 SP)
- 2.1. Bouw van gewervelden I (3 SP)
- 2.1. Bouw van gewervelden II (4 SP)
- 2.2. Voortplanting en erfelijkheid (3 SP)
- 2.2. Evolutieleer (3 SP)
- 3. Geïntegreerde leerstofmodule (6 SP)
- Praktijk B (8 SP)
Engels
Heb je een passie voor de Engelse taal en de Engelstalige cultuur en lijkt het je leuk om leerlingen via een wereldtaal te leren communiceren met mensen uit verschillende culturen? Word dan leraar Engels! Je leert tijdens je opleiding alle facetten van het leraarschap en hoe je in je lessen aan communicatieve vaardigheden werkt op basis van grammatica en woordenschat. Daarbij zal je als leraar Engels je kennis van de cultuur van Engelssprekende landen delen, en lessen ontwerpen over de Engelstalige literatuur, ‘graphic novels’ en ‘young adult literature’.
- 1.1. English language study A (4 SP)
- 1.1. English language study B (3 SP)
- 1.2. English language proficiency: skills (5 SP)
- 1.2. English language proficiency: culture and literature (3 SP)
- Praktijk A (8 SP)
- 2.1. Vakinhoud (7 SP)
- 2.2. Vakinhoud (6 SP)
- 3. Geïntegreerde leerstofmodule (6 SP)
- Praktijk B (8 SP)
Frans
Je werkt systematisch aan je kennis van de Franse grammatica. Je breidt je woordenschat uit en oefent spelling via dictées. Via Franstalige tijdschriften en actualiteitsoefeningen maak je kennis met Franse en Frans-Belgische literatuur. Je verdiept je in de geschiedenis van de Franstalige literatuur en leert literaire teksten analyseren. Ook oefen je hoe je differentieert en evalueert in de lessen Frans, met praktische en toepasbare oefeningen.
- 1.1. Français: savoirs (4 SP)
- 1.1. Français: savoir-faire (3 SP)
- 1.2. Français: savoirs (4 SP)
- 1.2. Français: savoir-faire (4 SP)
- Praktijk A (8 SP)
- 2.1. Maîtrise de la langue et culture (7 SP)
- 2.2. Maîtrise de la langue et culture (6 SP)
- 3. Geïntegreerde leerstofmodule (6 SP)
- Praktijk B (8 SP)
Nederlands
In deze opleiding verdiep je je in woord- en zinsleer en ontdek je de impact van woordsoorten en zinsdelen op teksten. Je krijgt inzicht in de Nederlandse (jeugd)literatuurgeschiedenis en leert literaire werken analyseren met behulp van verhaal- en poëzietheorie. Je ontwikkelt je schrijfvaardigheid door te werken met teksttypes zoals de lezersbrief en recensie en leert teksten reviseren. Ook leesvaardigheid komt aan bod, met focus op het begrijpen en samenvatten van zakelijke teksten. Je verdiept je in thema’s zoals fonetiek, spelling, syntactische knelpunten en correct woordgebruik. Je bestudeert taalverschijnselen zoals semantiek, leenwoorden, naamkunde, morfologie en taalvariatie. Tot slot krijg je handvatten aangereikt om je lessen vakdidactisch vorm te geven en een krachtige taalleeromgeving te creëren.
- 1.1. Taalbeschouwing 1 (3 SP)
- 1.1. Taalbeschouwing 2 en literatuur 1 (4 SP)
- 1.2. Literatuur 2 (4 SP)
- 1.2. Taalvaardigheid (4 SP)
- Praktijk A (8 SP)
- 2.1. Vakinhoud (7 SP)
- 2.2. Vakinhoud (6 SP)
- 3. Geïntegreerde leerstofmodule (6 SP)
- Praktijk B (8 SP)
Wanneer starten?
Je kan volgens het modeltraject aan deze opleiding starten in september. Als je wil afwijken van het modeltraject of op een ander moment met de opleiding van start wil gaan, maak je een afspraak met de trajectcoach van de campus waar jij de opleiding wil gaan volgen.
Voor de campus Diepenbeek kan je hiervoor contact opnemen met barbara.degraeve@ucll.be en voor de campus Hertogstraat in Heverlee met ina.vandenauweele@ucll.be.

De troeven van onze opleiding
Bij UCLL sta je er nooit alleen voor en dit geldt ook wanneer je kiest voor dit afstandstraject. Dankzij onze persoonlijke aanpak, begeleiding en onze leergemeenschap helpen we je om succesvol te zijn in je traject. Je kan daarbij rekenen op coaching, groepsbegeleiding en samenwerkingsmomenten met medestudenten. Daarnaast is dit afstandstraject een flexibele opleiding die je kan combineren met werken en/of een gezin.
Je wordt al snel ondergedompeld in de praktijk. Je werkt aan opdrachten in de opleiding en in de stageschool. Je krijgt veel oefenruimte om te groeien in het leraarschap. Jijzelf, de lectoren, medestudenten en stagementoren geven feedback op jouw lespraktijk zodat je kan groeien in jouw leraarschap.
In dit afstandstraject besteden veel aandacht aan de vertaling van de pedagogische en didactische inhouden naar jouw vakgebied. Naast vakinhoudelijke modules met de focus op vakspecifieke kennis en vaardigheden bevat het traject ook praktijkstage om de opgedane kennis onmiddellijk te vertalen naar de praktijk. Op die manier worden jouw vakdidactische vaardigheden in de authentieke context van een klas versterkt. Ook hier sta je er niet alleen voor en kan je rekenen op de begeleiding van een vakdidacticus van onze opleiding.
Als leerkracht sta je niet alleen voor de klas. Je werkt samen met andere studenten en leraren. Je leert materialen uitwerken en samenwerken als een echte teamplayer. Onderwijs maak je samen!