Orthopedagogische begeleiding Heverlee | UCLL

Graduaat orthopedagogische begeleiding, iets voor jou?

Word jij de begeleider waar zo veel mensen op zitten te wachten?

Studente Graduaat Orthopedagogische begeleiding

Als orthopedagogisch begeleider bied je ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen in hun woon- en leefsituatie of bij hun dagbesteding en vrije tijd.  Je wordt opgeleid tot ‘specialist van het gewone’ zodat cliënten hun dagelijkse leven zinvol kunnen invullen.  Iets voor jou?

  • Hou je van het begeleiden van het gewone leven van mensen?
  • Werk je graag met kinderen en jongeren in dagdagelijkse, soms moeilijke situaties?
  • Heb je een hart voor mensen met een beperking?
  • Durf jij je laten uitdagen door hun talenten en mogelijkheden?

De graduaatopleiding orthopedagogisch begeleider biedt je een basisvorming om als opvoeder of begeleider optimaal te kunnen functioneren bij verschillende doelgroepen. Met dit diploma kan je als opvoeder klasse 1 in diverse sectoren en welzijnsorganisaties aan de slag.

Je krijgt bij ons een programma  dat gericht is op het helpen ontplooien van je hele persoonlijkheid. De wisselwerking tussen theorie en praktijk is het uitgangspunt van deze opleiding, want op die manier ontwikkel je de nodige competenties. Naast het volgen van praktijkgerichte lessen, doe je ook heel wat praktijkervaring op in de sector. 

Instappen in deze opleiding kan het hele jaar door. Nieuwe inschrijvingen kunnen op elk ogenblik van het academiejaar gebeuren.

Als opvoeder kan je werken in diverse sectoren

Als opvoeder/begeleider begeleid je cliënten met uiteenlopende hulpvragen. Je leert bij ons  de noden van de cliënt juist te interpreteren en je handelen af te stemmen op zijn of haar hulpvraag. Tijdens de opleiding leer je ondersteuning bieden in leef-, leer-, werk- en vrijetijdssituaties, met aandacht voor de totale context van de cliënt. Je verkent je kwaliteiten en werkpunten.

Waar ben je overal inzetbaar?
  • Voorzieningen voor kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap erkend door het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap
  • Bijzondere jeugdzorg
  • Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning
  • Buitenschoolse kinderopvang
  • Jeugd- en jongerenwelzijnswerk
  • Internaten
Maar ook...
  • Centra voor Integrale Gezinszorg
  • Centra voor Algemeen Welzijnswerk
  • Diensten voor begeleid wonen
  • Asielcentra
  • Opvoedingswinkels
  • Werkingen voor arbeidszorg
  • ...

Troeven van onze graduaten

Persoonsgericht
Openvouwen
Flexibel modulair
Openvouwen
Praktijk gericht
Openvouwen

Studieprogramma orthopedagogische begeleiding Heverlee

Om op een professionele manier ‘specialist van het gewone’ te kunnen zijn; om ondersteuning te bieden aan kinderen, jongeren of volwassenen in hun woon-en leefsituatie, dompelen we je onder andere onder in vakken als:

  • opvoeding en visie
  • kracht- en oplossingsgericht werken
  • mentaliserend praten met cliënten
  • socio-emotionele begeleiding

Als werkzoekende kan je deze opleiding volgen met volledige steun van VDAB.

Algemeen Openvouwen
Specifiek orthopedagogie Openvouwen

Bekijk het studieprogramma in meer detail:

Werktraject

Werken én studeren? 

Wil je werk en studie vlot combineren? Als werkstudent kan je kiezen om in te stappen in ons modulaire dagonderwijs dat flexibele spreiding mogelijk maakt. Zelfstudie vormt het uitgangspunt, aangevuld met seminaries on campus op vaste momenten, zodat je alles goed kan inplannen.

Werk je in een relevante sector, dan kan je stage op je werkplek doen. Dit vergemakkelijkt de combinatie van werken en studeren.

Traject met afstandsonderwijs, zelfstudie en werkplekleren

Als werkende kan je ook starten in Orthopedagogische begeleiding met een specifiek traject waar de focus ligt op afstandsonderwijs, zelfstudie en geïntegreerd werkplekleren. Op donderdagavond volg je online les en op zaterdagvoormiddag voorzien we contactonderwijs. 

Neem contact op met bernadette.houdart@ucll.be voor meer info. 

Verhalen

Ik kan niet wachten om te beginnen werken. Om op mijn eigen benen te staan, maar zeker ook om iets te betekenen voor mijn cliënten
Giancarlos student graduaat Orthopedagogische begeleiding

Giancarlos, 30 jaar, Orthopedagogische begeleiding

Veel medeleerlingen van mijn TSO-richting, Gezondheids- en Welzijnswetenschappen, vonden werk in de verzorging of verpleging. Pure zorg lag me niet, ik wilde iets méér doen. En dat heb ik hier gevonden!

Yasemin Belek, 30 jaar, Orthopedagogische begeleiding

Ambassadeurs

Onze studenten zijn zelf ook vaak overtuigd van de meerwaarde van onze opleidingen en willen mee werken aan een warme, sociale leeromgeving. Ze gaan mee de baan op om te getuigen over wat de opleiding voor hen betekent. Zij zijn onze ambassadeurs.

Nog meer boeiend verhalen van onze studenten? Download onze verhalenbundel. 

Studeren zonder grenzen

Droom je ervan om op buitenlands stage-avontuur te gaan? Dat kan vanaf je tweede blok stage of werkplekleren! Ieder jaar krijgen UCLL studenten de kans om hun stage te lopen bij een van onze partnerscholen en werkveldorganisaties. Eén van deze studenten, Babs, neemt je graag mee in haar eigen ervaring in Groningen.

Campus Sociale School

Boven aan de Groeneweg in Heverlee torent een hoog wit gebouw boven de omliggende velden uit. Het is campus Sociale School. Met de stad Leuven op een boogscheut, goed bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of de wagen. Er is immers parking op de campus. Studenten volgen les in goed ingerichte praktijk- en leslokalen. Voor een maaltijd of een broodje kan je terecht in het studentenrestaurant. 

Heb je zin om verder te studeren na je graduaat?

Op onze campus is het mogelijk om na je graduaatsopleiding een extra graduaatsdiploma te behalen in een verkort traject.  Daarnaast kan je in een vervolgtraject aan Hogeschool UCLL een diploma behalen van professionele bachelor:

Meer weten?

Aarzel niet om ons te contacteren!

Start je achternaam met de letter A tot en met L, dan is Laetitia Serré de contactpersoon (laetitia.serre@ucll.be)
Start je achternaam met de letter M tot en met Z, dan is Elizabeth Hamels de contactpersoon (elizabeth.hamels@ucll.be)

Hoe starten?

Voor je kan inschrijven, heb je een instapgesprek met de coördinator van jouw opleiding. De contactgegevens van de coördinatoren staan bovenaan rechts op deze pagina.

  • Vervolgens schrijf je je online in via ucll.be/inschrijven. Duid de juiste opleiding en organisatievorm (‘traject voor werkenden’) aan. Je vindt hier ook een uitgebreide helpsectie en antwoorden op veel gestelde vragen.
  • Nadat we jouw inschrijving hebben verwerkt, krijg je een aantal documenten (inschrijvingsbewijs, activatiecode voor jouw UCLL-account en UCLL-studentenmailadres, …) toegestuurd op jouw privé e-mailadres. Activeer jouw UCLL-account meteen zodat je verder kan in jouw inschrijvingsproces.

Kostprijs van de opleiding?

De studiekost van je opleiding bestaat uit twee delen. Je betaalt zowel het studiegeld als de kost voor het studiemateriaal.

  • Alle studenten in het hoger onderwijs betalen een inschrijvingsbedrag of ‘studiegeld’. Meer info vind je via https://www.ucll.be/studeren/inschrijven/studiegeld. Heb je recht op een studiebeurs van de Vlaamse overheid, dan vraag je een studietoelage aan via www.studietoelagen.be. Ben je bezorgd over de kosten van je studie, dan kan je de sociale dienst van KU Leuven contacteren via https://www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen/socialedienst.
  • Het studiemateriaal verschilt per opleiding en omvat gedrukte cursussen, fotokopieën, handboeken, online materiaal. Jij betaalt hiervoor standaard 4 euro per studiepunt. Bij een aantal opleidingsonderdelen ligt het bedrag iets hoger omwille van een duurder handboek. Je betaalt het studiemateriaal per semester. Wij bezorgen je de factuur via je UCLL-studentenmailadres.

Orthopedagogische begeleiding Heverlee, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Bernadette Houdart Opleidingsverantwoordelijke graduaten Welzijn Heverlee
Bernadette Houdart
Opleidingsverantwoordelijke Graduaten Welzijn Heverlee

Kwaliteit

Uit het adviesrapport van de Nederlands-Vlaamse accreditatiecommissie (2021)

“De commissie is van oordeel dat de opleiding na uitgebreid overleg met veel nationale en internationale stakeholders tot stand is gekomen. De keuze voor een breed profiel sluit goed aan bij de “breed gevormde basiswerker”, zoals de gegradueerde wordt beschreven, en biedt veel kansen voor de afgestudeerden die in verschillende sectoren kunnen worden tewerkgesteld.”

“De commissie ziet de aandacht voor zelfreflectie als opvoeder als een echte sterkte van de opleiding.”

“De commissie is van mening dat de studenten intensief en individueel begeleid worden bij instroom, doorstroom en uitstroom.”

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: