Jongeren willen meer les over politiek | UCLL

Elk jaar bevraagt Hogeschool UCLL duizenden laatstejaarsleerlingen over de manier waarop ze aan hun studiekeuze werken. Naar aanleiding van de verkiezingen op 9 juni werd ook gepolst naar de voorbereiding van deze jongeren op hun eerste stembusgang. De resultaten ontkrachten toch enkele clichés: jongeren zijn wel degelijk vragende partij.

43 % van de jongeren is geïnteresseerd in politiek nieuws. 23 % geeft aan er niet door geboeid te zijn en wil zijn stem in het maatschappelijk debat niet gebruiken.

38 % van de laatstejaarsleerlingen geeft aan voldoende op de hoogte te zijn om op 9 juni naar de stembus te gaan voor de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen. 28 % is het daar niet mee eens.

Een gelijkaardige vraag op het vlak van de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen van oktober scoort beduidend lager. Slechts 3 op 10 leerlingen voelen zich voldoende geïnformeerd, 34 % geeft aan onvoldoende te weten.

Uitdaging voor het onderwijs

Jongeren willen zeker meer te weten komen over de politiek: zowat de helft van de leerlingen (48 %) beaamt de stelling dat ze meer les willen over onze politieke instellingen en over het beleid van de verschillende niveaus. 18 % wil geen extra les daarover.

Er is grote twijfel over de rol van (sociale) media. De stelling “ik vind dat ik voldoende goede informatie krijg over politiek via de media of mijn social media kanalen” wordt door maar liefst 41 % ontwijkend beantwoord. Het is de hoogste neutrale score op alle vragen. 35 % is wel akkoord met de stelling, 25 % is niet akkoord.

Tevredenheid bij jongeren over verkiezingen?

“Ik ben blij dat ik in een democratie leef en binnenkort mag gaan stemmen” haalt (gelukkig) de hoogste score: 55 % is het daar mee eens. Maar ook hier is een grote groep  van 37 % die een neutraal antwoord geeft. 7 % is het er zelfs niet mee eens.

Jongeren hebben blijkbaar weinig problemen met de opkomstplicht. Slechts 1 op 5 wil die afschaffen. 2 op 5 willen ze zeker behouden. Voor de anderen maakt het niet uit.

Jongens voelen zich zekerder

Er zijn bij een aantal stellingen opvallende verschillen tussen jongens en meisjes. Zo blijkt dat jongens meer dan meisjes zich goed geïnformeerd weten. Voor de verkiezingen van juni voelen 45% van de jongens zich voldoende geïnformeerd tegen slechts 36 % van de meisjes. Hetzelfde geldt voor de verkiezingen van oktober waar duidelijk veel meer meisjes dan jongens behoefte hebben aan meer informatie: 39 % van de meisjes geeft een onvoldoende tegen slechts 24 % van de jongens.

Logisch dus dat ook de score over de vraag naar meer lessen over politiek hoger ligt bij de meisjes: 50 % van de meisjes wil meer les, tegenover 41 % van de jongens.

Verschillen tussen studierichtingen

Als we de resultaten analyseren op basis van de studierichting lijken wel clichés bevestigd te worden: aso-leerlingen zijn meer geboeid door politiek dan tso of bso (resp. 53, 35 en 24 %). Ze voelen zich ook beter geïnformeerd en willen er ook meer les over. Ze zijn ook meer tevreden dat ze in een democratie leven en binnenkort mogen gaan stemmen.

 

Bijkomende gegevens over het onderzoek

Het onderzoek wordt jaarlijks in mei afgenomen door de hogeschool UCLL en gaat na hoe laatstejaarsleerlingen hun studiekeuze maken: welke media ze aanwenden, welke criteria ze gebruiken voor de keuze van interessegebied / instelling, wie van invloed is enz.

De bevraging geschiedt via de medewerking van heel wat secundaire scholen uit verschillende netten in Limburg en Vlaams-Brabant. De enquête wordt meestal klassikaal ingevuld via de computer.

De bovenstaande conclusies zijn gebaseerd op de tussenstand op 30 mei, waar al 1921 leerlingen de enquête invulden komende uit 32 scholen.

Het profiel van de respondenten weerspiegelt vrij goed de demografie:

44% jongens
54 % meisjes
2% vermeldt x

Onze studie heeft omwille van de mindere participatie van jongeren uit het bso aan het hoger onderwijs een ondervertegenwoordiging van bso:

  • Aso 52% in onze bevraging, Vlaamse aantal is 40%
  • Tso 35 % in onze bevraging, Vlaamse aantal is 32%
  • Bso 11 % in onze bevraging, Vlaamse aantal is 26%
  • Kso 2% in onze bevraging, Vlaamse aantal is 3%

(Bron voor de Vlaamse cijfers: https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/onderwijs-en-vorming/schoolbevolking-basis-en-secundair-onderwijs )

De bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op één onderdeel van de enquête, met name de extra vraag over de voorbereiding op de verkiezingen. De respondenten moesten zich akkoord of niet akkoord verklaren op een vijfpuntenschaal met volgende zeven vragen:

  1. Politiek nieuws boeit mij wel: ik wil weten waar onze maatschappij naar toe gaat en ik wil daar ook mijn stem in gebruiken.
  2. Ik vind dat ik goed op de hoogte ben om te gaan stemmen voor de verkiezingen in juni (Europees, federaal, Vlaams).
  3. Ik vind dat ik goed op de hoogte ben om te gaan stemmen voor de verkiezingen in oktober (provincie en gemeente).
  4. Tijdens de lessen wil ik graag meer geïnformeerd worden over onze politieke instellingen en over het beleid op de verschillende niveaus.
  5. Ik vind dat ik voldoende goede informatie krijg over politiek via de media of mijn social media kanalen.
  6. Ik ben blij dat ik in een democratie leef en binnenkort mag gaan stemmen.
  7. De opkomstplicht bij de verkiezingen moet afgeschaft worden.

Ook interessant