Kruimelpad
Britt: van patiënte in de psychiatrie tot ervaringswerker
Studie: Ervaringswerker in de geestelijke gezondheidszorg én een tweede opleiding creatieve therapie.
Britt, 23 jaar
Grenzen verleggen
“Ik voelde dat ik nog meer in mijn mars had en wilde graag verder studeren. Maar mijn zoektocht naar een studie – ik probeerde na mijn zevende jaar thuis- en bejaardenzorg ook orthopedagogie en vroedkunde – was even moeilijk als de zoektocht naar mezelf. Ik kreeg eetproblemen, ben verslaafd geweest aan dieetpillen en werd in totaal acht keer opgenomen. Mentaal was ik gewoon nog niet klaar om te studeren. Twee dingen hebben me erbovenop gekregen: mijn vrijwilligerswerk, en de opleiding ervaringswerker. Bij dat eerste leerde ik voor een klasgroep mijn verhaal doen, in de hoop dat andere jongeren die het moeilijk hebben, sneller de moed hebben om hulp te zoeken. En hier leer ik om met alles wat ik meegemaakt heb, eindelijk iets positiefs te doen. Sinds ik hier ben, ben ik opener geworden. Je leert om te zeggen waar je mee zit, om grenzen te verleggen.”
Dé troef van het graduaat?
“De persoonlijke aanpak. Dat ik mijn docenten niet meneer of mevrouw hoef te noemen, maar ze gewoon kan aanspreken met hun voornaam, maakt dat ik me veel veiliger voel. Dat geldt ook voor mijn studiegenoten, die vaak wat ouder en matuurder zijn. We kennen en respecteren elkaar en dat maakt voor mij het verschil!"
“Ik dacht dat ik voor kinderen zou gaan zorgen. Maar door stage te lopen in een rusthuis, heb ik beseft dat dat me heel erg lag. Ik werk vooral graag met mensen met dementie. Ik krijg daar veel energie van, en ben er zelfs door open gebloeid. Ik ben heel zwaar gepest vroeger, waardoor ik helemaal in mezelf keerde. Op mijn dertiende heb ik zelfs een jaar lang zo goed als niets gezegd, alleen het broodnodige. ‘Ach, een puber’, dachten mijn ouders. Maar het ging veel verder dan dat. Leeftijdsgenoten wantrouwde ik enorm. En doordat mijn leerkrachten me niet beschermden en me zelfs mee uitlachten, had ik ook moeite met machtsfiguren. Maar in het woonzorgcentrum moesten collega’s vaak zeggen: ‘Rustig Britt, we horen je tot het einde van de gang!’ Ik voelde me gewoon veilig bij die ouderen. Sommigen komen weleens agressief uit de hoek, maar ze geven je vooral heel veel liefde, en dat vind ik geweldig!’”
Omgekeerde psychologie
“Als ik vroeger voor een groep moest spreken zei ik altijd tegen de docent: ‘geef maar een nul, ik doe dat niet.’ Hier zeiden ze: ‘Als het niet goed voelt, dan hoeft het niet.’ Die ruimte had ik nodig. Doordat het niet moest, deed ik het tóch. Echt omgekeerde psychologie. Ik voel me veilig bij mijn medestudenten, ze luisteren ook oprecht. Het helpt dat ik niet tussen leeftijdsgenoten zit. Hier weet ik: ‘dat zijn volwassenen, die zullen me niet uitlachen.’ Deze richting confronteert je natuurlijk wel met je rugzak. In het begin vond ik dat moeilijk, maar intussen sta ik ver genoeg in mijn herstel om dat opzij te kunnen zetten.”
Eindelijk vooruitkijken
“Ik ben mijn zus dankbaar, want zij raadde me aan om aan deze studie te beginnen. Toen ik zelf opgenomen was, had ik veel nood aan iemand die tegen me zou zeggen: ‘ik begrijp het, van binnenuit.’ Die persoon wil ik later zijn voor anderen. Ik kan echt mezelf zijn in deze opleiding. De modules geven me rust, omdat je dan telkens in één onderwerp kunt duiken. Daardoor voel ik dat ik iets kan, dat ik kan studeren en punten kan halen. Dat ik iets goed doe. Mijn droom is om eerst te werken in een psychiatrie en daarna verder te groeien naar een eigen praktijk, waarin ook creatieve therapie een rol zal spelen, die andere opleiding die ik volg. Dat had ik me vroeger nooit kunnen inbeelden. Op mijn 21ste verjaardag ben ik huilend wakker geworden omdat ik nooit had gedacht dat ik die leeftijd ooit zou halen. Maar ik heb in de afgelopen twee jaren voldoende zelfvertrouwen opgedaan om vooruit te kijken en te dromen. Ongelooflijk dat een studie zo’n groot verschil heeft gemaakt in mijn leven!”