Maatschappelijk werk Heverlee | UCLL

Maatschappelijk werk, iets voor jou?

Samen werken aan een betere samenleving

Graduaat Maatschappelijk werk Heverelee
  • Ben je gevoelig voor sociaal onrecht?
  • Kan jij je laten raken door de sociale, emotionele en materiële noden van mensen?
  • Ben je geïnteresseerd in onze samenleving en in welzijn?
  • Wil je mensen ondersteunen in hun zelfredzaamheid en emancipatie?
  • Wil je hen begeleiden in het zoeken naar praktische en duurzame oplossingen?

Dan wil je misschien wel professionele ondersteuning bieden in veranderingsprocessen en samen met de mensen kijken op welke manier ze hun  moeilijkheden en uitdagingen kunnen aanpakken.

Maatschappelijk werkers zijn breed inzetbaar. Daarom krijg  je in onze opleiding actuele kennis vanuit de menswetenschappen mee. We onderzoeken hoe onze samenleving functioneert. Kritisch durven kijken - ook naar jezelf- is een must. Veel aandacht gaat naar methodisch, veranderingsgericht en zorgvuldig handelen. Je scherpt jouw communicatieve vaardigheden aan tijdens de opleiding. Dit is immers essentieel om vlot contact te leggen met de doelgroep.

Instappen in deze opleiding kan het hele jaar door. Nieuwe inschrijvingen kunnen op elk ogenblik van het academiejaar gebeuren.

Troeven van onze graduaten

Persoonsgericht
Openvouwen
Flexibel modulair
Openvouwen
Praktijkgericht
Openvouwen

Studieprogramma Heverlee

Om mensen te kunnen ondersteunen en wegwijs te maken in het hulpverleningslandschap en de wetgeving, hen te helpen om inzicht te krijgen in hun hulpvragen en problemen, hen te ondersteunen in hun zelfredzaamheid en empowerment, ... dompelen we je tijdens de opleiding o.a. onder in:

  • sociaalwerktheorie, 
  • psychosociale hulpverlening,
  • psychische eerstelijnshulp, 
  • recht,
  • structuurgericht werken 

Bekijk hier het studieprogramma in meer detail:

Werktraject

Werken én studeren? 

Wil je werk en studie vlot combineren? Als werkstudent kan je kiezen om in te stappen in ons modulaire dagonderwijs dat flexibele spreiding mogelijk maakt. Zelfstudie vormt het uitgangspunt, aangevuld met seminaries on campus op vaste momenten, zodat je alles goed kan inplannen.

Werk je in een relevante sector, dan kan je stage op je werkplek doen. Dit vergemakkelijkt de combinatie van werken en studeren.

Traject met afstandsonderwijs, zelfstudie en werkplekleren

Als werkende kan je ook starten in maatschappelijk werk met een specifiek traject waar de focus ligt op afstandsonderwijs, zelfstudie en geïntegreerd werkplekleren. Op donderdagavond volg je online les en op zaterdagvoormiddag voorzien we contactonderwijs. 

Neem contact op met jolien.steemans@ucll.be voor meer info. 

Bijzonder traject: Ervaringswerker in de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg

Studenten aan het woord

Ambassadeurs

Onze studenten zijn zelf ook vaak overtuigd van de meerwaarde van onze opleidingen en willen mee werken aan een warme, sociale leeromgeving. Ze gaan mee de baan op om te getuigen over wat de opleiding voor hen betekent. Zij zijn onze ambassadeurs.

Ik koos voor een stage bij kinderdagverblijf de Wigwam. Het voelde aan alsof ik er echt aan het werk was. Intussen ben ik er aan de slag in het kader van preventieve gezinsondersteuning.
Fateha Arredouani

Fateha Arredouani

Studeren zonder grenzen

Droom je ervan om op buitenlands stage-avontuur te gaan? Dat kan vanaf je tweede blok stage of werkplekleren! Ieder jaar krijgen UCLL studenten de kans om hun stage te lopen bij een van onze partnerscholen en werkveldorganisaties. Eén van deze studenten, Babs, neemt je graag mee in haar eigen ervaring in Groningen.

Campus Sociale School

Boven aan de Groeneweg in Heverlee torent een hoog wit gebouw boven de omliggende velden uit. Het is campus Sociale School. Met de stad Leuven op een boogscheut, goed bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of de wagen. Er is immers parking op de campus. Studenten volgen les in goed ingerichte praktijk- en leslokalen. Voor een maaltijd of een broodje kan je terecht in het studentenrestaurant. 

Campus Sociale School is een unieke, warme en sociale thuis voor alle welzijnsstudenten (bachelors én graduaten) van UC Leuven.

Heb je zin om verder te studeren?

Vervolgopleidingen

Op onze campus is het mogelijk om na je graduaatsopleiding een extra graduaatsdiploma te behalen in een verkort traject.  Daarnaast kan je in een vervolgtraject aan UCLL een diploma behalen van professionele bachelor

Hoe starten?

Voor je kan inschrijven, heb je een instapgesprek met de coördinator van jouw opleiding. De contactgegevens van de coördinatoren staan bovenaan rechts op deze pagina.

  • Vervolgens schrijf je je online in via ucll.be/inschrijven. Duid de juiste opleiding en organisatievorm (‘traject voor werkenden’) aan. Je vindt hier ook een uitgebreide helpsectie en antwoorden op veel gestelde vragen.
  • Nadat we jouw inschrijving hebben verwerkt, krijg je een aantal documenten (inschrijvingsbewijs, activatiecode voor jouw UCLL-account en UCLL-studentenmailadres, …) toegestuurd op jouw privé e-mailadres. Activeer jouw UCLL-account meteen zodat je verder kan in jouw inschrijvingsproces.

Kostprijs van de opleiding?

De studiekost van je opleiding bestaat uit twee delen. Je betaalt zowel het studiegeld als de kost voor het studiemateriaal.

  • Alle studenten in het hoger onderwijs betalen een inschrijvingsbedrag of ‘studiegeld’. Meer info vind je via https://www.ucll.be/studeren/inschrijven/studiegeld. Heb je recht op een studiebeurs van de Vlaamse overheid, dan vraag je een studietoelage aan via www.studietoelagen.be. Ben je bezorgd over de kosten van je studie, dan kan je de sociale dienst van KU Leuven contacteren via https://www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen/socialedienst.
  • Het studiemateriaal verschilt per opleiding en omvat gedrukte cursussen, fotokopieën, handboeken, online materiaal. Jij betaalt hiervoor standaard 4 euro per studiepunt. Bij een aantal opleidingsonderdelen ligt het bedrag iets hoger omwille van een duurder handboek. Je betaalt het studiemateriaal per semester. Wij bezorgen je de factuur via je UCLL-studentenmailadres.

Maatschappelijk werk Heverlee, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Bernadette Houdart Opleidingsverantwoordelijke graduaten Welzijn Heverlee
Bernadette Houdart
Opleidingsverantwoordelijke Graduaten Welzijn Heverlee

Kwaliteit

Uit het adviesrapport van de Nederlands-Vlaamse accreditatiecommissie (2019)

“De vastgelegde didactische keuzes, samen met de opbouw in vijf leerlijnen, vormen een sterk fundament voor de uitbouw van een krachtige leeromgeving. De commissie waardeert de flexibele, modulaire organisatie van de opleiding en vindt het positief dat de opleiding daarnaast een modeltraject op zowel twee als drie jaar heeft uitgewerkt.”

Over het traject ervaringswerker GGZ: “De commissie vindt de mogelijkheid om het erkend certificaat van ervaringswerker geestelijke gezondheids- en verslavingszorg te behalen, een mooie realisatie van de opleiding. Dit is duidelijk gericht op een specifieke doelgroep van studenten met patiëntervaring, waarvoor de opleiding een maattraject heeft uitgewerkt.”

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: