Kruimelpad
Graduaat Internet of Things vormt prima alternatief voor Informatica
Voor heel wat jongeren komen de nieuwe graduaatsopleidingen als geroepen. Kyra Hendriks vindt de aanpak ideaal. “In het secundair studeerde ik STEM (Science Technology Engineering Maths) en wou verder gaan in wetenschappen. Het was even zoeken naar de beste richting. Zeker in de coronajaren was dat niet makkelijk. Uiteindelijk koos ik voor dit graduaat omdat ik mij zo beter kan focussen. Maar ik ga nog wel verder voor een bachelor Elektronica-ICT.” Na het behalen van een graduaat van twee jaar kunnen studenten via een vervolgtraject op anderhalf jaar tijd ook een bachelordiploma behalen.
In de opleidingen elektronica, elektromechanica of energie komen heel wat studenten samen die in het secundair ook een of andere technologierichting volgden. Kyra is een van de weinige meisjes in de opleiding. “Netwerken boeien mij. Ik deed stage bij Jaga, de Diepenbeekse radiatorenfabrikant. Daar kreeg ik de kans om mee te werken aan de elektronische installaties in de Snoezelvan, een prikkelarme ruimte voor kinderen.” Het project op basis van een idee van twee studenten kleuteronderwijs en met ondersteuning van Jan Kriekels (Jaga) loopt in samenwerking met studenten van de lerarenopleiding.
Ook Gökmen Eker heeft zijn gading gevonden. Na Industriële ICT in het secundair wilde hij verder in die sector. “Ik startte met de bachelor Elektronica-ICT maar geraakte in de knoei met wiskunde en mechanica. Ik stapte over naar het graduaat in februari. De oefeningen hier vind ik heel plezant. En tijdens mijn stage in een computerzaak heb ik heel veel bijgeleerd over de reparatie van gsm’s, laptops enz.”
Een graduaatsopleiding is ook de handen uit de mouwen steken
Quinten Vansumsen en Arno Struyf zitten in het tweede jaar van het graduaat. Ook Quinten kende het graduaat niet. “Ik kwam kijken voor een professionele bachelor, maar daar kwam wel wat wiskunde bij kijken. Bij Internet of Things kon ik meteen meer zelf doen.” Ook Arno koos voor die zekerheid. “Na mijn stage blijf ik daar wellicht verder werken. Alhoewel, misschien wil ik toch ook leraar worden.”
Opleidingsverantwoordelijke Marjan Libbrecht weet dat heel wat bedrijven uitkijken naar studenten van het graduaat Internet of Things. “Werk vinden is op zich geen probleem. Maar sommige jongeren gaan er wel van uit dat de essentie van de opleiding, het verbinden via het internet van apparaten, bijv. industriële machines, louter een kwestie van programmeren op de computer is. In de praktijk komt er ook heel wat handwerk bij kijken. Je hebt toch nog altijd heel wat bekabeling nodig om voor de nodige verbinding te zorgen.”