Dé lerarenopleiding lager onderwijs in Limburg | UCLL

Word een leraar met impact

Herinner jij je nog die ene leraar uit je eigen lagere schooltijd die het verschil maakte? Die meester die meeslepend voorlas, of die juf die een moeilijke rekenoefening opnieuw uitlegde tot je ze wel snapte. Of die meester die zo goed aanvoelde wanneer het niet lekker liep in de klas. Zo’n leraar die ervoor zorgt dat elk kind zich gezien en gehoord voelt.

Bewogen leraren spelen zo’n belangrijke rol in het leven van jongeren. Zij zorgen voor een stevig pakket aan toekomstgerichte kennis en vaardigheden bij hun leerlingen. Wat er in hun toolbox zit? Een heel arsenaal aan basiskennis, maar ook een bundel sociale vaardigheden en een rist pedagogische skills. Zulke leraren zetten hoofd, hart en handen in en willen dat ook zien bij hun leerlingen.

Leraren hebben een grote impact op leerlingen en op de samenleving. Want de toekomst van de wereld zit vandaag in de klaslokalen.
 

Waar staan wij voor?

Praktijkervaring van bij de start

Meteen weten of je keuze voor lerarenopleiding de juiste is, op basis van authentieke praktijkervaringen, daar geloven wij sterk in. Daarom word je als student van bij de start  ondergedompeld in de lagere schoolomgeving. Je verkent er alle aspecten van leraar-zijn door te observeren, participeren en actief te experimenteren. Doorheen de opleiding groei je steeds meer in meesterschap door diverse stage-ervaringen. Door deze praktijkgerichte werking krijg je snel de kans om veel uit te proberen en te groeien in de opleiding.

De leraar die je bent, de leraar die je wordt

Omdat er niet één juiste aanpak is om les te geven, stimuleren we je om gaandeweg je eigen leerkrachtstijl te ontwikkelen. Samen met collega-studenten en je lectoren ga jij op zoek naar wat goed onderwijs is en hoe je dat kan realiseren. Alle aspecten van leraar-zijn krijgen daarbij aandacht. Je ontdekt steeds beter je unieke stijl door alle ervaringen in praktijk en opleiding zodat je bij ons afstudeert met je eigen ‘smoel’.

Samenwerking eerst

Bouwen aan het onderwijs van morgen doe je toch vooral samen. Daarom vinden we samenwerking voor de onderwijsprofessional die je wordt zo belangrijk. Door samen te werken met andere studenten, met stagementoren en -scholen en met andere organisaties verruim je je eigen horizon. Op het eerste gezicht complexe situaties in de praktijk worden plots haalbaar wanneer je ze door een andere bril bekijkt.

Focus op begeleiding

Sterk begeleiden van leer- en ontwikkelingsprocessen bij kinderen, dat vraagt wat van je! Omdat we graag willen dat je daarin meester wordt, zetten we volop in op coaching en begeleiding van persoonlijke groei. We teach as we preach: we maken zelf waar wat we belangrijk vinden in goed onderwijs.
 

Met kennis van (veel) zaken

Als leraar Lager Onderwijs ben je een duizendpoot. Je beschikt dus best over een brede expertise om leerlingen een goede basisvorming te geven. In de lagere school leren kinderen dan ook heel wat: van lezen, schrijven en rekenen, maar ook zich uiten in beeld, woord en dans tot zich vragen stellen bij de aarde waarop we leven. In de opleiding zorgen we daarom voor de brede, evenwichtige vorming die je nodig hebt om kinderen wegwijs te maken op onbekende paden.

Passie, goesting en plezier

Waarom valt de zon eigenlijk niet naar beneden? Was Mozart echt een wonderkind? Lopen op water, zou dat kunnen lukken? Kinderen dagen je uit om met veel nieuwsgierigheid opnieuw naar de wereld te kijken. Hun verwondering, interesses, dromen, humor en verbazing vinden we als opleiding een sterk uitgangspunt voor leren in onze colleges en werksessies. Zo maken we samen onderwijs dat spannend, verrassend, uitdagend, inspirerend en sprankelend blijft.

Ik wil met mensen werken, interageren, niet de hele dag achter een bureau in een kantoor zitten. Ik zoek veelzijdigheid en dat vind ik in de taken van een leraar lager onderwijs.
pinar

Pinar Tasci
Studente bachelor Lager Onderwijs

Studieprogramma Lager Onderwijs Diepenbeek

Opleidingsfase 1 Openvouwen
Opleidingsfase 2 Openvouwen
Opleidingsfase 3 Openvouwen

Check de studieprogramma's van Diest en van Heverlee.

Tijdens je studies neem je elk jaar een aantal van deze opleidingsonderdelen (OPO's) op. Elk OPO heeft een eigen ECTS-fiche. ECTS staat voor European Credit Transfer System. In zo’n fiche kom je te weten wat de inhoud van een opleidingsonderdeel is, welke onderwijsleeractiviteiten bij dit vak horen (denk aan een taak, stage, les, leermateriaal …) en hoe dit onderdeel geëvalueerd zal worden.

Ik vind het fijn dat er geen één juiste methode is om les te geven binnen de opleiding. Er zijn enkele didactische kaders die wel zeer richtinggevend zijn, maar daarnaast worden er verschillende visies op je losgelaten. Door hierover intensief in debat / overleg te gaan met klasgenoten en lectoren, kom je tot een zeer doordachte, verantwoorde, eigen unieke manier van lesgeven.
Kato Ryckx

Kato Ryckx
Studente bachelor Lager Onderwijs

Trajecten op maat

Avondonderwijs Campus Diepenbeek 

Je kan via avondonderwijs in Diepenbeek leraar lager onderwijs worden. Je volgt 2 à 3 avonden per week en 1 zaterdag per maand les. Je loopt vanaf het begin van de opleiding een halve dag per week stage om ervaring op te doen in de klas.

Lees meer

Verkort dagtraject in Diepenbeek

Heb je een bachelor- of masterdiploma? Dan kan je via een verkort traject in dagonderwijs in Diepenbeek leraar Lager Onderwijs worden in 2 jaar.

 

6 goede redenen om te kiezen
voor de UCLL lerarenopleiding

1. Het verschil maken: bijdragen aan de wereld, moving minds and hearts

Als leraar heb je impact op de wereld. Je kan positieve verandering teweegbrengen. Je kan kinderen en jongeren helpen die het moeilijk hebben. Je zal zinvol werk doen. Als leraar beïnvloed je de samenleving op een positieve manier. Aan UCLL word je echt goed voorbereid om dat verschil te maken.

2. Open-minded: ruimdenkendheid, inclusie, diversiteit

In de lerarenopleiding zal je alle genders vinden, alle leeftijden, verschillende socio-economische achtergronden, verschillende vooropleidingsniveau’s, verschillende levensbeschouwingen, verschillende nationaliteiten, … Hieruit leiden we op tot ruimdenkende leraren, open-mindedness en wereldburgerschap.

3. Samenwerken: community, face-to-face verbinding

Voor ons is persoonlijk contact belangrijk, face-to-face verbinding, menselijke interactie en samenwerking. Onderwijs maak je samen: met leerlingen, met collega-leerkrachten, met ouders, met leerlingbegeleiders, ... Daarom is leren samenwerken zo belangrijk.

4. Persoonlijke ontwikkeling: vakkennis en memorabele ervaringen

Je zal persoonlijk en professioneel groeien, ontwikkelen, jezelf ontplooien, snel vooruitgaan door te ervaren, door uitdagingen, door acties, door te DOEN, door praktijk, door zelf creatief en innovatief te mogen denken, met ondersteuning van docenten, mentoren en coaches.

5. Authenticiteit en individuele expressie

Wij hechten veel belang aan jouw individualiteit en anders zijn. We zoeken naar jouw authentieke persoonlijkheid en gaan aan de slag met jouw unieke talenten en kwaliteiten. We maken geen eenheidsworst van onze studenten, maar sterke, authentieke en unieke leraren.

6. Mentaal welzijn: respect en dialoog

Je krijgt les van docenten die expert zijn in hun vak en jou tegelijk emotionele steun bieden in de vorm van respect, empathie, begrip, dialoog, zorgzaamheid, vriendelijkheid en verbondenheid. Je krijgt hulp en steun op vlak van je studie en je emotioneel welzijn van docenten, studentencoaches, taalcoaches, studiecoaches, …

Iedereen is welkom

... en het onderwijs heeft jou nodig! Man, vrouw of x, of je een hoofddoek draagt of een kruisteken maakt, of je een kleurtje hebt of zomersproetjes, ... Diversiteit en inclusie zijn cruciale opdrachten en aandachtspunten in het onderwijs. En het zijn dan ook centrale thema’s in onze lerarenopleiding Lager Onderwijs. Elke dag zorgen we voor een sterke basiszorg en een open, gedifferentieerde leeromgeving waarin kan ingespeeld worden op jouw specifieke behoeften. Doorheen de hele opleiding komt diversiteit voortdurend aan bod: verscheidenheid in cultuur, in talen, in talenten, in interesses, in genderidentiteit, in levensbeschouwing, in samenlevingsvormen, … Je leert werken met die diversiteit in de opleiding en in de klas, en je leert kinderen omgaan met diversiteit. We begeleiden jou vanuit je eigenheid en uniciteit om een ‘agent of change’ te worden die een proactieve bijdrage levert aan een meer rechtvaardige, tolerante, vredevolle, inclusieve en duurzame wereld.

Campus Diepenbeek

Campus Diepenbeek biedt plaats aan 4000 studenten verspreid over verschillende gebouwen. Centraal staat een nieuwe lestoren van 6000 m² met een modern leercentrum, mediatheek, nieuwe aula's en klaslokalen, ontmoetings- en werkplekken voor studenten. Er is een centraal gelegen restaurant met warme maaltijden, vers belegde broodjes, pasta’s en pizza’s, snacks en meer aan studentenprijzen. En je kan gebruik maken van een Starbucks Coffee Lounge, een Basic-Fit, heel veel groene ruimte en een dakterras van 530 m² voor ontspanning en sociaal contact.

Agoralaan, gebouw B
3590 Diepenbeek

Deze opleiding kan je ook volgen aan campus Diest en aan campus Heverlee.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons rechtstreeks!

Kathleen Vanderstraeten

Opleidingsverantwoordelijke Lager Onderwijs Diepenbeek

Registreer voor de nieuwsbrief

Wil je af en toe een e-mail ontvangen met de laatste nieuwtjes uit de opleiding?
Dat kan! Laat je gegevens hier achter.

BLIJF OP DE HOOGTE

Lager Onderwijs Diepenbeek, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: