Diabetes educator | UCLL

Postgraduaat Diabetes educator, iets voor jou?

Wat?

Onze opleiding komt tegemoet aan de grote vraag naar deskundigheid van de diabeteseducator. We stellen de zorgvrager centraal en alle invalshoeken zijn aanwezig in de opleiding. De sprekers zijn stuk voor stuk  gemotiveerde personen uit het werkveld met een goede kennis van zaken. We appreciëren veel interactie tijdens de lessen.

De opleiding is erkend als bijzondere beroepsbekwaamheid (wettekst 20 februari 2012).

Wie?

Het postgraduaat richt zich tot professionals die in hun beroepspraktijk in aanraking kunnen komen met personen met diabetes. Voorkennis van diabetes is noodzakelijk.

Toelatingsvoorwaarden

De opleiding staat open voor houders van volgende diploma’s:

  • Bachelors, masters in verpleegkunde
  • Bachelors, masters in de voedings- en dieetleer
  • Bachelors, masters in de podologie of kinesitherapie

De plaatsen voor kandidaten met een HBO5-diploma zijn beperkt.

Kandidaten die niet aan bovenstaande vereisten voldoen, kunnen contact opnemen om eventueel deel te nemen met nancy.motmans@ucll.be . Zij verwerven een attest van deelname.

Modules

De opleiding omvat 4 modules - voor een totaal van 20 studiepunten - met focus op: 
Referentie diabeteszorg, specialisatie diabeteszorg, verdieping in professionele zorgrelaties en stage.

Tijdens de lesdagen krijg je meer inzicht in de pathologie, behandelingen, mogelijke verwikkelingen, voedingsaspecten, ethiek van de zorg, juridische aspecten, sociale aspecten, EBN, psychologische impact voor de zorgvrager, de consequenties voor de verdere levenskwaliteit en –verwachting. Daarnaast sta je stil bij de nieuwe organisatie van de zorgtrajecten voor diabetespatiënten in de  eerstelijnsgezondheidszorg, de verschillende netwerken en structuren voor diabeteszorg.

De mens staat centraal in het hele proces. De personen die educatie volgen dienen  gecoacht te worden. Elke mens heeft zijn verhaal, zijn leven. Diabetes komt plots in het leven en vraagt aandacht. Als educator is het cruciaal dat de persoon centraal staat en dat je samen op zoek gaat naar doelen die voor deze persoon haalbaar zijn. Dit is een levenslang proces en vraagt gedragsveranderingen en motivatie. Om de therapietrouw te verhogen, dient een educator hier als coach te fungeren. Coaching en professionele communicatie zijn essentieel om zo bij te dragen tot verhoogde therapietrouw.

Modules en studiepunten Openvouwen

Apart te volgen module ‘diabeteszorg’

Ontvang een creditbewijs zonder postgraduaat

De module 'referentie diabeteszorg' (5 studiepunten) is onderdeel van het postgraduaat diabeteseducator (20 studiepunten) en geeft je meer inzicht in de pathologie, mogelijke behandelingen, mogelijke verwikkelingen, en voedingsaspecten, die komen kijken bij diabetes.

Deze module kan apart gevolgd worden. Je ontvangt na de opleiding een creditbewijs.

Campus Genk

De lessen volg je meestal op Genk.
Sporadische afwijkingen communiceren we tijdig.

Praktisch?

Wat moet je weten?

Je dient 40 stage-uren te presteren.  De stage-uren zijn vrij te kiezen door de deelnemer en kan je uitvoeren van januari tot april. Daarnaast dien je tijdens de opleiding 16 u externe bijscholingen te volgen. De bijscholing is vrij te plannen, maar dient diabetes-gerelateerd te zijn. Meer informatie krijg je tijdens de lessen.

De volledige opleiding van 20 SP tot diabeteseducator omvat 20 lesdagen op vrijdag (9u tot 17u30) in de periode van eind september tot maart. De opleiding loopt tot juni (evaluatie).

Kostprijs

De richtprijs voor de volledige opleiding tot diabetes educator bedraagt €1600 (€400/module van 5SP). (studiegelden)

  • De opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof).
  • Je kan betalen met opleidingscheques. (Kijk op de website van VDAB.)
    Of je voldoet aan de voorwaarden voor het recht op opleidingscheques.
  • KMO-portefeuille is ook mogelijk.

Toelatingsformulier Postgraduaat Diabeteseducator

Bij interesse, vul eerst onderstaande formulier in.

De coördinator nancy.motmans@ucll.be zal je nadien contacteren.

Diabetes educator, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype