Persoonsgerichte Zorg | UCLL

Postgraduaat Persoonsgerichte Zorg, iets voor jou?

Wat?

Wie van zorg afhankelijk is, hoopt op betrokken hulpverleners die aandacht hebben voor de unieke vragen, noden, voorkeuren en waarden van de zorgvrager, in plaats van zich alleen te richten op de ziekte of aandoening. Dat is waar persoonsgerichte zorg om draait. Aandachtige betrokkenheid bij de persoon als geheel, bij de mens achter de patiënt, bewoner, cliënt, om zo te kijken hoe je hier een verschil kan maken en kan voelen hoe je hen vooruithelpt. Het is een essentiële pijler van kwaliteitsvolle hulpverlening. 

Die persoonsgerichte benadering komt echter niet vanzelf, maar vraagt om professionele kennis, vaardigheden en attitudes om met de veelheid en diversiteit aan vraagstukken in de dagelijkse realiteit van de zorg te kunnen omgaan. Soms is het uitdagend, loopt het moeilijk, is er te weinig tijd of bestaffing, zijn er conflicten of andere visies en word je met schrijnende tot zelfs onmogelijke keuzes geconfronteerd. Hoe kan je in zulke situaties toch veerkrachtig gericht blijven op persoonsgerichte hulpverlening? 

Tijdens deze opleiding zetten we de krijtlijnen uit voor wat persoonsgerichte zorg kan betekenen, staan we stil bij de kerndimensies ervan, zoomen we in op een diverse waaier aan verschillende methodes voor dialoog en besluitvorming, scherpen we je leiderschapsvaardigheden voor persoonsgerichte zorg aan en richten we ons op uitdagende vraagstukken en knelpunten uit de actualiteit. De lessen zijn dynamisch, gevarieerd en interactief opgebouwd. Om persoonsgerichte zorg heel concreet te maken gaan we ook aan de slag met literatuur, muziek, poëzie en film. Tijdens de opleiding werk je aan je persoonlijke portfolio waarbij persoonsgerichte zorg heel concreet in het licht gesteld wordt aan de hand van de vraag: Wat wil ik hierin betekenen? Wie wil ik hierin zijn? Wat kan ik hierin doen? Wie kan ik zijn voor de Ander?

De dagelijkse realiteit is ons uitgangspunt. Gastdocenten uit de praktijk helpen ons daarbij.

Wie?

Dit postgraduaat richt zich tot een breed en divers publiek van professionals in zorg en welzijn die in hun dagelijkse praktijk heel concreet gericht willen zijn op persoonsgerichte zorg in al zijn facetten. Daarbij denken we in de eerste plaats aan hulpverleners in zorg en welzijn. Specifiek interessant kan het ook zijn voor mensen die in hun organisatie een specifiek mandaat (bv. als lid van commissie of werkgroep ethiek, als vormingsverantwoordelijke, als ombudspersoon bij conflicthantering en –bemiddeling, als stafmedewerker of directielid) wensen op te nemen om hierin dan verder met de nodige kennis van zaken heel concreet begeleidend en inspirerend te kunnen zijn voor collega’s, zorgvragers en mantelzorgers. Een gemengd publiek van deelnemers uit de verschillende sectoren van zorg en welzijn zorgt voor extra inspiratie en een boeiende dynamiek. 

Toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding staat open voor houders van een Bachelordiploma uit de gezondheids- en welzijnszorg. 

Inhoudelijk ben je geboeid door vraagstukken en uitdagingen omtrent het concreet realiseren van persoonsgerichte zorg in de dagelijkse realiteit van zorg en welzijn. Je bent open en nieuwsgierig en gaat graag in overleg met mensen uit een gemengd publiek van professionals. Diversiteit van ideeën en andere manieren van aanpakken vind je interessant. Je vindt het belangrijk om de unieke mens te kunnen blijven zien achter elke patiënt, bewoner, cliënt en zoekt naar mogelijkheden om die betrokkenheid te blijven behouden. Binnen jouw concrete hulpverlening, praktijk en organisatie wil je hier op een deskundige manier mee bezig zijn om zo jezelf en je collega’s mee op weg te helpen in de ethiek van persoonsgerichte zorg. Een creatieve aanpak via kunst, literatuur, muziek, poëzie en film trekt je aan. 

Modules

Deze opleiding is een tweejarige opleiding en omvat 4 modules – die elk 5 studiepunten bedragen – met focus op: kennisverdieping van verschillende basisbegrippen en benaderingen die ons helpen om te komen tot persoonsgerichte zorg, verkennen van verschillende tools en methodieken die ons helpen om met elkaar in dialoog te treden over complexe kwesties, vastpakken en oefenen van vaardigheden voor zorgethisch leiderschap en tenslotte, stilstaan en uitdiepen van ethische vraagstukken en knelpunten uit de actualiteit van zorg en welzijn. Lessen en evaluatievormen zijn divers en creatief opgebouwd. 

Tijdens de lesdagen besteden we aandacht aan de nodige theorie en zullen we vooral ook aan de hand van dynamische interactie tussen de deelnemers en lesgevers de brede waaier aan concrete voorbeelden uit de praktijk van zorg en welzijn ter hand nemen. Antwoorden op concrete dilemma’s in persoonsgerichte zorg zijn nooit in een blauwdruk klaar en helder te geven. Ze vragen om vaardigheden in nadenken, overleggen, communiceren, aanpassen, uitzoeken. Dat is een hele uitdaging en een proces van levenslang leren in de praktijk

Het is een proces van groeien in deskundig kunnen omgaan met de ingewikkelde werkelijkheid van menselijke interacties, emoties en gevoeligheden wanneer mensen zorgafhankelijk zijn of worden. Door de interactieve aanpak van de lessen wordt hierbij ook veel ruimte gemaakt voor onderlinge uitwisseling en ervaringskennis, casusbesprekingen en intervisie. Zo bouwen we samen aan een professionele community voor persoonsgerichte zorg. Een groep van geëngageerde mensen die zich ook na de opleiding blijft doorzetten en ontmoeten. Daartoe richten we – apart van de modules – ook jaarlijkse terugkomdagen in. Als bron van blijvende zuurstof voor persoonsgerichte zorg.

Modules en studiepunten

Module 1 - Persoonsgerichte zorg: inleidende verkenning van basisbegrippen en benaderingen
Openvouwen
Module 2 - Modellen en methodieken voor ethisch overleg in zorg en welzijn
Openvouwen
Module 3 - Ingrediënten en vaardigheden voor zorgethisch leider
Openvouwen
Module 4 - Wat zijn de uitdagingen? Vraagstukken en knelpunten uit de actualiteit
Openvouwen

Campus Genk

De lessen volg je meestal in Genk.
Sporadische afwijkingen communiceren we tijdig.

Praktisch

Wat moet je weten?

Elke module omvat 6 lesdagen op vrijdagen van 9u tot 16u30, met pauze tussen 12u30 en 13u30. De lesdagen gaan fysiek op campus door. Aanwezigheid is verplicht.

De eerste dag van elke module wordt opengesteld voor geïnteresseerden die dit als een dagdeel willen bijwonen. Als een soort van kennismaking, zuurstofdag, opfrissing. 

Module 4 staat (m.u.v. de laatste dag) volledig open voor geïnteresseerden die de collegedagen in afzonderlijke dagdelen willen opnemen als actualiteitscollege.

  • Module 1 - Persoonsgerichte zorg: inleidende verkenning van basisbegrippen en benaderingen (september ’25 - januari ’26)
    • Lesdagen: 26.09.2025, 10.10.2025, 24.10.2025, 14.11.2025, 12.12.2025, 23.01.2026 (evaluatie)
    • Evaluatie Module 1: Individueel portfolio + Extended Elevator Pitch (10’)
  • Module 2 - De weg ernaartoe: modellen en methodieken voor ethisch overleg in zorg en welzijn (februari ‘26 – juni ’26)
    • Lesdagen: 13.02.2026, 27.02.2026, 20.03.2026, 24.04.2026, 22.05.2026, 26.06.2026 (evaluatie)
    • Evaluatie Module 2: Groepsbegeleiding van een casus aan de hand van 1 model of methodiek.
  • Module 3 - Wat heb je daarvoor nodig? Ingrediënten en vaardigheden voor zorgethisch leiderschap in persoonsgerichte zorg (september ’26 – januari ’27)
    • Lesmomenten: 25.09.2026, 09.10.2026, 23.10.2026, 13.11.2026, 11.12.2026, 29.01.2027 (evaluatie)
    • Evaluatie Module 3: Portfolio + presentatie van ethisch leiderschap in de eigen context/praktijk/organisatie aan de hand van een praktijkproject (integratieplan).
  • Module 4 - Wat zijn de uitdagingen? Vraagstukken en knelpunten uit de actualiteit (februari ’27 – juni ’27)
    • Lesmomenten: 12.02.2027, 26.02.2027, 19.03.2027, 23.04.2027, 14.05.2027, 18.06.2027 (evaluatie)
    • Evaluatie Module 4: Toepassing van een actueel vraagstuk op de eigen praktijk. 

Kostprijs

De richtprijs voor de volledige opleiding bedraagt €1760 (€440/module van 5SP) (studiegelden).

Contact

Ben je geboeid door de opleiding en wil je graag meer weten? 
Contacteer dan gerust Yvonne Denier, coördinator van dit postgraduaat, via mail: yvonne.denier@ucll.be of telefoon: +32 495 92 14 89.

Persoonsgerichte Zorg, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype