Kruimelpad
Pukkelpop en Hogeschool UCLL lanceren een aparte zone rond welzijn en veiligheid van festivalgangers.
Welzijn en veiligheid zijn al jaren prioriteit voor Pukkelpop. Onder het motto 'We Care A Lot' streeft het festival (samen met andere grote festivals) naar een feestelijke omgeving waarin iedereen zich welkom moet kunnen voelen.
Dit jaar gaat Pukkelpop nog een stap verder door samen te werken met verschillende 'welzijnspartners', experts ter zake, waaronder ook Hogeschool UCLL. ‘We Care A Lot’ is een verhaal van samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid. Op Pukkelpop is iedereen welkom ongeacht geslacht, gender, geaardheid, cultuur, religie, etniciteit of beperking. In lijn met dit doel is Hogeschool UCLL, met haar welzijnsopleidingen in het bijzonder, verheugd om als actieve partner rond dit thema op het Pukkelpopterrein te sensibiliseren.
Alle Pukkelpopmedewerkers die zich specifiek bekommeren om het welzijn van festivalgangers krijgen een speciale opleiding zodat ze waakzaam en gepast kunnen reageren waar nodig tijdens de festivaldagen. Net als vorig jaar wordt tijdens het festival het ‘We Care A Lot’-noodnummer (011/888 180) geactiveerd, nieuw is dat hier nu ook een WhatsApp-account aan gekoppeld wordt om ook texting mogelijk te maken.
“Pukkelpoppers kunnen ook een QR-code scannen of gebruik maken van de safety button in de PKP-app ”, zegt festivalwoordvoerder Frederik Luyten. “ We zijn dag en nacht bereikbaar. Onze ‘We Care A Lot’-aanpak is er een van preventie, sensibilisering en bewustwording. Langs repressieve kant zullen politionele diensten dan weer niet aarzelen
om op te treden wanneer nodig. Pretbedervers moeten eruit, Pukkelpop wil een feest zijn voor iedereen! ”
Creatief sensibiliseren
Dit jaar creëert Pukkelpop een aparte 'We Care A Lot'-zone waar alle partners die werken rond veiligheid en welzijn, samenkomen. Studenten en docenten van de UCLL-welzijnsopleidingen (waaronder de opleiding Orthopedagogie) zullen festivalgangers sensibiliseren door 'het leren stellen en bewaken van grenzen'. Op de festivalweide is de ‘We Care A Lot’ stand terug te vinden aan de Dance-site, langs de Booth. Tussen 14.00 uur en 20.00 uur zijn er vier mobiele teams die zich op de festivalweide begeven. Ze zullen festivalbezoekers vrijblijvend aanspreken en bewust maken van het stellen van grenzen en de rol die omstanders kunnen spelen (het zogenaamde omstanderseffect) bij ongewenst gedrag. Daarnaast wordt de zone tussen 14.00 uur en 22.00 uur permanent bemand. Na 24.00 uur worden er mobiele awareness teams ingezet tot aan het einde van het festival. Deze teams staan steeds in rechtstreeks contact met de security en vormen zo extra ogen en oren op de weide.
Ook Evi Verdonck uit de UCLL-onderzoekscel van Resilient People zal onderzoek uitvoeren naar de effecten van de actie op de studenten, aan de hand van een nulmeting vooraf en een controlemeting achteraf. Daarnaast loopt een onderzoek bij de festivalgangers zelf, rond het aantal keren dat ze grensoverschrijdend gedrag gezien (dus niet zelf meegemaakt) hebben op een festival en hoe ze al dan niet gereageerd hebben.
Evi Neven, opleidingsverantwoordelijke UCLL - Orthopedagogie (campus Hasselt)