Kruimelpad
Week van de Ouderen, bepaal jij je eigen verhaal?
Van 18 tot en met 24 november is het Week van de Ouderen.
We zetten daarom graag enkele initiatieven binnen onze hogeschool in de kijker.
Van 18 tot en met 24 november is het Week van de Ouderen. Ook dit jaar staat het thema 'Bepaal je eigen verhaal' centraal. Vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met de nood aan (ouderen)zorg, of het nu bij jezelf is of bij een familielid. Het is belangrijk dat ouderen zelf beslissingen kunnen blijven maken.
Wist je trouwens dat naarmate we ouder worden, de kans op dementie te krijgen toeneemt? Deze aandoening kenmerkt zich door een geleidelijke achteruitgang van het geheugen, het denkvermogen en de dagelijkse vaardigheden. Uit onderzoek blijkt dat dementie in de helft van de gevallen vermijdbaar of uitstelbaar is. Een gezonde levensstijl heeft daarbij een stevige impact; enkele risicofactoren zijn onder andere diabetes, een hoge bloeddruk, obesitas en roken.
Ook bij UCLL zetten we sterk in op het ondersteunen van (kwetsbare) ouderen, personen met dementie, hun mantelzorgers en professionele zorgverleners.
Ontdek hieronder onze initiatieven en onderzoeksprojecten binnen het thema.
Bepaal jij je eigen verhaal?
Activiteiten in de week van de Ouderen
Een hart voor ouderen
Studenten bakken en delen hartjeswafels uit op campus Genk. Op die manier willen ze medestudenten sensibiliseren om ouderen een warm hart toe te dragen.
Fruit tegen dementie
Op campus Genk krijgt iedereen deze week ook een gratis stuk fruit, aangeboden door Studenten Centraal. Bepaal jij mee je kans op dementie? Met deze actie hopen we studenten en medewerkers te motiveren om eens vaker een stuk fruit te eten en de kans op een of meerdere risicofactoren op dementie te verminderen. We sporen ook de rokers aan om tijdens de pauze eens te kiezen voor een stuk fruit in plaats van een sigaret. (bron: www.dementie.be)
Praten over ouderenmis(be)handeling
Op campus Gasthuisberg ontdek je vrijdag 22 november meer over 'De Praatpicknick', een manier om ouderenmis(be)handeling bij ouderen bespreekbaar te maken. Ouderenmis(be)handeling komt helaas veel voor, naar schatting 1 op de 6 ouderen in Vlaanderen die hiermee te maken krijgt. Dit blijft nog vaak een taboe.
Aanbod onderzoekscentra UCLL Research & Expertise
Ook UCLL Research & Expertise zet zich in voor (kwetsbare) ouderen, personen met dementie, hun mantelzorgers en professionele zorgverleners. We stellen graag enkele projecten voor:
- 1 op 6 60-plussers krijgt te maken met ouderenmis(be)handeling, in vormen zoals misbruik, verwaarlozing of stereotypering. Daarom ontwikkelde expertisecentrum Resilient People de Praatpicknick: een laagdrempelige methodiek om actieve senioren te versterken en sensibiliseren. Meer info
- Het TETRA-project ConnectAble van expertisecentrum Health Innovation versterkt de vaardigheden van zorgverleners in woonzorgcentra rond (technologische) hulpmiddelen bij negatieve gemoedstoestanden of probleemgedrag bij mensen met dementie. Producenten testen hun innovaties evidence-based in een living lab. Meer info
- De groep ouderen groeit en de zorg wordt steeds complexer. Mantelzorgers spelen hierbij een cruciale rol, zoals duidelijk werd tijdens de COVID-19-crisis. Het handboek Fijne SOFA-momenten van expertisecentrum Health Innovation inspireert zorgverleners om mantelzorgers beter te betrekken en samen in dialoog te gaan. Meer info
- Vrijwilligers zijn onmisbaar in de ouderenzorg. Het project Vrije Wil van expertisecentrum Health Innovation ontwikkelt een duurzaam vrijwilligersbeleid in woonzorgcentra, met de behoeften van bewoners als uitgangspunt.
- Aanspreekpunt Ouderenzorg expertisecentrum Health Innovation: Evi Lemmens, evi.lemmens@ucll.be
De zorgsector staat onder druk door de toenemende zorgbehoefte en de afname van het aantal arbeidskrachten, wat de komende jaren verder zal verergeren. De ouderenzorg zal zonder ingrijpende aanpassingen moeilijk de kwaliteit kunnen behouden en ruimte voor innovatie wordt kleiner.
De 9de editie van de Expertendag Dementie op 28 november biedt een platform om samen na te denken over uitdagingen zoals personeelsschaarste, tijdsgebrek en het welzijn van zorgmedewerkers, met de focus op innovatieve samenwerkingsvormen en de zorg voor mensen met dementie, ook met een migratieachtergrond.
Ontdek onze innovatieve tools en onderzoeken: van de Praatpicknick tegen ouderenmis(be)handeling en Fijne SOFA-momenten voor mantelzorgers, tot projecten over vrijwilligers in de zorg, technologie bij dementie en de zorg voor oudere gedetineerden. Laat je inspireren!