Kruimelpad
Werkzekerheid is zeker een belangrijke troef van HVAC
Heating, Ventilation & Airconditioning
Voor Robin De Peuter was een opleiding in koel- en verwarmingstechnieken een logisch keuze. Er is altijd werkgelegenheid en het is een heel innovatieve sector. “Veel koelmiddelen zijn gevaarlijk voor het milieu. Je zal maar de verkeerde kraan opendraaien, wat gas laten ontsnappen en ... weer een gletsjer minder.” Maar we evolueren naar steeds meer natuurlijke koelmiddelen.
Ook Jonas Machiels koos voor het graduaat HVAC, voluit Heating, Ventilation en Airconditioning. “Misschien dat ik nadien nog ga voor een bachelor. Via een verkort traject kan ik dat na mijn graduaat op ongeveer anderhalf jaar behalen. Maar om in deze sector werk te vinden, hoeft het zeker niet.”
In technische richtingen kom je niet vaak meisjes tegen. Maar daar hebben Jana Dimed en Hasse Celis weinig begrip voor. Jana: “Ook op de plaatsen waar we werkplekleren doen, keek men soms eerst wel raar op. Maar men vindt het wel leuk en we krijgen eigenlijk veel positieve reacties van het werkveld.” Hasse trok mee op pad om warmtepompen en vloerverwarming te installeren. Jana leerde tijdens haar werkplekleren vooral de kneepjes van de inrichting van airco’s. “We hebben zeker tijdens al die stages heel veel bijgeleerd.”
Een waaier aan keuzes: graduaat of bachelor
De studenten zijn het erover eens dat een keuze tussen graduaat en bachelor niet eenvoudig is. Jana: “Een Erasmusuitwisseling in een bacheloropleiding lijkt me wel wat. Maar anderzijds heb ik wat schrik van wiskunde: het is niet mijn beste vak.” Robin startte aanvankelijk met een bachelor maar veranderde al snel. “In die opleiding krijg je heel wat andere dingen zoals programmeren, maar dat boeide me minder. Overigens pushte men mij in het secundair wel naar een bachelor want een graduaat zou ‘te makkelijk zijn’ omwille van veel herhaling met het secundair. Maar dat klopt niet: hier gaan men veel verder.”
Werkplekleren is een cruciaal onderdeel van graduaatsopleidingen. Ook via bedrijfsbezoeken komen studenten geregeld van nabij in contact met de werkvloer.
In het labo’s koeltechnieken in Diepenbeek en Houthalen kunnen de studenten, dankzij de steun van enkele sponsors, aan de slag met de meest innovatieve technieken. Verder kan Hogeschool UCLL rekenen op een investering vanwege LSM van 4 miljoen die o.a. aangewend wordt voor de verdere uitbouw van de technologielabo’s op de campus Diepenbeek.