Professionele bachelor Vroedkunde | UCLL

Bachelor vroedkunde

In de wieg gelegd om vroedvrouw te worden?

Theorie en praktijk, binnen en buiten de hogeschool (binnen ons vaardigheidscentrum én in de vele ziekenhuizen maar ook in de thuissituaties), stomen je klaar tot een vroedvrouw die onmiddellijk aan de slag kan. De nabijheid van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg en Ziekenhuis Oost-Limburg en de kans die je krijgt om daar stage te lopen, verruimen enorm jouw blik op de toekomst!

Profiel van een student Vroedkunde

Wie ben je?
  • Je werkt graag voor en met mensen en staat te popelen om in teams aan de slag te gaan.
  • Je bent sociaal voelend en zet je graag in voor anderen.  Jij hebt respect voor iedereen, ongeacht levensvisie, geloof of afkomst.
  • Stress krijgt jou niet klein. Zelfs in de meest uitdagende situaties ben jij de kalmte zelf, de rots in de branding.
  • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, barst van de empathie en durft op te komen voor de rechten van jezelf en van anderen.
  • Je wil graag een beroep uitoefenen waarin communicatie en teamwork heel belangrijk zijn.
  • Je bent bereid om een grondige theoretische kennis te verwerven en je wordt niet afgeschrikt door wetenschappelijke inzichten.

Wist je dat je de opleiding Vroedkunde ook mag volgen met een speciaal statuut?  Bekijk je mogelijkheden.

Wat word je?

Je opleiding tot vroedvrouw duurt drie jaar. Daarna ben je klaar om erin te vliegen: als sterke persoonlijkheid die zelfstandig werkt en juiste beslissingen neemt.

Je werkterrein wordt misschien een ziekenhuis, waar jij je meerwaarde toont in de verloskamer of op de kraamafdeling.

Werk je liever als zelfstandige vroedvrouw? Kan ook, bijvoorbeeld in de thuiszorg. Die boomt nu, omdat mama’s steeds sneller naar huis gaan met hun baby. Steek jij ze een handje toe?

Je kunt natuurlijk ook verder studeren na je opleiding Vroedkunde (zie 'na je studie').

Eén ding staat vast: jouw toekomst ziet er rooskleurig uit!

Als vroedvrouw krijg je het voorrecht om een van de meest belangrijke momenten uit een mensenleven bij te wonen en te begeleiden. Je speelt een hele grote rol in hoe mensen zwangerschap, bevalling en alles daar omheen ervaren. Ik vind dat je als vroedvrouw door een fantastische begeleiding te geven echt het verschil kan maken!

Linde Stifter, alumnus vroedkunde, student postgraduaat lactatiekunde

Troeven?

Waarom de opleiding Vroedkunde volgen aan Hogeschool UCLL? 

Stage

Al in je eerste jaar loop jij stage. Die praktijk neemt de helft van je opleiding in beslag. Zo ben je écht goed voorbereid.

Begeleiding op maat

Jij bent voor ons geen nummer, maar een vroedvrouw in spe. Dankzij studentenbegeleiding op maat, rond jij je traject succesvol af.

Diversiteit

Vroedvrouwen zijn wereldburgers! Je wordt opgeleid tot een vroedvrouw met een brede blik op de huidige maatschappij, waarbij diversiteit het sleutelwoord is.

Ervaring op locatie

Les volgen? Dat doe jij in hypermoderne klaslokalen. Maar óók op locatie: in de praktijk van een vroedvrouw, op de prematurenafdeling, op de verloskamer, op de dienst voor gespecialiseerde voortplanting, ….

Partnerships

De opleiding tot vroedvrouw werkt samen met partners uit de werk- en onderzoekswereld, zo ben jij altijd mee met de laatste nieuwigheden.

Na je studie

Je studies sluiten naadloos aan op vervolgopleidingen en permanente vormingen. Wil je een masterdiploma halen? Dan stroom je door naar bv. KU Leuven, lid van onze associatie.

Studieprogramma

De opleidingsfases

FASE 1

Je bestudeert de volledige postpartum periode en het verloop van een zwangerschap tot 20 weken. Hierbij is er aandacht voor wat goed loopt maar wordt ook onmiddellijk de link gelegd met eventuele risico’s die hierbij kunnen optreden. Je loopt voor de eerste maal stage in het werkveld waar je je mag ontfermen over pasbevallen moeders en hun baby’s.

FASE 2

Je bestudeert het verloop van de zwangerschap vanaf 20 weken, de arbeid en de bevalling. Ook de hoogrisico pasgeborene komt hier aan bod. Je loopt stages op onder andere verloskamer, prematurenafdeling, consultatie tijdens de zwangerschap, gynaecologie,...

FASE 3

Je zal je verdiepen in hoogrisico-verloskunde, eerstelijnszorg en specifieke aspecten van de menselijke voortplanting. Stage lopen doe je onder andere op de verloskamer, maternale intensieve zorgen, fertiliteitscentra, bij zelfstandige vroedvrouwen in het binnen- of buitenland. Je studeert af met een wetenschappelijk onderbouwde bachelorproef.

Fase 1 Openvouwen
Fase 2 Openvouwen
Fase 3 Openvouwen

Stages staan centraal

Foto bij stage vroedkunde

Tijdens de opleiding van 3 jaar krijg je een mix van praktijk- en theorielessen en stage.  Doorheen het jaar wisselen grote blokken stage af met lesperiodes waarbinnen er verschillende vakken gegeven worden.  Per semester heb je 1 examenperiode, wat wil zeggen 2 keer per jaar examens dus. Omwille van de stageperiodes is dit echter niet steeds in januari en juni. 

We leiden je op tot vroedvrouw volgens de Europese richtlijnen. Dit betekent dat je volgende handelingen moet uitgevoerd hebben voor je afstudeert:

  • 100 zwangere mama's onderzocht en info gegeven
  • 40 geboortes zelf uitgevoerd
  • Actief deelgenomen aan 1 of 2 stuitgeboortes
  • 40 zwangere of bevallen moeders met verwikkelingen verzorgd
  • 100 pasbevallen moeders en 100 baby's opgevolgd
  • ...
Stages in de eerste opleidingsfase

In de eerste opleidingsfase lopen de studenten al 4 weken stage. Deze stage focust op moeder-kind zorg na de bevalling. Dit kan zowel binnen het ziekenhuis als bij de zelfstandige vroedvrouw zijn. De student-vroedvrouw leert om de pas bevallen moeder met haar pasgeborene te verzorgen en te observeren tijdens de eerste dagen of weken na de geboorte. Als voorbereiding op de stage in het ziekenhuis krijgen de studenten 1 week stage 'on campus'.

Stages in de tweede en derde opleidingsfase

In de tweede opleidingsfase gaan studenten ongeveer 12 weken op stage en in de derde opleidingsfase 21 weken. De student-vroedvrouw loopt stage in de verschillende settingen waar vroedvrouwen tewerkgesteld worden. Denk hierbij aan de verloskamer, raadpleging, gynaecologie, maternale intensieve zorgen, de praktijk van de zelfstandige vroedvrouw, centra voor gespecialiseerde voortplanting en neonatologie

Studenten aan het woord

Innovatief onderwijs

Simulatieonderwijs

Als vroedvrouw werk je nauw samen in team en moet je getraind zijn om in urgente situaties kwaliteitsvolle zorg aan te bieden.  Binnen de opleiding worden de studenten hierop voorbereid door deze situaties te 'simuleren'.  De praktijksituatie wordt zo realistisch mogelijk nagebootst om in een veilige leeromgeving te oefenen hoe hiermee om te gaan.  Beide campussen zijn hiervoor uitstekend uitgerust.

Leerzorgcentrum

Onze leerzorgcentra (LZC) zijn een mooi voorbeeld van samenwerkingsverbanden tussen Hogeschool UCLL en werkveldpartners.  Een LZC is een afdeling in het ziekenhuis waar leren en zorg beter op elkaar worden afgestemd.  Het leerproces van de student vroedvrouw, die stage loopt op een LZC, wordt optimaal ondersteund door de aanwezigheid van de leerzorgspecialist enerzijds en een stagecoach anderzijds.  Zo creëren we een krachtige leeromgeving waarin je een breed spectrum aan competenties kan ontwikkelen.

Studenten aan zet!

Binnen het opleidingsonderdeel 'ondernemend wereldburgerschap' gaan studenten de uitdaging aan om de ‘ondernemende vroedvrouw’ in zichzelf los te laten en zetten ze hun out of the box kennis en vaardigheden in binnen diverse maatschappelijke dienstverleningsprojecten. Denk hierbij aan seksuele voorlichting binnen de chiro, het mee vormgeven van een online speeddate voor jonge ouders, ...

Milk 'n Boobsbar

Ook tijdens het festival Pukkelpop staan onze studenten klaar! Ze zorgen dat borstvoedende festivalgangers in alle rust kunnen afkolven en hun moedermelk in bewaring geven in onze volledige uitgeruste Milk ’n Boobsbar. Zo kunnen ook mama’s genieten van hun festival, zonder de  ganse dag met hun afkolfmateriaal over de festivalweide te moeten lopen.

Ayla, eerstejaars student Vroedkunde: "Dank jullie wel voor dit geweldige avontuur! Ik vond het oprecht zalig samenwerken en ik heb ontzettend veel bijgeleerd! Oprecht bedankt dat ik dit mocht delen met jullie."
Heidi, docent Vroedkunde: "Dank jullie wel voor deze ongelooflijke ervaring! Zo vele mooie warme reacties, zovele gelukkige mama's en papa's! Zoveel verbondenheid tussen de mama's maar ook tussen ons! Milk 'n Boobsbar u was geweldig!"

Studeren zonder grenzen

Internationaal traject

Rwanda Nyamata

Vanaf de opstart van de opleiding willen we je kennis laten maken met diversiteit, multiculturalisme … Je kiest er zelf voor of je dit dicht bij huis doet… of liever de wijde wereld intrekt.

Campussen

Campus Gasthuisberg Leuven 

Campus Gasthuisberg ligt pal naast het Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ) en biedt onderdak aan zo'n 2500 studenten van de UCLL-opleidingen verpleegkunde, vroedkunde, voedings- en dieetkunde, biomedische laboratoriumtechnologie, mondzorg en chemie.

De kruisbestuiving met het tot over de landsgrenzen befaamde UZ, maakt dat je hier uitzonderlijk dicht bij de praktijk staat. Naast aula’s en klaslokalen, biedt Campus Gasthuisberg labo’s, een skills labo, een mediatheek en een restaurant waar je geniet van een gezonde hap met je medestudenten. Veel studenten komen met de fiets of een van de talloze bussen die voor de deur stoppen.

Campus Genk

Recht tegenover Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) vind je de hypermoderne campus Genk. Zo’n 1200 studenten van de opleidingen verpleegkunde en vroedkunde van UCLL en HBO5 genieten hier van de samenwerking met het vermaarde ZOL.

Deze zorgacademie ligt in een prachtige, groene omgeving en is voorzien van een ruime parking, fietsstallingen en bushaltes op wandelafstand. De leslokalen, skill labs en goed uitgeruste simulatielabs zijn volledig afgestemd op jouw noden als student in de gezondheidszorg. Genieten van een gezonde maaltijd doe je in het restaurant of een van de picknickruimtes.

Vervolgopleidingen

Je bachelor is binnen. Wat nu?

Je hebt je bachelordiploma Vroedkunde net op zak, maar je leerhonger is nog niet helemaal gestild? Of je hebt misschien heel wat ervaring, maar wilt jezelf verder ontplooien of doorgroeien in je vakgebied? Of je wil levenslang leren omzetten in de praktijk? Hogeschool UCLL biedt je een ruime waaier van mogelijkheden aan.

Verpleegkunde na Vroedkunde

Na je bachelor Vroedkunde kan je in een sterk verkort programma de bijkomende bachelor Verpleegkunde behalen.

Andere bachelors

Interesse in een andere opleiding in het domein van de gezondheidszorg
Ze worden uitgebreid toegelicht op de pagina over interessegebied Gezondheid.

Masters

Wil je te weten komen welke mogelijkheden er zijn om door te stromen naar diverse masteropleidingen? Neem dan alvast een kijkje op de website van KULeuven.

Hier kan je alvast terecht:

  • Master in de Verpleegkunde en Vroedkunde
  • Master in de Seksuologie
  • Master in de Gezondheidswetenschappen
  • International Master of Midwifery
Postgraduaten

Er zijn heel wat postgraduaten mogelijk. Bekijk hier het aanbod. 

Andere opties

Permanente vorming
Een actueel overzicht vind je op de pagina 'navorming'.

Vroedkunde, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Sylvie Dewaele
Opleidingsverantwoordelijke Vroedkunde (Leuven)
Nadja Van Endert
Opleidingsverantwoordelijke Vroedkunde (Genk)

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: