Kruimelpad
Energietechnologie
Wil je zelf de handen uit de mouwen steken en mee aan de grondslag liggen van innovatieve toepassingen en duurzame energie-oplossingen? Wil je via technisch inzicht de wereld een beetje mooier maken? Dan geeft de bachelor energietechnologie gegarandeerd vonken!
Bachelor energietechnologie
Iets voor jou?
Als student Energietechnologie verwerf je tijdens jouw opleiding kerncompetenties – kennis, vaardigheden en attitude in drie kerngebieden: Elektriciteit, Energie en Automatisatie.
Na je eerste jaar kies je voor een van twee keuzetrajecten:
- Cleantech: je ontdekt alles over duurzame energie.
- Elektrotechniek: elektrische automatisering ken jij straks als je broekzak.
Je kunt de opleiding Energietechnologie ook volgen met een speciaal statuut.
3 kerncompetenties
- Elektriciteit: installatie en aansturing van elektrische motoren, transformatoren, verlichting, huisinstallaties en industriële installaties .
- Energie: opwekking van elektrische en duurzame energie (zonnepanelen, warmtepompen, zonneboiler, warmte-krachtkoppeling …) maar ook distributie van de energie (smart grids, micro grids …).
- Automatisatie: PLC, pneumatica, robotica, visualisatie, regeltechniek en elektronica.
Daarnaast stomen we je ook klaar voor de bedrijfswereld met algemene vakken zoals toegepaste wetenschappen, rekenkundige technieken en communicatie.
Troeven van energietechnologie
Wij werken nauw samen met hightechbedrijven en daar profiteer jij van. Zo kan je in de meest innovatieve ondernemingen aan de slag voor projecten en stages.
De samenwerking wordt zeer levendig gehouden met studiebezoeken in binnen- en buitenland, voordrachten door specialisten en labozittingen in gespecialiseerde bedrijven.
Alleen of in groep ga je aan de slag rond belangrijke energievraagstukken. Zo ervaar je al tijdens je studies hoe jouw vaardigheden de wereld kunnen veranderen.
Zo pakken we elk jaar uit met een project op Pukkelpop. Wat dacht je van een dansvloer die energie opwekt, 3D-printing met plastic van verzamelde bekertjes of een volledig energie-neutrale zone op de festivalweide? Benieuwd wat jij bedenkt!
Bij ons wisselen hoorcolleges af met veel praktijk. In onze moderne labo’s maak je kennis met de nieuwste materialen en technieken. Je hoeft dat ook niet alleen te doen: onze docenten staan altijd voor je klaar!
Je scherpt ook je soft skills aan! Gesprekstechnieken zoals probleemgesprek, conflicthantering, vergadertechnieken en presentatietechnieken horen er allemaal. Zo sta je ook sterk in je schoenen als je jouw indrukwekkende projecten aan anderen voorstelt en als je feedback geeft op anderen.
Je bent voor ons in zekere zin wel een nummer in de aula; je komt namelijk altijd op de eerste plaats. Onze lectoren zijn ook je coaches. Je kan ze steeds aanspreken met vragen of voor begeleiding.
Moeilijke momenten, dipjes of hindernissen? Zit je met persoonlijke, leer- of andere problemen? Spreek dan je studentencoach aan: we zoeken samen naar een oplossing!
Tijdens de 1ste fase van deze opleiding krijg je een stevige technische basis (elektriciteit, mechanica, pneumatica, ...) met al heel wat praktijkoefeningen! Vanaf de 2de opleidingsfase kies je voor één van de 2 keuzetrajecten. Je krijgt dan een specifieker lessenpakket en je gaat je meer toeleggen op het gekozen vakgebied. In je laatste jaar volg je een projectstage waarbij je je opgedane kennis toont in een bedrijf naar keuze!
Let op!
Dit rooster is op de webpagina 'under construction' in de maand januari/februari en geeft op dit moment dus nog het rooster weer van 2023-2024. Er zijn bijgevolg kleine wijzigingen mogelijk. Het rooster in de brochure is wel reeds up to date. Vraag er eentje aan via link helemaal rechtsboven aan de pagina.
De volledige inhoud van de opleidingsonderdelen vind je in de programmagids.
Onderwijsvormen
Al onze lessen gaan door in kleine groepen, waarbij je persoonlijk wordt begeleid door onze coaches.
- labo’s
- geleide oefeningen
- theoretische uiteenzettingen
- praktijkwerk
- projectonderwijs
Eerste hulp bij elektriciteit en wiskunde
Voor de start van het academiejaar worden er 2 dagen introductie elektriciteit georganiseerd. Je krijgt daar praktische basisvaardigheden mee: minimale theorie en maximaal hands-on in het technieklabo.
Maak je je eerder zorgen over wiskunde? Goed nieuws! Wij hebben een opfriscursus wiskunde geïntegreerd in de lessen van het eerste jaar. Op deze manier ben je als student mee met een sterke basis waar je op verder kan bouwen.
Samenwerking met Loxone
Loxone zet zich in voor Smart Homes die de meeste taken rondom veiligheid, comfort en energie-efficiëntie volledig op zich nemen. Soft- en hardware maken indruk met hun ontwerp en gebruiksvriendelijkheid. Onze studenten krijgen via onze samenwerking met hen dan ook innovatie als deel van hun opleiding zonder een meerkost voor de student.
Innovatief onderwijs
Waterstofproject
Een duurzaam verschil maken
Student Energietechnologie Timo Rouffa werkt samen met zijn coaches en R&E experts Jan Elsen en Peter Van Hout aan een waterstof-opstelling. Focus? De opslag van zonne- en windenergie via waterstof. De bevindingen van Timo zullen volgend jaar wellicht ook omgevormd worden tot een studentenlabo. Stay tuned!
Coach en R&E Expert Peter Van Hout: “Niet alle opgewekte wind- en zonne-energie kan gebruikt worden. Batterijen plaatsen om zomerse energie in de winter te gebruiken is onbetaalbaar voor grotere installaties. Waterstof als energiedrager is daar de toekomst: je kan het comprimeren waardoor het volume klein blijft en de techniek blijft redelijk simpel. Daar willen wij bij R&E, samen met studenten zoals Timo, voortrekkers in zijn!”
UCLL op Pukkelpop
Elk jaar slaan studenten van verschillende richtingen de handen in elkaar om de grote UCLL-stand op PKP in te vullen met baanbrekende projecten. Een terugkerend project (sinds 2018) is onze Mobile Energy stand. Deze krijgt elk jaar een update. Ook buiten Pukkelpop heeft deze solar energy stand veel te bieden, je vindt 'm op onze campus in Diepenbeek!
Met groene energie werken we samen met Pukkelpop om het een groener en duurzamer festival te maken - kom de stand dus ook zeker eens bezoeken! Thomas Vanhove, bezieler en begeleider; "We slaagden er met onze Mobiele energie unit in om energie op te wekken zonder vervuilende dieselgeneratoren, waardoor er ook geen CO2 uitgestoten werd."
Energiefietsen: je trapt niet alleen
Vincent Bayen en Jitse Motmans ontwikkelden een elektrische fiets om duurzame energie op te wekken. Ondersteuning van je eigen lectoren is vanzelfsprekend, maar je krijgt ook de kans om de link te leggen tussen jouw opleiding én eventuele andere interessegebieden. Ook de docenten Elektromechanica stonden voor hen klaar.
"Dat is ook een sterkte van deze richting: we denken niet in hokjes. Niet énkel je eigen lectoren denken met je mee." Klop dus gerust aan bij een docent waar je geen les van krijgt met vragen. Ons volledige team staat voor je klaar!
Škoda innovation bootcamp
Hoe kunnen we de mobiliteit verbeteren? Vlajo organiseert ‘innovation bootcamps’ in samenwerking met bedrijven. Met deze uitdaging gingen de 100 studenten in 20 multidisciplinaire teams (techniek en marketing) aan de slag om een innovatieve oplossing te bedenken.
Onze student Energietechnologie Jordi Richelle behoorde tot het winnende team met een slimme all-in-one mobiliteitsapp, MOVING CLEVER, waarin alle mobiliteitsopties vertegenwoordigd zijn, en waarbij de app de beste optie voorstelt om zo snel mogelijk op je locatie te geraken door verschillende vervoersmogelijkheden te koppelen aan elkaar.
E-mobility: van student tot bedrijfsleider
Almunus Energietechnologie en postgraduaat advanced business management Mert Beytullah bracht coffee lounges naar UCLL maar keert terug naar zijn opleidingsroots in zijn volgende stap! In 2030 zal de wereld vooral elektrisch zijn en onze moving mind wil die mee duurzaam en elektrisch in beweging houden.
“In de e-mobiliteitssector ligt de link enorm sterk met mijn opleiding energietechnologie. Ik weet waar ik over spreek wanneer ik daar de research naar doe, zelfs een paar jaar nadat ik afstudeerde bij UCLL. Dat is een meerwaarde als ondernemer!”
Studeren zonder grenzen
Living Lab - E3UDRES2
Internationale ervaring @ home! Pak een wicked problem aan; een challenge waar echte mensen mee worstelen en waar nog niemand een oplossing voor vond. Samen met andere studenten uit verschillende Europese landen en opleidingen laat je je creativiteit de vrije loop en creëer je een oplossing voor de challenge.
De oplossingen die we voor de challenges creëren helpen de regio vooruit en maken die future proof. Jij kan als student al het verschil maken!
Internationale stages
Tijdens de voorbije jaren trokken verschillende studenten energietechnologie via Erasmus naar het buitenland om stages uit te voeren. Omgekeerd kwamen ook buitenlandse studenten naar Campus Diepenbeek voor een stageproject. Er waren al uitwisselingen met Japan, Frankrijk, Spanje, Finland, Denemarken, Tsjechië.
Studiereizen
Ook internationale reizen brengen heel wat topervaringen met zich mee. Samen met je medestudenten en je lectoren beleef je de cultuur van een ander land en bezoek je buitenlandse bedrijven. De gastlanden veranderen jaarlijks. Van welk land droom jij al?
Alumnus Marco Kuppens ging naar Amerika: "Op het programma stonden verschillende bedrijfsbezoeken, maar er was natuurlijk ook tijd voor cultuur en natuur. Ik houd ongelofelijke herinneringen over aan de reis én het heeft mijn horizon verbreed. Na afloop van mijn studies ben ik zelfs nog een paar keer mee geweest als begeleider. Een ervaring die elke student zou moeten meemaken!"
TACO's (internationaal keuzeonderdeel)
Dat kan bijvoorbeeld via het Transdisciplinair Global Engagement Traject: Benin. Na een voorbereiding reis je twee weken naar Benin. Je wordt uitgedaagd uit je comfortzone te stappen. Studenten Technologie verzorgen technische workshops in de technische secundaire school, maar proeven ook van de straatkinderenwerking. ’s Avonds wordt er in groep gereflecteerd en nagepraat.
Neem een kijkje bij de bachelor-na-bacheloropleidingen en postgraduaten van UC Leuven-Limburg of ga voor een master aan een universiteit na een verkorte bachelor of een schakeljaar. Vooral de BaNaBa Advanced Business Management is een interessante aanvulling, indien je een eigen technologie-bedrijf wil opstarten.
Start je zoektocht in de databank overstapmogelijkheden van de Associatie KU Leuven. Hieronder vind je een aantal van de opties met richtingen waar je heen kan na een schakeljaar.
Jobzekerheid is alvast gegarandeerd! Deze opleiding transformeert jou op drie jaar tijd in een expert in energietechnologie. Met jouw inzicht, competenties en technische kennis doe je de wereld draaien. Dit bied je vooral veel kansen in de volgende gebieden:
- telecommunicatie (telefoon, gsm-operatoren, radio- en tv-zenders)
- multimedia
- ontwikkeling en herstelling van elektronische apparatuur
- cleantech - opwekking en onderhoud van groene energie
Inschrijven
Vonkt het bij jou al? Schrijf je in!
Kwaliteitszorg
Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg
Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: