Chemie | UCLL

“Alles is chemie”, hoor je wel eens. En wie een beetje rondkijkt, merkt meteen dat in die uitspraak veel waarheid zit. Je kiest voor een afstudeerrichting die meteen duidelijk maakt dat Chemie overal terugkomt:

Die kennis zal nodig zijn bij je projecten in klassieke én high-tech labo’s, bij productie, onderzoek en kwaliteitscontrole.  Chemie kent geen grenzen, wat je ook zal merken in internationale ervaringen en opties!

Zit chemie in jouw DNA?

“Alles is chemie”, hoor je wel eens. En wie een beetje rondkijkt, merkt meteen dat in die uitspraak veel waarheid zit. Chemie duikt op in televisietoestellen en geneesmiddelen, in isolatie - materiaal en kledij. Die kennis zal nodig zijn in klassieke én high-tech labo’s, bij productie, onderzoek en kwaliteitscontrole. Je jobopties na je studie zijn dus eindeloos.

Voor wie?
Openvouwen
Voorkennis?
Openvouwen
De opleiding?
Openvouwen
Werkmethoden?
Openvouwen
Vrijstellingen?
Openvouwen
Op de eerste dag kwam ik met een klein hartje aan, ik was een timide persoon die het moeilijk had op het secundair. Dankzij de hechte groep studenten en ondersteuning heb ik veel toffe mensen leren kennen waardoor ik helemaal ben opengebloeid.

Hanne De Coster

Waarom kiezen voor chemie aan UCLL?

Netwerk in de bedrijfswereld

Hogeschool UCLL beschikt over een uitgebreid netwerk van hoogtechnologische bedrijven en onderwijsinstellingen waarmee we samenwerkingen opzetten voor studentenprojecten en eindwerkonderzoek. Daarnaast kan je ook meewerken aan lopende onderzoeksprojecten via onze expertisecel.

Moderne laboratoria

We besteden in onze opleiding veel aandacht aan de praktijk, met oefensessies en praktijklabo’s. Bij ons vind je geen stoffige lokalen, maar goed uitgeruste labo’s waar je over het beste materiaal beschikt. Hogeschool UCLL investeert voortdurend in infrastructuur en uitrusting. Zelfs professionals komen bij ons bijscholen!

Keuzemogelijkheden

Naast een brede, algemene basis kan je bij ons vanaf de eerste opleidingsfase je eigen opleiding kleur geven, onder meer door te kiezen voor een van de vier afstudeerrichtingen. Verder kan je ook eigen accenten inbouwen via onderzoeksprojecten, stagevarianten en opleidingsonderdelen naar keuze.

Chemie - Biochemie - Procestechnologie - Milieutechnologie

Internationale kansen

De investering in stageplaatsen en projectwerking bij en samen met buitenlandse partners gebeurt via:

  •  internationalisatievakken (1e/2e fase)
  •  een internationale week (1e/2e fase)
  • Internationalisation@Chemistry waarin je een internationaal project afrondt (2e fase)
  • mogelijkheid tot internationale stage (3e fase)

Fase 1

Chemie fase 1 Overzicht

In je eerste opleidingsfase krijg je een algemene basis in chemie, wiskunde en onderzoeksvaardigheden mee. Je proeft ook van de vier verschillende afstudeerrichtingen waarin je je vanaf het tweede jaar kan verdiepen.

De grafische weergave is een voorbeeld: benieuwd naar jouw exacte programma? Klik door op de afstudeerrichting van jouw keuze!

Fase 2 en 3

Chemie Fase 2 en 3

Vanaf de tweede opleidingsfase kies je voor een van de vier afstudeerrichtingen en wordt je vakkenpakket hierop afgestemd.

4 afstudeerrichtingen

Ik had het vooroordeel dat ik een nummer zou worden in een volle aula. Maar ik kan je beloven, als je je best doet, dan steunen de docenten je wanneer je dat nodig hebt.

Murat Avci

Twijfel je nog?

Zet jij binnenkort de stap naar het hoger onderwijs?

Zomercursussen chemie en wiskunde

Twijfel je of je  chemie of wiskunde skills wel voldoende zijn, of heb je gewoon nood aan een opfrissing van de leerstof?  Onze zomercursussen chemie en wiskunde bereiden je voor! Ze zijn niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen voor studenten met minder dan 4u wiskunde in het secundair onderwijs.

Campus Gasthuisberg Leuven

Campus Diepenbeek

Engelstalige OPO's & speciaal statuut

Het is ook zinvol om te weten dat we soms gebruik maken van Engelstalige artikelen en handboeken. In de hogere opleidingsfases kan het gebeuren dat een opleidingsonderdeel volledig in het Engels wordt gedoceerd.

Je kunt de opleiding Chemie ook volgen met een speciaal statuut.

Meer weten? Neem contact op met de opleidingsverantwoordelijke of klik hier

ABCE-proef

Ben je geboeid door wetenschapsvakken zoals chemie en biologie, maar weet je nog niet welke richting je uit wilt? Alle info over deze proef vind je op de website. De proef zelf, kan je doen door hier te klikken. 

(Studenten)Projecten

Innovatief onderwijs met #moving minds

Microbiologie ft CO2-meters
Microbiologie ft. luchtkwaliteit

Tweedejaarsstudenten Chemie Alexander en Jonas gingen met Digital Solutions aan de slag met de data in onze labo’s. Ze werkten samen met docenten Lut en Wim van ons expertisecentrum Digital Solutions aan een dashboard waarmee het CO2-gehalte in de lucht 24/7 wordt gemonitord.

APPEAL: leder uit fruitafval met sudenten chemie ucll
Leder uit fruitafval

Studenten Chemie van de UCLL maakten leder uit afval van Limburgse appelen en peren. Het afval wordt gemixt met chemische producten en gaat zo de oven in. Het resultaat is een lapje biologisch leder, waar in de toekomst handtassen of riemen mee kunnen gemaakt worden.

Posterbeurs chemie

Posterbeurs van chemie

Wil je graag de digitale posterbeurzen van UC Leuven – opleiding Chemie bekijken? Dat kan! De beurs biedt een unieke blik op één van de vele onderwerpen waar jij ook rond zou kunnen werken. De finale versies van de posters werden niet gereviseerd door de opleiding.

Zero waste in foodproductie

Op Erasmus én prijzen mee naar huis nemen? Stef Lemmens, derdejaarsstudent chemie: afstudeerrichting biochemie, deed het!  Hij won met zijn onderzoek naar zero waste in foodproductie 2 prijzen: de 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗲𝗸𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝘀 én de prijs 𝗕𝗲𝘀𝘁 𝗥𝗲𝘀𝗲𝗮𝗿𝗰𝗵𝗲𝗿 op hét technologiecongres voor hogeschool- en universiteitsstudenten in Litouwen. Een 70-tal studenten vertegenwoordigden 9 richtingen die heel uiteenlopend waren; van gastronomie tot IT. Stef vertegenwoordigde ‘𝗧𝗲𝗰𝗵𝗻𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗼𝗽𝗹𝗼𝘀𝘀𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗹𝗮𝗻𝗱𝗯𝗼𝘂𝘄’. 

Kwantumdots NVOX studenten chemie ucll

Kwantumdots in NVOX

Kwantumdots werden reeds uitvoerig onderzocht voor verschillende toepassingen zoals optische sondes in beeldvorming, temperatuursensoren, in het gebruik van zonnecellen en led-schermen.  Wanneer kwantumdots worden geëxciteerd, kunnen ze licht uitbrengen. Onze studenten bespreken in dit artikel bij NVOX verschillende manieren om kwantumdots bestaande uit cadmium/selenium te synthetiseren.

stacks project
Bouwmateriaal uit aardappelschillen

Aardappelafval kan een ecologisch bouwmateriaal worden en onze studenten chemie dragen hun steentje bij. Je mag dat letterlijk nemen: via het STACKS-onderzoeksproject, onder leiding van Geert Dehaen, onderzoeken studenten en lectoren hoe aardappelafval omgezet kan worden tot bouwstenen.

De bouwindustrie veroorzaakt momenteel heel wat CO2-uitstoot waardoor zetmeelhoudende bouwstenen kunnen bijdragen aan een meer bio-gebaseerde en circulaire bouwsector.  Zand, zetmeel en water worden omgezet tot een hard materiaal met een compressiesterkte tot 20MPa.

wheycoholic-lange foto
WHEY’COHOLIC: van kaas tot speciaalbier

Bij het maken van kaas blijft er ‘wei’ over; een waterige vloeistof. Er gebeurt meestal niets met waardevolle componenten die daar nog inzitten. Onder begeleiding van R&E gingen studenten Chemie, afstudeerrichting Biochemie, op zoek naar een betaalbare manier om de melksuiker tot alcohol te fermenteren.

De studenten deden onderzoek naar brouwen, fermenteren en distilleren, waarna ze aan de slag gingen in het labo. Zo geven zij mee vorm aan nieuw speciaalbier, vodka of kombucha. Daar drinken we er eentje op!

Moving Lab UCLL

MovingLab: drones & chemie

Met het MovingLab, een hi-tech trailer, voeren studenten chemie metingen uit van luchtkwaliteit op moeilijk toegankelijke plaatsen. Daarvoor gebruiken ze een drone die werkt op energie die door het lab zelf gegeneerd wordt, in samenwerking met de opleiding Electronica-ICT.  Onze studenten zorgden dus samen voor de juiste sensoren; aanpassing aan een minilab die onder een drone kan opgehangen wordt, specifieke behuizing, etc.

Ontdek onze campussen! Wil je ook even binnenkijken? Kom zeker eens langs en krijg al een sneak peak in deze virtuele tour in campus Gasthuisberg!

Aan de slag met je diploma

Dit diploma biedt 100% jobzekerheid met een brede waaier aan mogelijke job. Chemie is overal aanwezig, wat je toegang geeft tot jobs zoals;

  • Laborant in een (bio)chemisch laboratorium (productie, analyse, kwaliteitscontrole, …)
  • Procesoperator in de chemische industrie (knelpuntberoep)
  • Commercieel-technische functie in de chemie
  • Onderzoeker in een onderzoekscentrum (universiteit, overheid, industrie)
  • Adviseur (consultant) voor de industrie of de overheid
  • Lesgever (mits specifieke lerarenopleiding)

Verder studeren na je bachelor

Bij UCLL

Met een bachelordiploma van UC Leuven-Limburg kun je twee dingen doen: meteen aan de slag of verder studeren. Neem eens een kijkje bij de bachelor-na-bacheloropleidingen en postgraduaten van UC Leuven-Limburg. Je kan ook voor een master gaan aan een universiteit.

Aan de universiteit

Je kan ook voor een master gaan aan een universiteit na een verkorte bachelor of een schakeljaar. Start je zoektocht in de databank overstapmogelijkheden van de Associatie KU Leuven. Hieronder vind je een aantal van de opties met richtingen waar je heen kan na een schakeljaar

 

 

Chemie, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Kristien Ruiters
Opleidingsverantwoordelijke Diepenbeek

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: