Limburg Sterk Merk (LSM) | UCLL

In 2018 traden de graduaten van de Centra voor Volwassenenonderwijs toe tot het hoger onderwijs. De invoering van deze tweejarige opleidingen is de grootste innovatie in het Vlaams hoger onderwijs sinds de start van de masterbachelor structuur in 2002. Deze opleidingen bieden jongeren (en ouderen) een aantrekkelijk en arbeidsmarktgericht alternatief met veel werkplekleren.

UCLL kreeg in Limburg en Vlaams-Brabant de uitdaging om deze opleidingen van het niveau 5 verder uit te bouwen en daarmee meer jongeren én volwassenen kansen aan te bieden om een hogeronderwijsdiploma te verwerven. Bovendien maakte het de studenten mogelijk om na een graduaat in hetzelfde studiegebied ook een professionele bachelor te behalen: het zalmmodel kreeg een extra dimensie!

LSM

In 2023 kreeg de uitbouw van de graduaten in Limburg een extra stimulus dankzij het Talent Mining project van Limburg Sterk Merk (LSM) en UCLL. Zowel het hoger onderwijs als de provincie Limburg staan voor tal van uitdagingen in deze snel veranderende wereld. Zo heeft het Limburgs secundair onderwijs een te grote ongekwalificeerde uitstroom en een te kleine doorstroom naar het hoger onderwijs (de zogenaamde participatiegraad) in vergelijking met andere Vlaamse provincies. Er is dan ook een structureel tekort in Limburg aan (hoog)geschoolde werknemers.

Talent Mining focust op het versterken van de tien Limburgse graduaatsopleidingen, het verhogen van de participatiegraad naar het hoger onderwijs en het invoeren van nieuwe onderwijsinnovaties. Bovendien behelst het plan ook twee infrastructuurprojecten. Op de Welzijnscampus van UCLL in Hasselt komt een Welzijnsincubator waarvan de werken van start gaan in het najaar van 2024. De UCLL-campus in Diepenbeek waar ondermeer Technologie gehuisvest is, krijgt vernieuwde labo’s, installaties en materialen voor de graduaten Technologie.

TalentZone

De hogeschool ging van start met onder meer de ontwikkeling van trajecten om jonge ‘locked potentials’ op weg te helpen. Eén van de eerste zichtbare positieve resultaten is de toename van het aantal graduaatsstudenten in Limburg. Heel wat nieuwe graduaatsstudenten doorlopen trouwens een a-typisch parcours: ze gaan bijvoorbeeld meteen na het middelbaar aan de slag en komen nadien tot het besef dat een diploma kan helpen in hun carrière. Uiteraard is de instroom belangrijk, maar binnen het project Talent Mining werkt de hogeschool er ook hard aan om de doorstroom en de uitstroom zo goed mogelijk te begeleiden.

LSM en UCLL investeren verspreid over vier jaar in totaal 7,6 miljoen euro, waarvan 4 miljoen euro via LSM en 3,6 miljoen euro via UCLL-middelen. Binnen elke pijler wordt ingezet op co-creatie met Limburgse werkveldpartners én stakeholders: VDAB, Beweging.net, Stad Genk en VKW Limburg.

LSM ondertekening

Tom Vandeput, Gedeputeerde van Economie en voorzitter van de Raad van Bestuur LSM, samen met Marc Vandewalle en gouverneur Jos Lantmeeters bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst in feb. 2023

 

 

 

contact: Frank Vols