Kruimelpad
Hogeschool UCLL creëert met HR-sector ‘Expertennetwerk HR’
Nieuwe afspraken om Limburgse HR-sector verder te ondersteunen en te innoveren.
HR-professionals staan voor belangrijke uitdagingen in een constant wijzigende arbeidsorganisatie. Om die vele HR-uitdagingen in kaart te brengen, start hogeschool UCLL de dialoog op met enkele expertbedrijven en organisaties: ACERTA voor de personeelsadministratie, IDEWE als preventiedienst, Umani Agency als Human Capital Design Agency en VDAB als arbeidsmarktactor en vacaturebehandelaar. VKW-Limburg en UNIZO-Limburg schuiven mee aan tafel als stem van de bedrijven.
Op de foto van links naar rechts: Pieter Walbers (UCLL), Marnik Bodson (UCLL), Stijn Vaesen (CM), Gert Mertens (Acerta), Joël Stockmans (Umani), Gert Hoessels (Idewe), Frank Vols (UCLL), Kim Plevoets (UCLL)
Tijdens de startmeeting van het ‘Expertennetwerk HR’ onderschreven de partners de noodzaak om HR-professionals sterk te ondersteunen in de huidige transitie binnen de HR-sector. De deelnemers tekenen nu samen een project uit dat tegemoetkomt aan heel wat uitdagingen binnen de sector. Op termijn zullen ze dit concretiseren door HR-professionals praktijkgerichte tools en innovatieve scenario’s aan te reiken.
De doelstelling is om te komen tot sterkere én duurzamere organisaties, waar de HR-professional mee kan bijdragen aan het objectief van het bedrijf, in samenspel met de behoeften van de medewerkers. Daarbij wordt de link gelegd met de Europese ESG-richtlijn (Environmental, Social en Governance) om de duurzaamheid van bedrijven te meten.
Kim Plevoets, directeur managementopleidingen UCLL: “Duurzaamheid zal zich ook manifesteren in de HR-sector. Zowel voor onze nieuwe bachelorstudenten Human Resources Management als voor HR-professionals is het aanreiken van nieuwe werkmodellen van groot belang. Als kennisinstelling hebben we een ruime expertise in het domein van inclusie, weerbaarheid en slimme organisaties en willen we met werkveldexperten de krachten bundelen.”
Innovatieve oplossingen voor prangende HR-issues
Onze arbeidsmarkt zit in een belangrijke transitie. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er creatieve oplossingen nodig om de juiste medewerkers aan te trekken, te houden en – naar het einde van de loopbaan– gepast te laten uitstromen. Het is niet meer enkel een uitdaging om te zorgen voor een financieel positieve balans in een onderneming. Het implementeren van duurzame scenario’s voor het rekruteren én behouden van medewerkers dringt zich op. En bedrijven zijn zich daar steeds meer van bewust.
Zo gaat het o.a. om het vinden van de juiste verhouding tussen the job to be done en de behoeften van de medewerker. Gemotiveerde medewerkers vragen een goed evenwicht tussen: the work life balance, de ontwikkelingsmogelijkheden, de bedrijfscultuur… De invulling ervan verschilt van generatie tot generatie en vraagt de nodige flexibiliteit in een organisatie. Ook diversiteit is meer dan ooit key in de HR-sector. Hoe kunnen ze medewerkers met een migratieachtergrond, nieuwkomers, mensen met een beperking… aantrekken en aan boord houden. Daarnaast is er blijvende aandacht nodig voor de werkdruk, die kan leiden tot langdurig afwezigen, van wie tussentijds de job moet worden opgevangen én er bij terugkeer aandacht moet zijn voor een al dan niet aangepast werkaanbod.
Hogeschool UCLL stelt vast dat de expertise en uitdagingen voor de HR-professionals en bedrijfsleiders op bovenstaande thema’s enkel maar groeien. Ze bundelt nu via het ‘Expertennetwerk HR’ de krachten met het werkveld en expertisepartners om gericht aan die uitdagingen tegemoet te komen.