Kruimelpad
Hogeschool UCLL verwelkomt 1.000 deelnemers op ICT-praktijkdag
HEVERLEE - Vandaag maken zo’n 1.050 leerkrachten en ICT-coördinatoren uit heel Vlaanderen een IT-klik op Hogeschool UCLL’s Campus Proximus. Op de 36e editie van de ICT-praktijkdag krijgen de nieuwste onderwijstechnologieën een plaats. Organisator Hans De Four: “Het is uitgegroeid tot een groot evenement maar we blijven over de kwaliteit waken. We zoeken een jaar lang online en via ons netwerk naar sterke lesgevers en begeleiden hen.” Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts kwam maandag een kijkje nemen.
GEBETEN DOOR BITS AND BYTES
Wat startte als kleinschalig project, groeide uit tot een evenement waar dit jaar 105 sprekers uit het onderwijsveld in 108 workshops samenkomen. Op de informaticacampus van Hogeschool UCLL connecteren ze on- en offline, o.m. via robotjes, programmeren zonder computer, AR, VR en Lego. Organisator Hans De Four organiseerde de eerste beurs toen hij zelf leerkracht was: “Toen dit event nog in de kinderschoenen stond, was het internet een openbaring: je kon in contact komen met mensen die je zomaar even online aanleerden hoe computers en netwerken in elkaar steken. Sindsdien heb ik besloten: we moeten het onderwijs echt meekrijgen op het vlak van digitalisering."
“Dit topinitiatief toont aan dat leerkrachten van alle onderwijsniveaus gebeten zijn om echt effectief digitale technologie in te zetten in hun lessen. ” aldus Bart Boelen, coördinator microdegree Onderwijstechnoloog van Hogeschool UCLL. “Het belang van docenten die technologie omarmen is niet te onderschatten. Scholen hebben moeite om mensen te vinden die zowel op technisch als op onderwijskundig vlak mee zijn met de steeds toenemende eisen, maar beseffen zeker sinds de corona-epidemie des te meer het belang daarvan. Door die vraag op de arbeidsmarkt is ook onze microdegrees ICT-coördinator & onderwijstechnoloog ook in het leven geroepen.”
Bart Boelen, coördinator microdegree Onderwijstechnoloog van Hogeschool UCLL
IMPACT CONNECTING
Vanaf dit jaar krijgt de organisator – naast de steun van onderwijsinstellingen en sponsors – ook hulp van mede-enthousiastelingen Lander Van der Biest & Mario Kicken. Samen vormen ze Impact Connecting. De teamversterking zorgt alvast voor een online staartje aan de ICT-dag. Hans De Four: “Live creëer je natuurlijk het meeste impact, maar ook de online variant biedt voordelen. Wie maar een uurtje tijd had tussendoor kon er ook zijn. Voor de allereerste keer organiseren we een online ICT-week, van 13 tot 17 februari, die in het teken staat van afstandsleren en ICT-beleid.”
De fysieke editie zal echter niet verdwijnen. Na twee online coronajaren is de organisatie tevreden met een nieuwe liveversie: “Het is altijd intens om een nieuwe editie te starten, maar de mensen hier zien glimlachen, voor de eerste keer met nieuwe tools aan de slag zien gaan, de reacties… Iemand zei me onlangs ‘voor mij is het allemaal begonnen op de ICT-dag’. Kijk, daar doen we het voor. We zien elkaar terug in 2024, opnieuw hier op de campus!”
Deze ICT-dag gemist of wil je nog meer bijleren?
De rol van ICT-ondersteuners in het leerplichtonderwijs wordt steeds belangrijker. Basisscholen en secundaire scholen hebben moeite om ICT-coördinatoren te vinden die technisch en onderwijstechnologen die onderwijskundig kunnen tegemoetkomen aan de steeds toenemende eisen op het vlak van ICT en onderwijs.
Wil jij de noden van de arbeidsmarkt of jouw school voor zijn? In dit avondtraject word jij dé ict-coördinator of onderwijstechnoloog van morgen!
Met als missie jongeren optimaal voorbereiden op de maatschappij werken Lander, Mario en Hans volop aan de professionalisering van leraren en scholen op vlak van educatieve technologie.
Door het bottom-up opzetten van praktijkgerichte offline en online verbindende platformen en events waarop kennisdeling centraal staat, proberen zij positieve impact teweeg te brengen op jouw onderwijs.
Kon je niet bij de ICT-praktijkdag zijn deze editie?