Kruimelpad
Orthopedagogie
Ga met jongeren en hun context aan de slag, maak het leven van personen met een beperking aangenamer of ondersteun leerlingen in de school. Of wat dacht je van werken in algemeen welzijnswerk, een asielcentrum, vluchthuis, herstelbemiddeling, justitieel welzijnswerk, slachtofferhulp, psychologische hulpverlening en begeleiding, drughulpverlening ... Via de opleiding Orthopedagogie word je een praktijkgerichte orthopedagoog en leer je mensen in uiteenlopende en complexe situaties in hun dagelijks leven te begeleiden.
Over de bachelor Orthopedagogie
Werk je graag met mensen? Ben je geïnteresseerd in de drijfveren van de mens en zijn (ontwikkelings-)psychologie? Heb je het hart op de juiste plaats? Dan kom je helemaal thuis in onze opleiding Orthopedagogie.
Wie ben je?
Je bent in de wieg gelegd als praktijkgerichte orthopedagoog, want je bent:
- betrokken – Je kan goed luisteren, hebt aandacht, toont interesse …?
- representatief – Je voelt je goed in een voorbeeldfunctie.
- integer – Je bent eerlijk. Omgaan met beroepsgeheim? Dat zal jou geen moeite kosten.
- empathisch – Je kan je inleven in de situatie van anderen en luistert met respect.
- assertief – Je open opstellen, helder communiceren, opkomen voor je mening: daarin herken jij jezelf.
De opleiding Orthopedagogie volgen met een speciaal statuut? Bekijk je mogelijkheden!
Wat word je?
- Ga met jongeren en hun context aan de slag.
- Maak het leven van personen met een beperking aangenamer.
- Ondersteun leerlingen in de school.
- Zie jij je belanden in de gezondheidszorg, denk maar aan de psychiatrie, psychologische hulpverlening en begeleiding of drughulpverlening?
- Of wat dacht je van werken in algemeen welzijnswerk, in een asielcentrum, vluchthuis, herstelbemiddeling, justitieel welzijnswerk, slachtofferhulp, ... ?
Verdere studies brengen je trouwens nóg een andere toekomst.
Achter de schermen bij de opleiding Orthopedagogie
Verder studeren is spannend. Don’t worry. Wij moven hemel en aarde zodat alles vlotjes verloopt. Onze praktijkgerichte aanpak, geëngageerde lectoren en gezellige campus bieden de juiste ondersteuning en laten je meteen thuis voelen binnen onze opleiding Orthopedagogie. We’ve got you. Het enige wat jij moet doen, is springen.
Studenten over opleiding en beroep
Drie studenten vertellen over hun ervaringen binnen de bachelor Orthopedagogie en het graduaat Orthopedagogische begeleiding. Ze vertellen wat je kan verwachten in de opleiding en wat je later kan worden. Kijk even mee!
Studieprogramma Bachelor Orthopedagogie
Opleidingsfase 1
Theorie en vaardigheden onlosmakelijk verbonden
In de eerste opleidingsfase van de bacheloropleiding Orthopedagogie word je geïntroduceerd in belangrijke theoretische kaders.
- Hoe ontwikkelt een kind?
- Wat betekent het om met een beperking door het leven te gaan?
- Hoe functioneert een mens?
- Welke beleidsbeslissingen worden genomen in het welzijnsdomein?
- Hoe activeer je het netwerk rond een cliënt?
- Welke ondersteuningsbehoefte heeft een persoon met een autismespectrumstoornis?
Dit verbinden we op een directe manier met belangrijke vaardigheden die nodig zijn om als praktijkgerichte orthopedagoog te functioneren. Door geïntegreerd te werken, zie jij immers meteen dat de praktijk onlosmakelijk verbonden is met de theorie. Klinkt logisch, toch?
Opleidingsfase 2 & 3
In onze opleiding werken we met twee niveaus: een groeiniveau en een eindniveau. Heb jij bewezen dat je klaar bent om je verder te ontplooien in een echte leersituatie? Dan vertrek je op tweedejaarsstage en dompel je je onder in een specifieke context. Je participeert tijdens deze blokstage actief op de werkvloer. Je treedt in contact met de cliënten rond hun ondersteuningsvragen en leert samenwerken in teamverband. In deze stage kan je tonen dat je het groeiniveau hebt bereikt. Groeiniveau bereikt? Proficiat! Dan toonde je dat je alvast de juiste attitudes hebt, voldoende gemotiveerd bent en theorie en praktijk kan integreren.
We gaan nu graag samen met jou op pad om je nog verder te ontwikkelen tot die startbekwame praktijkgerichte orthopedagoog. Je krijgt 'persoonlijke professionalisering', waarin je zelf zoekt naar dat wat jij nog nodig hebt om stevig in je schoenen te staan eens je naar het werkveld gaat. Je werkt verdiepend rond thema’s als sociale innovatie, communicatie en onze core business orthopedagogie. Via projectwerk, samenwerkingen in en met het werkveld, internationale ervaringen, de bachelorproef word je uitgedaagd om na te denken over complexe vraagstukken uit de praktijk. Je werkt verdiepend rond thema's als sociale innovatie, jeugdcriminologie en conflicthantering, communicatie, enz.
Proefles Psychologie
Getriggerd door onze opleiding en het studieprogramma?
Bekijk hier alvast eens een proefles Psychologie.
Het verhaal van student Frederick
Bezige bij en moderator van Examen van Belang!
Student van de PBA Orthopedagogie, lid van de studentenraad, presentator van de Academische Opening in 2023, lid van het jongerenpanel van Het Belang van Limburg en nu dus ook moderator van het Examen van Belang. Het lijstje en het engagement van Frederick Everars lijkt eindeloos. Ontdek zijn verhaal!
Studenten aan het woord
Wil je graag weten hoe andere studenten en/of alumni de opleiding en het beroep ervaren? Kies hier uit de vele getuigenissen.
Twister Wear Moving Mind Award
Of er creatieve, verrassende en duurzame projecten uit het Opleidingsonderdeel 'sociaal ondernemen en innoveren' uit de bus komen? Jazéker. Check this out.
Ons gespot op Pukkelpop 2023?
We care a lot
Studenten en docenten sensibiliseerden de festivalgangers via het project 'We care a lot' 4 dagen lang op een ludieke manier rond grensoverschrijdend gedrag en gaven mee hoe je als omstaander iets kan doen of betekenen.
Na je studie
Je bachelordiploma Orthopedagogie in the pocket. En nu? Wat is jouw volgende move?
Ga meteen aan de slag
Een opleiding Orthopedagogie is een solide basis van kennis, vaardigheden en ervaring om onmiddellijk als praktijkgerichte orthopedagoog aan de slag te gaan. Maar welke jobs kan je uitoefenen als orthopedagoog?
- Jeugdzorg: Je kan kinderen en jongeren met gedrags- of ontwikkelingsproblemen begeleiden of ondersteunen. Dit kan in residentiële instellingen, in de pleegzorg, of als jeugdhulpverlener bij bijvoorbeeld gemeentelijke instanties.
- Onderwijs en schoolbegeleiding: Je kan zelf het onderwijs induiken, waar je kinderen met speciale behoeften kan ondersteunen als onderwijsassistent, zorgcoördinator of begeleider in inclusief onderwijs.
- Gezinsondersteuning en opvoedingsadvies: Je kan gezinnen ondersteunen bij het omgaan met opvoedingsuitdagingen en het bevorderen van een positieve ontwikkeling van kinderen. Dit kan bij gezinsbegeleidingsdiensten, in opvoedingsadviescentra of als gezinscoach.
- Begeleiding van mensen met een beperking: Je kan werken met mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, ondersteuning bieden bij zelfredzaamheid of bij sociale integratie en participatie in de samenleving. Dit kan in woonvoorzieningen, dagbesteding of als ambulante begeleider.
Of liever verder studeren?
Je kan je natuurlijk ook verder specialiseren en via een verkort programma een tweede bachelor halen om nog meer mogelijkheden te krijgen: zelf lesgeven, je specialiseren in therapeutische ondersteuning... Daarnaast kan je voor een banaba, postgraduaat, academische master of specifieke navormingen gaan.
UCLL heeft daarvoor heel wat mogelijkheden:
- Orthopedagogisch management (Diepenbeek)
- Wereldburgerschap en Ontwikkeling / Global Citizenship & Development (Heverlee)
- Seksuologische hulpverlening (Diepenbeek)
- Orthopedagogisch management 'Ik als leidinggevende van een team.' (Diepenbeek)
- Orthopedagogisch management 'Mijn organisatie in een veranderende context.' (Diepenbeek)
- Autisme en (rand-)normale begaafdheid (Diepenbeek)
- Oplossingsgerichte hulpverlening en begeleiding (Diepenbeek)
- Ervaringsgericht ontwikkelen in groepen (Heverlee)
Navormingen & Brochure Levenslang leren
UCLL biedt jaarlijks navormingen aan. Bekijk het volledige aanbod hier.
FAQ
De meest gestelde vragen over de opleiding Orthopedagogie
Zit je nog met vragen? Geen probleem, wij hebben de antwoorden!
Verkort studieprogramma Orthopedagogie
Al een diploma op zak?
Studenten die reeds een andere opleiding gevolgd hebben en vragen hebben omtrent vrijstellingen vinden hier meer info.
Opleiding met steun van VDAB!
Praktijkgericht orthopedagoog in de lijst van knelpuntberoepen
Voor werkzoekenden: Wist je dat je de Bachelor Orthopedagogie in Limburg trouwens kan volgen met steun van VDAB? Meer uitleg over de VDAB-OKAT erkenning lees je hieronder via de link.
We helpen je graag verder!
Bel ons op het nummer 011/180700 (tijdens schooldagen van 8u tot 16u)
Kom langs bij ons loket tussen 8u en 13u.
Of stuur een mailtje naar: bachelor.ortho.limburg@ucll.be
Je vindt ons hier:
Campus Hasselt
Oude Luikerbaan 79
3500 HASSELT
Openingsuren onthaal:
Van maandag tot vrijdag is het onthaal geopend van 8u tot 13u (en telefonisch bereikbaar tot 16u).
Tijdens de schoolvakanties kunnen de openingsuren afwijken.
Neem contact voor verdere inlichtingen.
Spreken met een lector of opleidingsverantwoordelijke?
Twijfel jij nog om in te stappen in onze opleiding? Heb je nog specifieke vragen? Boek dan gerust een gesprekje in met onze opleidingsverantwoordelijke of één van onze lectoren.
De opleiding werkt met een blokkensysteem van 8 weken. Als je na drie weken na de start van de opleiding instapt, zal je opleiding langer duren.
Je neemt contact op met je studenten- en trajectcoach. Zij zal met jou bespreken welke vakken je op dit moment kan volgen en hoe jouw studietraject er in de toekomst zal uitzien. Ze zal je ook wegwijs maken in de opleiding op Toledo, intranet, je lesrooster, enzovoort.
Anita.martens@ucll.be (achternaam beginnende met A-D)
Els.ulenaers@ucll.be (achternaam beginnende met E-L)
Joelle.schepers@ucll.be (achternaam beginnende met M-S)
Jessica.schepers@ucll.be (achternaam beginnende met T-Z)
Wist je trouwens dat je de opleiding Orthopedagogie ook volledig kan studeren in een 'traject op maat' in de avonduren? Lees er hier alles over.
Bachelor Orthopedagogie, onderdeel van Limburgse Welzijnsincubator
Ambitieus toekomstproject voor welzijn in Limburg
Hogeschool UCLL campus Hasselt is de thuisbasis van welzijnsopleidingen in Limburg. Op onze campus studeren studenten van de graduaten orthopedagogische begeleiding, maatschappelijk werk, sociaal-cultureel werk en de professionele bachelor orthopedagogie (dagtraject en traject voor werkstudenten). Momenteel bouwen we aan een ambitieus toekomstproject: de Limburgse Welzijnsincubator. Daarin willen we actoren uit het welzijnsveld samenbrengen om te innoveren, inspireren, ondernemen en verbinden. Je leest er alles over via onderstaande link.
Kwaliteitszorg
Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg
Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: