Kruimelpad
25 Partnerorganisaties- en bedrijven bouwen mee aan UCLL-toekomstplan 2030
Eerste ‘Toekomsttafel UCLL’ op campus Diepenbeek met POM Limburg, BEWEL, VDAB-Limburg, KU Leuven, Cronos Group, Wit-Gele Kruis, Pukkelpop, Vandersanden Steenfabriek, Stad Genk, 11.11.11, LRM, …
Diepenbeek – In een samenleving die in volle transitie is, wil Hogeschool UCLL bouwen aan een toekomstplan waarmee zij op vlak van onderwijs, onderzoek, kennis en dienstverlening een verschil kan maken. Volgend jaar loopt het ‘UCLL-Strategieplan 19-24’ ten einde en start een nieuwe fase met strategische doelen. UCLL wil het volgende strategisch plan in co-creatie vormgeven met partnerorganisaties en bedrijven uit de regio Leuven-Limburg. Op campus Diepenbeek lanceerde UCLL haar eerste ‘Toekomsttafel’ waar directeuren, CEO’s en eindverantwoordelijken uit diverse sectoren hun visie gaven op de rol die UCLL kan vervullen naar 2030 toe.
Deelnemers uit diverse sectoren
Onder leiding van moderator Bart Schols werden de deelnemers uitgedaagd om mee na te denken over de toekomst van de hogeschool. Schoven mee aan tafel op UCLL-campus Diepenbeek: Stefan Croimans Cronos group, Nadja Vananroye Wit-Gele Kruis Limburg, Joris Philips VDAB-Limburg, Rudi Peeters Vandersanden steenfabrieken, Els Hertogen 11.11.11, Luc Sels KU Leuven, Wim Dries Stad Genk, Noël Slangen POM Limburg, Johan Bongaerts BEWEL, Chokri Mahassine Pukkelpop, Tom Van Ham LRM.
Volgende week is een tweede Toekomsttafel voorzien met andere partners en organisaties waardoor er meer dan 25 partnerorganisaties zullen meewerken aan dit plan. Uiteraard zijn in een volgende stap ook medewerkers, docenten, onderzoekers en studenten van UCLL betrokken.
Reacties van deelnemers:
“Het was een waar genoegen deel te mogen uitmaken van de ‘captains table’. Zeer mooi om te zien hoe UCLL externe stakeholders, vanuit verschillende domeinen, betrekt om mee na te denken en input aan te reiken over hun toekomstplan. Vanuit de boeiende dialogen en interacties zijn er heel wat elementen en scenario’s naar boven gekomen die UCLL verder op weg kan zetten in de uitwerking en realisatie van hun toekomstplan. Een mooi voorbeeld van een ecosysteem werking tussen onderwijs en verschillende actoren in de samenleving."
“Onderwijs en vorming is van groot belang voor de toekomst van onze bedrijven, economie en welvaart. Met plezier nam ik daarom de uitnodiging aan. Ik kan enkel maar mijn lof uitspreken voor dit initiatief waar een breed scala van diverse domeinen vertegenwoordigd waren. Vanuit een strategisch perspectief is het uiterst belangrijk om een breed ‘outside-in-view’ te krijgen, wat hier zeker geslaagd was. Eigenlijk past dit initiatief ook volledig in de strategie en DNA van UCLL, dit is voor herhaling vatbaar.”
"In een snel veranderende samenleving die geconfronteerd wordt met heel wat uitdagingen, staat opleiden, bijscholen en levenslang leren meer dan ooit centraal. Een hogeschool mag daarin geen eiland zijn maar moet net een baken zijn voor een hele regio, een hele provincie. Het is dan ook goed dat over de toekomst vandaag goed wordt nagedacht en men openstaat voor de noden die partners ervaren."
“Ik heb de uitnodiging voor deze ‘Captains Table’ meteen aanvaard. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om de ruimere gemeenschap rondom een hogeschool of universiteit te betrekken bij een strategische oefening. We zijn er immers niet alleen door maar vooral vóór die gemeenschap. Het was goed om zien hoe alle genodigden een echte betrokkenheid hebben op UCLL en de hoge kwaliteit onderschrijven. Nog beter doen wat men al heel goed doet, met de blik op 2030: aan die oefening zal ik ook in de toekomst met plezier blijven bijdragen”.
“Het was een enorm inspirerende avond met verschillende unieke inzichten. En dat ligt natuurlijk ook aan de diversiteit aan deze eerste Toekomsttafel. Ik ben ook fier dat we op zo’n sterke partners mogen rekenen om hier samen met ons vorm te geven aan het hoger onderwijs, de regio en de rol die UCLL daarin kan spelen.”
“UCLL sluit jaarlijks samenwerkingsovereenkomsten met bedrijven, overheden en organisaties. Met dit initiatief om stakeholders samen te brengen voor een debat over strategische keuzes zet de hogeschool woorden om in daden, namelijk regionaal co-creëren”
Huidig strategisch plan 2024 van UCLL is een hefboom voor de regio gebleken
Wat is het belang van zo’n toekomstplan? Betekent dit echt iets voor de regio? UCLL wil deze perceptie tegengaan en aantonen dat het niet bij woorden en plannen blijft.
Marc Vandewalle: “Een strategisch plan maakt wel degelijk een verschil. Als iedereen in de organisatie naar hetzelfde toewerkt, krijg je een enorme drive en hefboom. Om een voorbeeld te noemen: UCLL was voor 2019 al koploper in praktijkgericht onderzoek en dat wilden we verder uitbouwen. Vandaag is die voorsprong alleen maar groter geworden met 400 onderzoekers en een jaaromzet van 16 miljoen Euro. De impact: een kennisopbouw binnen de regio, bij onze partners, bij onze onderzoekers-docenten en bijgevolg ook onze studenten en alumni.”
In dit overzicht geeft ze aan waar het verschil is gemaakt en waar UCLL een belangrijke bijdrage heeft geleverd.
Moving Minds blijft het kompas voor UCLL
Deze toekomsttafels handelen over het strategisch plan en over die domeinen waar UCLL een doorbraak in wil realiseren. De visie en missie, gekend onder de noemer Moving Minds, blijft het ultieme kompas voor de hogeschool die ook de eigenheid en identiteit vat bij personeel en studenten.
Marc Vandewalle: “Moving Minds betekent mensen en ideeën in beweging brengen. En daarvoor ook de nodige ruimte geven, inspireren en zelf het voortouw nemen als hogeschool om dit iedere dag waar te maken. Dit is voor ons dus veel meer dan de zoveelste slogan maar de kern van UCLL.”