Kruimelpad
Twister Wear zorgt met friemeltrui voor rust.
Een geweldig idee enkel op papier uitschrijven? Voor Jana Marx en Heaven Hoydonckx mocht het meer zijn. Voor het opleidingsonderdeel ‘Sociaal Innoveren en Ondernemen’ ontwierpen ze een ‘snoezeltrui’. De twee studenten orthopedagogie kregen van alle kanten te horen dat ze hier zeker mee moesten doorgaan. Twister Wear was geboren.
“Sommige mensen met ADHD, Autisme of Down hebben nood om voortdurend te friemelen,” weet Jana. “Daarom wilden we een snoezelruimte ontwerpen. Maar dat is natuurlijk erg omslachtig en duur. En bovendien niet zo origineel. We gingen dus verder zoeken naar iets dat kinderen ook in de klas kan helpen. En vandaar de idee van een sweater waar we gadgets zouden aan vastmaken, bijv. een friemelstrook op de mouw of een speeltje in de buidel. Zo voorkomen we overprikkeling en kan de drager subtiel tot rust komen.”
Met Startminds op weg
De docenten van de opleiding waren enthousiast en het externe jurylid, Yves Exelmans van Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen), bood meteen aan hen in contact te brengen met de modewereld. Zelf een onderneming opstarten is echter niet evident. Gelukkig konden ze rekenen op de hulp van Ilse Fraussen, coördinator van Startminds, het UCLL-steunpunt voor student-ondernemers. Heaven: “Zonder haar stonden we nu nergens. Zij heeft heel veel contacten. En ze hielp ons met de beginselen zoals statuten, een businessplan, de zoektocht naar startkapitaal, verkoopkanalen enzovoort.”
Jana en Heaven gingen van start met crowdfunding: een vriend maakte voor hen een filmpje dat ze op Facebook postten en dat snel veel bereik kreeg. Ook de pers pikte het verhaal op. TVLimburg kwam filmen en Het Belang van Limburg schreef een uitgebreid artikel over Twister Wear omdat de dames uitgenodigd werden door het koninklijk paleis naar aanleiding van de nationale feestdag. Zo wisten Jana en Heaven dat ze op heel veel interesse mogen rekenen als ze daadwerkelijk de verkoop opstarten.
Jana Marx
De productie van de duurzame snoezeltruien zou uitbesteed kunnen worden aan een maatwerkbedrijf. Heaven: “Dat valt nu nog wat duur uit zodat we voorlopig nog rekenen op enkele bereidwillige familieleden. Het is maatwerk en dus handwerk. Anderzijds willen we de trui betaalbaar houden: het standaard model is verkrijgbaar vanaf € 30. Naargelang de toegevoegde gadgets verandert de prijs."
Orthopedagogie + bedrijfsmanagement
Ilse Fraussen is als coördinator van StartMinds het aanspreekpunt voor studenten en docenten met vragen rond ondernemingszin. Vanuit die koepelfunctie wist ze managementstudenten te enthousiasmeren om mee te helpen in het project van Jana en Heaven. De naam van het project ‘Op maat’ werd omgedoopt tot ‘Twister Wear’ en Taha Önder van het tweede jaar marketing tekende een logo. Tijdens het vak e-commerce bouwden de studenten logistiek een webshop. Dankzij het team van Cology, marketingstudenten die hun eigen digitaal marketingbureau gestart zijn, kreeg Twister Wear een social media campagne.
Ilse Fraussen is alvast blij met de nominatie voor de Moving Minds Award: “Met Twister Wear zorgen Jana en Heaven voor een serieuze meerwaarde. Als docenten stellen we tevreden vast dat zij werken vanuit een probleemoplossende mindset. En ze kunnen netwerken: het project kon gerealiseerd worden dankzij hun interdisciplinair aanpak.”
Twister Wear staat dus klaar om uit de startblokken te schieten. Maar natuurlijk hebben de dames naast hun bedrijfje nog andere plannen. Beiden overwegen om, nu ze hun bachelor orthopedagogie behaald hebben, nog verder te studeren.
Ilse Fraussen, coödinator StartMinds, expertisecentrum Smart Organisations.
Twister Wear won de Moving Minds Award. Elk jaar reikt Hogeschool UCLL een prijs uit aan een initiatief van studenten dat bijzonder goed overeenkomt met het DNA van de hogeschool, het Moving Minds DNA. Op 22 september 2021, ter gelegenheid van de academische opening, werd de cheque ter waarde van 2500 euro aan Heaven en Jana overhandigd.