Kruimelpad
24 uur om het afvalprobleem op te lossen
"We moeten mensen shockeren. Misschien realiseren ze zich dan wel de effecten van afval." Eline Schepers en haar vijf metgezellen van Hack4Change stellen voor om een educatief spel op te zetten om de afvalselectie bij de klanten van Renewi te verbeteren. Renewi is een belangrijke Europese afvalverwerker. Met hun voorstel slepen de studenten de Hackaton 2021 trofee in de wacht: een wedstrijd onder studenten van 6 universiteiten.
Vrijdag 26 maart 2021 om 12 uur stipt stonden 8 teams van elk ongeveer 8 studenten aan de aftrap van HackTheWaste: ze kregen exact 24 uur tijd om een project te ontwikkelen om een afvalprobleem van een bedrijf in de circulaire economie aan te pakken.
Ronahi Nur Ustboga van team Hack4Change:"Onze online advertentie linkt naar een educatief spel, een platform dat klanten van Renewi uitdaagt om zich in te leven in de rol van een recycler, om correct te sorteren zodat afval gerecycleerd kan worden en niet naar de verbrandingsoven moet."
"Het is hard werken om binnen 24 uur een businessplan te maken", bekent Eline. “Na Renewi's briefing om 12.00 uur en een korte lezing over brainstorms zijn we begonnen. We verzamelden snel veel ideeën, maar om 3 uur mochten we er maar drie pitchen. Een jury selecteerde het beste idee. Een paar uur later moesten we ons plan uit de doeken doen en kregen we advies van de jury. "
Internationaal en Interdisciplinair
Teamlid Laura Kaupere van The School of business and finance in Letland: "Ons spel is gericht op werknemers van de KMO-klanten van Renewi. Zij kunnen het spel spelen en uiteindelijk als klant een label verdienen, dat aantoont dat hun KMO respect heeft voor het milieu. De andere klanten van Renewi kunnen zien welke bedrijven een label hebben en hopelijk worden ze zo geactiveerd om ook een label te verwerven."
Miroslav Hradsky van UCN, Denmark:"Ik maakte een prototype van de beelden die we nodig hadden voor het spel. Anderen zorgden voor het financiële plan en de risicobeoordeling. We moesten ook een marketingplan ontwikkelen en werken aan onze public relations."
"We zijn een transdisciplinair team", verklaart Mylène Hermse van Avans uit Eindhoven. "Ik studeer bedrijfsinnovatie, Elien Information Technology en Miroslav Multimedia Design. Ronahi studeert rechtspraktijk en Laura wil business process manager worden. Hoewel we allemaal een bepaalde achtergrond hebben, merken we de verschillen nauwelijks op."
Eline Schepers: "Ik ben er trots op dat ik het gehaald heb: we hebben maar een heel kort dutje gedaan. Het is een vreemde ervaring: we bleven online bij elkaar en konden zo de hele nacht doorwerken. Maar heel de tijd Engels praten is vermoeiend. Zeker omdat het Engels van sommigen niet even goed verstaanbaar is!"
Ronahi Nur Ustboga: "Ik heb genoten van de Hackaton: samenwerken was een fijne ervaring. Veel beter dan het groepswerk dat we meestal moeten doen! Iedereen deed enorm zijn best. En daarom hebben we gewonnen!"
En als de elektriciteit uitvalt?
UCLL-student Sander Doggen, eerstjejaarsstudent Toegepaste Informatica werkte in een ander team, The CoronaHackers. “Ik vond het een moeilijk onderwerp. We startten met veel ideeën, maar bij de eerste pitch sneuvelde ons beste idee, met name een sorteerrobot. Volgens de jury was het onhaalbaar. We hebben alles omgegooid en gezocht naar iets dat bedrijven verbindt en motiveert: de Green Card.
Eens die knop omgedraaid, konden we vlot doorwerken. Tot 1 uur ’s nachts ... Onze Zuid-Afrikaanse collega meldde plots dat de elektriciteit was uitgevallen in Johannesburg. Elesh had nog maar een beetje batterij. Een kwartiertje later was hij verdwenen. We hebben hem niet meer terug gezien … Vervelend want als software developer was hij bezig in PHP en dat stond op zijn server! We zijn daardoor heel veel tijd verloren. Een serieuze domper.”
Sander zorgde de hele nacht overigens ook voor een take-over van het UCLL-Instagram-account.
Sander Doggen, 1e jaar Toegepaste Informatica
8 Geweldige Ideeën
Renewi, een Nederlands-Britse multinational die jaarlijks 14 miljoen ton afval verwerkt, wil een toonaangevend waste-to-product bedrijf worden in de circulaire economie. Yob Woud van Renewi presenteerde de case aan de studenten. "We merken dat er in de vuilbakken van kleine bedrijven veel papieren verpakkingen en plastic folies zitten. Helaas moet dit afval hoogstwaarschijnlijk worden verbrand. Scheiden van een gemengde en vuile stroom achteraf is niet mogelijk: het kost teveel aan energie en is te duur. We trachten onze KMO-klanten dan ook te enthousiasmeren om hun afval te scheiden, recyclebare monostromen te vergroten en restafval te verminderen."
Het winnende team stelde een educatief spel voor. Andere teams adviseerden Renewi om onderzoek te doen in een afvalvolgsysteem met QR-codes, een soort vaatwasser voor afval, een afvalsorteerapp in combinatie met gewichtssensoren in bakken, een “Green Card” enz.
David Taylor, Jurylid en voorzitter van Businet
Renewi biedt het winnende team een boom aan. Eline: "We moeten nog beslissen waar we onze boom willen planten. Misschien ergens in Afrika!"
Pizza in Break-outroom 9
UCLL-docente Griet Barrezeele bleef zowat de hele nacht de groepen opvolgen. Uitgeput maar tevreden, kijkt ze terug op een geslaagde editie. “Met HackTheWaste bieden we onze studenten de mogelijkheid om samen met collega’s uit Nederland, Letland, Zuid-Afrika, Kroatië, Slovenië en Servië ervaring op te doen rond concepten, design, marketing en bedrijfsstrategieën. De Hackaton is een jaarlijks evenement dat normaal gesproken plaatsvindt op de campussen. Normaal kamperen de UCLL-studenten 24 uur lang op de campus in Heverlee en gebruiken ze sociale media voor hun grensoverschrijdende samenwerking. Dat is normaal een geweldige beleving.” Als gevolg van Covid-19 moest iedereen dit keer van thuis uit werken. “We hebben onze UCLL’ers wel verwend, met een pizzatje aan huis geleverd, te degusteren via break-out room 9.”
Stilletjes hoopt Griet dat het project opnieuw genomineerd wordt voor de Moving Minds Award van UCLL. “Vorig jaar lukte die nominatie aardig. Ook toen was het een prachteditie.”
Bekijk de video met de ervaringen van de editie 2020.