Kruimelpad
Studenten hopen alsnog op internationale uitwisseling
Lore Soentjes en Elle Malcorps hadden nu in Sri Lanka stage moeten lopen. Maar Corona besliste anders. Samen met nog acht andere studenten Sociale Readaptatiewetenschappen wilden Lore en Elle ingaan op een vraag van Child Action Lanka (CAL) om in verschillende opvangcentra kinderen te begeleiden bij hun ontwikkeling. Als bachelorproef werken ze nu van thuis uit aan een plan om jeugdadviseurs op te leiden. Ze hopen dit binnenkort toch te kunnen introduceren in Sri Lanka zelf.
Lore: “Toen begin dit academiejaar duidelijk werd dat we niet zouden kunnen vertrekken beslisten Elle en ik om toch verder te timmeren aan het project. Onze bachelorproef gaf ons de ruimte om een plan uit te werken en de eerste stappen te zetten voor een training van jongeren tot jeugdadviseur.”
Elle: “In ons land werken de Jongerenadviescentra (JAC) al jaren met jeugdadviseurs: het zijn jongeren tussen 16 en 25 die op vrijwillige basis werken als aanspreekpunt voor andere jongeren. We willen iets soortgelijks opbouwen in Sri Lanka. Onze mentor is Debbie Edirisinghe van Child Action Lanka (CAL). Het wordt een pakket met handvaten en een netwerk om het te ondersteunen.”
“En we hopen stilletjes dat we over enkele maanden toch nog naar Sri Lanka kunnen,” voegen Lore en Elle eraan toe. “Zo zouden we het zelf mee uit de grond kunnen stampen daar!”
Wie kent er hier iets van kinderrechten?
In Sri Lanka wonen duizenden kwetsbare kinderen: wezen, straatkinderen, kinderen in bittere armoede of getraumatiseerd door de oorlog. CAL wil hen een veilige omgeving bieden. Dat gaat over basisbehoeften zoals een maaltijd, opvang, een schooluniform, hulp bij schoolwerk enz. Maar de centra willen ook werken op de lange termijn: ze wil jongeren vormen tot verantwoordelijke en onafhankelijke burgers die later lotgenoten kunnen helpen. De opleiding van jeugdadviseurs is daar een element in. Deze worden in hun dorp of wijk de aanspreekpunten voor andere jongeren.
Een van de onderdelen van het trainingspakket gaat over kinderrechten. In de dorpen in Sri Lanka heeft niemand daarover gehoord. “Eigenlijk is het ook pas tijdens onze opleiding dat wij notie kregen van deze universele kinderrechten,” geeft Lore toe. “In het tweede jaar SRW moesten we elk een paper schrijven over één van de kinderrechten. Op school vroeger nooit van gehoord! België is op het vlak van educatie rond kinderrechten niet zo goed bezig!”
Lore en Elle zochten inspiratie voor hun traject bij de Jongerenadviescentra (JAC) die opleidingen voor jeugdadviseurs geven. Elle: “In ons werk moeten we rekening houden met heel wat cultuurverschillen. Praten over seks en drugs is bij ons veel minder een taboe dan in Sri Lanka.”
Ze moeten ook een netwerk trachten op te bouwen. “In België hebben we alleszins al de steun van het kinderrechtencommissariaat. En we proberen nu ook met Unicef samen te werken. In Sri Lanka trachten we dat netwerk te ontplooien met de hulp van Debbie. We vergaderen af en toe met haar, uiteraard online. Dat doen we in de vroege of late uurtjes, want er zit 4,5 uur verschil op.”
Als alles vlot verloopt met hun stages en met de bachelorproef hopen Lore en Elle in juni 2021 af te studeren. Maar de kriebels om op avontuur te gaan en nog bij te leren, blijven. Ze hopen alsnog in de zomervakantie naar Sri Lanka te mogen vertrekken. “Dat staat echt op onze bucketlist! Als we na onze bachelor nog een jaartje verder studeren hebben we in september ook nog tijd!”