An zoekt 150 euro voor een sociaal werker | UCLL

UCLL-docente An Beghin is op zoek naar 150 euro, het maandloon van een sociaal werker in Sri Lanka. An en haar collega’s van Sociale Readaptatiewetenschappen (SRW) hebben al jaren een hechte band opgebouwd met Child Action Lanka (CAL), een organisatie die opvang voor kinderen en jongeren beheert. De hulp van een “child and youth worker” zou er erg welkom zijn. Drie jaar lang kon het project rekenen op de hulp van de Moving Minds Foundation, maar nu moet men elders steun zoeken. 

In 2016 ontmoette An (links op de foto) Debbie Edirisinghe (rechts op de foto) in het kader van de Banaba Noord-Zuid. An was bijzonder gecharmeerd door het dynamisme en de visie van Debbie die CAL oprichtte.  Het unieke aan CAL is het principe dat het in tegenstelling tot bijv. een weeshuis, geen straatkinderen “overneemt”. De kinderen blijven bij hun ouders ook al is dat ergens op straat. CAL zorgt voor de voor- en naschools opvang, hulp bij het schoolwerk en aankoop van een schooluniform, boeken en maaltijden. Daarnaast beheert CAL ook crèches en een kleuterscholen in zeven verschillende districten in het land.

An Beghin: “Debbie zit vol ideeën. Al enkele jaren is ze in maart op de Sociale School te gast voor het internationaal congres Child and Youth care. Ik neem haar dan mee naar enkele stageplaatsen om haar te inspireren. Als ze de mogelijkheden ziet die wij ter beschikking hebben, wil ze die ook bij CAL realiseren. Maar van in het begin van ons contact zei ze dat, als we echt iets willen betekenen voor haar, we opleiding moeten geven aan haar personeel.”

In Sri Lanka zijn er te weinig opleidingen sociaal werk. CAL werkt dus met ongekwalificeerd personeel. Onder impuls van Maurits Wijnants, tot voor kort opleidingsverantwoordelijke van Sociale Readaptatiewetenschappen, zet UCLL samen met een plaatselijke universiteit de schouders onder de uitbouw van een opleiding voor ‘Child and Youth Workers’.

Studenten SRW kregen ook de uitdaging om vormingspakketten te maken op maat van CAL. Jaarlijks trekken een tiental studenten naar Sri Lanka om die daar in de praktijk te brengen. Helaas gooide Corona in 2020 roet in het eten. De geselecteerde studenten verkochten wel kaarten om daarmee goodiebags te financieren voor de kinderen in de opvangcentra met o.a. informatie over Corona, handzeep, werkblaadjes, kleurpotloden enz.  Ze moesten helaas allemaal op zoek naar een binnenlandse stageplaats.

Twee van hen zijn wel voor hun bachelorproef  aan de slag gegaan met een vraag van Debbie: de ontwikkeling van een vormingspakket rond kinderrechten. “Debbie stelde vast dat kinderen heel vaak nog nooit gehoord hadden van de internationaal vastgelegde rechten van het kind. Ik merk dat heel wat van onze eigen studenten er ook nog nooit van gehoord hebben voor ze bij ons starten. Debbie wil een pakket laten creëren om jongeren internationaal te laten praten over kinderrechten.” 

A flying start

“Met ‘A flying start’ willen we onze werkzaamheden voor Sri Lanka bundelen: de vormingspakketten van de studenten, onze nieuwe projecten en plannen, de samenwerkingen en ook de fundraising. De eerste duizend dagen van een kind zijn bijzonder cruciaal, de infant mental health theorie wint aan belang, ook bij ons”, vertelt An. “In SRW opteren we voor oudergericht werken. We ondersteunen de context eerder dan de opvoeding over te nemen. Dat herkenden we in de werking van CAL.”  Voor docenten en studenten is er echter de taalbarrière. Omdat ze de talen niet spreken, concentreren ze hun werking vooral op het personeel van de centra. 

Manager in de marginaliteit

Debbie zelf komt uit een hogere klasse en studeerde management, o.a. in Canada. Maar ze trok zich het lot aan van de kinderen die in de marginaliteit moeten overleven erg aan. Daarom bouwde ze  CAL uit. Na een bezoek aan België enkele jaren geleden startte ze ook een vluchthuis voor moeders met kinderen. Daarnaast beheert ze een boerderij waar de kinderen “op kamp” kunnen. Debbie wil dit nog verder uitbouwen tot een nature-team-building locatie. De eerste contacten met ‘outward bound’ waren hiervoor gelegd.

Als directeur van CAL is Debbie regelmatig te gast bij de opleiding SRW. Ze geeft lezingen, workshops in het congres van het OPO Child & Youth Studies, waar ook nog andere buitenlandse partners aan participeren. Dat geeft de partners ook de gelegenheid om onderling te netwerken. Dit jaar werd het een online variant.

Onze studenten zijn erg gretig om deel te nemen aan internationale projecten, niet alleen in Sri Lanka. We hebben ook samenwerkingen in o.a. Zuid-Afrika, Oeganda en Suriname.

An Beghin

Internationale genen

An Beghin heeft de interculturele interesse van thuis uit. Ze is geboren in Congo en liep als kind school in de Fillipijnen. Haar vader werkte toen in de ontwikkelingssamenwerking. Ze merkt bij haar studenten ook heel wat interesse voor internationalisering. Er zijn steeds veel kandidaten die gretig uitkijken naar dit project, maar ook naar andere opportuniteiten zoals de stages in Zuid-Afrika, Suriname of Oeganda.   

Moving Minds Foundation

Bij de opstart van de MM Foundation door UCLL werden CAL en ‘A Flying Start’ meteen geselecteerd en mocht CAL rekenen op 1700 euro steun. Maar principieel loopt die steun niet langer dan drie jaar. Vandaar dat An nu op zoek is naar nieuwe financieringsbronnen. “Er zijn al een paar supporters die jaarlijks een gift doen of maandelijks een vast bedrag storten. Als die gift via UCLL loopt is die trouwens fiscaal aftrekbaar!”

Daarnaast stampte ‘A Flying Start’ een webshop uit de grond. Ouders of grootouders van de kinderen die CAL opvangt, maken artisanaat, bijv. potloden of naaiwerk. Die worden verkocht ten voordele van de werking van CAL. “Misschien willen ook UCLL-collega’s met creatieve handen een steentje bijdragen door producten via deze webshop aan te bieden,” hoopt An. Zelf maakt ze in haar vrije tijd keramiek en die wil ze via dit kanaal verkopen ten bate van CAL. “Als we 150 euro per maand opbrengsten hebben, kunnen we het loon betalen van een gekwalificeerd sociaal werker voor één van de opvangcentra.”

Meer info over A Flying Start

Een kijkje nemen op de webshop

Heb je zelf artisanaat te koop en wil je dit koppelen aan het goede doel? Mail meteen naar an.beghin@ucll.be